Leteći taksi

Tvrtka za leteće taksije Joby Aviation i Dubai Road and Transport Authority složili su se pokrenuti uslugu zračnog taksija u Dubaiju, najnoviji u nizu ugovora za dovođenje električnih zračnih vozila (EAV) na Bliski istok.

Dok posao s Jobyem daje proizvođaču EAV-a ekskluzivna prava na upravljanje letećim taksijima u Dubaiju tijekom šest godina, postoje i drugi bliskoistočni pothvati za dovođenje drugih letećih vozila u regiju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na primjer, Archer Aviation i Air Chateau International nedavno su potpisali memorandum o razumijevanju za privatnog zrakoplovnog operatera za kupnju EAV-ova koji će se koristiti u UAE. Taj ugovor zahtijeva da Archer proda 100 svojih letećih vozila u ugovoru vrijednom 500 milijuna dolara, prenosi IOT World Today.

Leteći taksiji uskoro iznad Dubaija

Ugovor, potpisan na Dubai Air Showu, uključivao je bespovratni depozit od milijun dolara s investicijskom grupom Acorn Capital kao partnerom u financijskim transakcijama. Osim američkih EAV programera koji rade u UAE, uključena je i kineska tvrtka letećih vozila.

EHang Holdings u Kini, jedini proizvođač EAV-a certificiran za operacije prijevoza putnika, potpisao je dugoročno strateško partnerstvo s Wings Logistics Hubom za uvođenje EHang-ovog autonomnog EAV-a u UAE.

Proizvođač EAV-a u Njemačkoj također je uključen u prodaju u regiji.

Proizvođač električnog mlažnjaka za okomito uzlijetanje i slijetanje (eVTOL) prodaje 10 svojih zračnih taksi zrakoplova tvrtki za prodaju na Bliskom istoku.

Leteće taksije kupuje i Saudijska Arabija

Lilium je nedavno objavio da ArcosJet DMCC kupuje 10 svojih električnih mlažnjaka i da će postati ekskluzivni zastupnik za svoje privatne mlažnjake u regiji. Još 100 električnih mlažnjaka Lilium planirano je za Saudijsku Arabiju.

Saudia, nacionalni zračni prijevoznik Saudijske Arabije, i Lilium potpisali su sporazum za Saudiju za razvoj i upravljanje eVTOL mrežom diljem Saudijske Arabije. To bi Saudiju učinilo prvim zračnim prijevoznikom u regiji koji je kupio 100 aviona Lilium s godišnjom podrškom.

Dok se električne letjelice razvijaju diljem svijeta, Bliski istok se pojavio kao vodeće područje na globalnoj razini za početni rast industrije napredne zračne mobilnosti.

Još vijesti