Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

10 zemalja s najboljim i najsnažnijim sustavom visokog obrazovanja

MojFaks | Akademska četvrt, 23.05.2016.10 zemalja s najboljim i najsnažnijim sustavom visokog obrazovanja

SAD i Velika Britanija imaju najsnažnije sustave visokog obrazovanja, a pristiže ih i kontinentalna Europa na ovogodišnjoj ljestvici HESS (Higher Education System Strength).

Tri od deset najsnažnijih zemalja nalaze se u Aziji: Kina, Južna Koreja i Japan, no europske zemlje ipak su najučestalije: 22 nacije Europe plasirale su se na ljestvicu top 50 sveučilišta.

Ljestvica koju donosi QS (Quacquarelli Symonds) predstavlja najnoviji pokušaj da se ocjene i pozicije sveučilišta "zbroje" s nekim drugim kriterijima kako bi se što uspješnije procijenile snage i slabosti obrazovnih sustava u pojedinim zemljama, a sve kako bi vlade zemalja i tijela zadužena za kvalitetu obrazovanja u svakoj pojedinoj zemlji lakše poboljšala i unaprijedila visoko obrazovanje.

Ovo su zemlje s najboljim sustavima visokog obrazovanja (bodovi od maksimalnih 100):

SAD - 100
Velika Britanija - 98.5
Njemačka - 94
Australija - 92.6
Kanada - 90.2
Francuska - 89
Nizozemska - 84.8
Kina - 83.5
Južna Koreja - 80.1
Japan - 78.5


Ove godine ocijenjeno je 50 zemalja sa šest kontinenata. John O’Leary, urednik Timesovog "Vodiča dobrih sveučilišta" (Good University Guide) i član izvršnog odbora QS-a, kaže da se ovdje ne radi samo o top fakultetima: "Kad bi se radilo samo o tome, Singapur bi se našao na višem mjestu od sadašnjeg, a neke europske zemlje bile bi na nižim pozicijama. Prednost ove ljestvice jest da se u izračunima bodova uzimaju u obzir kvaliteta i dostupnost visokog obrazovanja općenito."

HESS se temelji na četiri kriterija od kojih se svaki jednako boduje: snaga sustava, dostupnost, ekonomija i svjetski rezultati i utjecaj nacionalnih top fakulteta.

L.B./izvor: Independent
foto: Shutterstock


QSHESSvisoko obrazovanjesvijettop listaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se