Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Ako nemate vremena, ja ću vam napisati diplomski': Na stupu u Osijeku osvanuo oglas za pisanje radova

MojFaks | Akademska četvrt, 14.02.2018.'Ako nemate vremena, ja ću vam napisati diplomski': Na stupu u Osijeku osvanuo oglas za pisanje radova

Oglasi za pisanje seminarskih, završnih, diplomskih i drugih akademskih radova nisu novost na društvenim mrežama. Vrlo je neobično vidjeti da netko takav oglas postavi na stupu javne rasvjete, ali i to se očito događa kako pokazuje slučaj iz Osijeka.

"Ako nemate vremena, a morate napisati seminar ili diplomski rad, donesite mi literaturu (a i ne morate) i ja ću vam napisati rad. Mobitel: 099/......", napisala je Osječanka na svom oglasu koji se može vidjeti u Divaltovoj ulici u Osijeku. Njezin je oglas, postavljen na stupu javne rasvjete na izazvao je veliko zanimanje prolaznika, od kojih je jedan poslao fotografiju redakciji Glasa Slavonije.


Oglas je fotografirao čitatelj Glasa Slavonije... izvor: Glas Slavonije

Glas Slavonije nazvao je navedeni broj te su zatražili pomoć u pisanju seminara, a potom i diplomskog rada. I dok je, kako su doznali, 120 kuna cijena seminara od "šest do osam kartica", cijena je diplomskog rada, očekivano, skuplja. Kada je ekipa Glasa Slavonije zatražila diplomski rad iz književnosti za djecu, žena je odgovorila:

"Ne bih se usudila ulaziti u to, jer ipak nisam studirala hrvatski jezik, već sam usmjerena uglavnom na studente s Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Ja vam uzmem hrpu knjiga i naučim ih kao za ispit, pa onda napišem diplomski rad. Cijena ovisi o tome koliko mi dobru literaturu student donese i donese li ju uopće. Također, sve ovisi o tome koliko može čekati, je li tema lakša ili zahtjevnija... Uglavnom, uzimajući sve to u obzir, srednja je cijena diplomskog rada od 800 do 1000 kuna."


Izvor: Pixabay

Dodala je kako nije lako napisati seminar ili diplomski rad te da se uvijek potrudi učiniti to najbolje što zna za svakog studenta koji joj se obrati za pomoć. Činjenica je da se oglasi ovakve vrste objavljuju na lažnim Facebook profilima ili oglašivač ostavlja samo e-mail adresu kako bi zametnuo trag. Stoga je objavljivanje telefonskog broja nesvakidašnja pojava, što je iznenadilo i dekanicu Pravnog fakulteta, Renatu Perić.

S Pravnog fakulteta u Osijeku kažu da na obrani diplomskog nikada nisu otkrili da student nije napisao rad


"Mogli bismo poduzeti određene akcije o tom pitanju. Naš pristup i ponašanje je takvo da u dobroj vjeri studentima dajemo teme i kontroliramo način rada. Tijekom pisanja studenti donose svoje radove, rade se razne prepravke, vodimo računa o metodologiji istraživanja i slično. Nemamo iskustva da smo ikada na obrani diplomskoga rada otkrili da student nije sam napisao rad, nego da je to učinio netko drugi. Istina, teško je utvrditi da je netko drugi pisao rad. Međutim, pri seminarskim i završnim radovima imamo razne načine kako postupamo da ne dođe do toga.", pojasnila je dekanica Perić.

...Zagrebačka studentica objavila neobičan oglas: 'Tražim osobu da na predavanju zapisuje umjesto mene'...


Dodala je kako joj nije jasno jesu li se i do koje mjere osobe koje se bave izradom radova za studente toliko usavršile da mogu na određen načini pratiti rad u nastanku. U svakom slučaju, smatra da je pisanje i prodaja seminara i završnih radova potpuno neprihvatljivo, no smatra da ponude ne bi bilo da nema – potražnje.


Pravni fakultet u Osijeku... izvor: Wikipedia

Oglas je komentirao i dekan Poljoprivrednog fakulteta, Krunoslav Zmaić, koji kaže da je upoznat s pisanjem seminarskih i završnih radova na fakultetima društvenih znanosti, gdje je, objašnjava, fokus istraživanja drukčiji nego, primjerice, na Poljoprivrednom fakultetu.

...Ne cijene ih ni profesori niti studenti: Fakulteti sve češće ukidaju pisanje diplomskih radova...


...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


"Naši su profesori involvirani u završne diplomske radove i imamo pokuse koji su također vezani uz to. Nije nam se dogodilo da smo utvrdili da je netko prepisao diplomski rad ili da mu ga je netko drugi napisao. Mislim da je takav posao rezultat neznanja samih studenata da se bave istraživanjem i vjerujem da ima još raznih činitelja, no koji su točno, ne mogu reći jer ne znam.", zaključio je dekan Zmaić.


Izvor: Pixabay

Cijeli članak o ovom neobičnom oglasu s "bandere" pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
fotka: Shutterstock/Glas Slavonije/Pixlr


oglaspisanje radovarasvjetni stupOsijekKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se