Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bili smo s prosvjednicima ispred MZOS-a: Lagali su im, no uspjeli su se izboriti za isplatu stipendija!

MojFaks | Akademska četvrt, 03.06.2016.Bili smo s prosvjednicima ispred MZOS-a: Lagali su im, no uspjeli su se izboriti za isplatu stipendija!

Posjetili smo prosvjednike ispred zgrade MZOS-a i iako se mnogi pitaju zašto oni prosvjeduju kad je dio stipendija jučer isplaćen, njihovi zahtjevi su ipak nešto više od same isplate stipendija.

'Pošto s Vladom nikad ne znaš koliko im je potrebno vremena da donesu novi prijedlog Nacrta o natječaju za dodjelu stipendija, šator će tu biti do daljnjega – dok se ne oglase s novim prijedlogom', ističe studentica Ana Peša. Istu stvar nam kaže i studentica Espi Tomičić, organizatorica prosvjeda: 'Danas su nam isplatili dio stipendija jer su mislili da ćemo se maknuti odavde sa šatorom – a mi se ne mičemo dok ne izrade novi prijedlog natječaja za dodjelu stipendija!'

O čemu se tu zapravo radi i što studenti traže od MZOS-a?

'Mi ne tražimo rigorozne promjene natječaja, tražimo da se promijene neke kritične točke, poput umanjivanja stipendije ukoliko se preko student servisa prijeđe prag od 26 000,00 kuna godišnje. Ali najviše nas muči inertnost Ministarstva kada je riječ o obradi naših zahtjeva. Ove godine su uveli elektronički sustav obrade zahtjeva, a obrada nikada nije bila sporija i nikad nije napravljena s više grešaka nego ove godine!'

Kako bi nam bilo jasno da se ovdje ne radi samo o isplati stipendija, Ana dodaje još jedan problem s Državnom stipendijom:

'Ako, naprimjer, diplomiraš u 7.mjesecu, ostaneš bez prava na dvije stipendije, odnosno 2400,00 kuna. Koliko je to motivirajuće za studente da diplomiraju ranije? I još uz to, takva odluka je kontradiktorna natječaju za dom, za koji se nekolicina kolega također bori za promjene – odluka kojom se dobiva dodatnih 200 bodova ukoliko se završe sve obveze u ljetnom ispitnom roku'.

Uz sve navedeno, studenti zapravo žele transparentost Natječaja za dodjelu stipendija i da isplate Državnih stipendija studentima krenu početkom akademske godine.Na upit misle li studenti da ministru Šustaru 'gori pod petama' pošto se jučer dogodio prosvjed 'Hrvatska može bolje', a odmah danas se dogodio prosvjed zbog nepravilnosti kod natječaja i dodjela Državnih stipendija – mišljenja su podijeljena.

Ana navodi da ministra nije briga za njih, dok Espi naglašava kako su iz Ministarstva poručili da isplaćuju stipendije samo jedan dan u tjednu, konkretno srijedom, a danas su iznenada uplatili velikoj većini studenata – znači da se moglo, ali se nije htjelo uplatiti stipendije.

Ministar Šustar se brani od optužbi vezanih uz isplatu Državnih stipendija politizirajući i navodeći kako su i prošle godine stipendije isplaćene isto u lipnju, pa se nitko nije žalio. No istina je ipak nešto drugačija. Na društvenim mrežama smo s lakoćom pronašli dokaze iz kojih je nedvojbeno da su prethodnih godina stipendije isplaćivane na vrijeme.
Koji su ministrovi motivi za govorenje neistine koja se lako može dokazati, nije nam poznato.


Print screen: Facebook, mojfaks.com. Isplata stipendije na datum 02.travnja, 2015.


Print screen: Facebook, mojfaks.com. Isplata stipendije najkasnije do početka svibnja, 2014.


Print screen: Facebook, mojfaks.com. Isplata stipendije 24.travnja, 2013.

Stipendije treba isplaćivati početkom akademske godine


Čini se da je proteklih godina isplata stipendija išla u koliko-toliko dogovorenim terminima, no prosvjednici koji su podigli šator ispred MZOS-a naglašavaju kako treba napraviti izmjenu da se stipendije isplaćuju početkom akademske godine, kad im je najpotrebniji, a ne retrogradno za 5 mjeseci.

U medijima se može pročitati kako su pojedini prolaznici, vjerojatno oni politički orjentiraniji, vrijeđali i dovikivali prosvjednicima – no oni su, kao pravi budući akademski građani, ljubazno komentirali su da se ne žele osvrtati na loše stvari i da bi radije spomenuli susretljive ljude koji im prilaze i koji su im olakšali ovu agoniju: 'Recimo, dvije umirovljene prosvjetne radnice koje su nam održale motivacijski govor i donijele tri cvijeta u teglicama kako bi nam udahnule tračak nade da još ima dobrih ljudi koji brinu o drugima, zatim jedna gospođa koja nam je donijela USB punjače za mobitele i hranu, gospodin na skuteru koji nam je čak ponudio i novac za podršku'. Studentica Espi dodaje kako nije istina da ih je policija maltretirala, baš naprotiv, da su bili dragi prema prosvjednicima.


Foto: mojfaks.com, fotografija poklonjenog cvijeća u teglicama

Danas novi prosvjed ispred Ministarstva!


Za danas je najavljen masovniji prosvjed u 16h ispred MZOS-a, o kojem se sve može saznati ovdje na Facebook eventu. Broj onih koji su zainteresirani i dolaze na event je prešao 1500, te je u stalnom porastu.

Pridružite im se, jer kako i sama organizatorica Espi naglašava „Nismo tu samo zbog novca, već i zbog generacija koje tek dolaze. Oni jesu danas isplatili stipendije, ali to ništa ne mijenja jer će se sljedeće godine sve isto ponoviti!“Foto: Mojfaks.com
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se