Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bili smo u izvidnici: Evo kako prolazi prvi tjedan na zagrebačkim fakultetima! FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 03.10.2019.Bili smo u izvidnici: Evo kako prolazi prvi tjedan na zagrebačkim fakultetima! FOTO

Ovaj tjedan počela je nova akademska godina. Za brucoše to je a whole new world, dok je starijim studentima to najčešće samo povratak u radniju rutinu. Kako bismo izvidjeli stvarnu situaciju, uputili smo se prema Sveučilišnoj aleji, obišli nekoliko fakulteta i porazgovarali sa studentima o proteklim prvim danima na faksu.

Prvi je tjedan, i vrijeme jutros nije bilo najidealnije (čitaj: želimo prespavati dan), ali ispred Filozofskog fakulteta skupila se fina ekipa studenata, a i Sunce se pojavilo pa je dosta njih odlučilo proćaskati uz cigaru ispred faksa. Ionako znaju da će doći vrijeme kada moraju duže boraviti u predavaonicama. 

Studentica Barbara je brucošica anglistike i komparativne književnosti na Filozofskom. Kako nam govori, do sada je imala samo uvodno predavanje. Od starijih kolega je čula da je teško, ali joj se sviđa program i predmeti komparativne zvuče joj zabavno. Za razliku od Barbare, brucošici Sari koja je upisala kroatistiku i španjolski već prvi tjedan bio je dovoljan da sruši njena očekivanja. 


Foto:MojFaks

"Očekivanja su mi pala jer rasporede ne možemo složiti i ne daju nam se nikakve informacije, ali dobro čekamo prvih mjesec dana, pa će se valjda to složiti. Starije kolege rekle su mi da čekam, da će tek sljedeća godina biti još gora", komentira nam Sara.

Još jedna brucošica na Filozofskom, Morana upisala je kroatistiku i turkologiju. Ako je i vama prva asocijacija na turkologiju bila turska serija Sulejman Veličanstveni, ne brinite, Morana nam govori da je oduvijek voljela turski ali tek nakon serije je odlučila da je turski jezik njena buduća profesija. 

"Mislim da od toga može biti posla, posebno vani tipa kao prevoditelj uz kroatistiku", priča nam Morana i dodaje kako je njoj Filozofski faks super iako nema tog čuvenog rasporeda:"Najstresnije mi je to stvaranje rasporeda, termini su potpuno novi i sad treba iskombinirati i izborne predmete i strani jezik i tjelesni, ali sve u svemu mislim da je vrijedno toga."


Foto:MojFaks
                                                                                                                                                                       
Da je Filozofski najbolji faks smatra i studentica druge godine povijesti umjetnosti i ruskog jezika, Mirna.
"Filozofski je super, najbolji faks. Možeš studirati koliko hoćeš, niko te ne gnjavi, profesori su odlični. Brucoše bih savjetovala da izlaze na kolokvijume. Iako vam neki predmet nije uvjet , riješite ga svejedno na vrijeme jer ćete se inače malo zeznuti", kroz smijeh nam govori ova studentica. 

Brucoši Matko i Ana, upisali su latinski, povijest umjetnosti, a povezuje ih talijanistika. Uhvatili smo ih kako čilaju na stepenicama Filozofskog uz muziku na telefonu. 

"Upisao sam talijanistiku i latinski jezik i književnost. Bio sam na FBS-u, matematika mi se baš nije sviđala i sad sam završio tu i upisao sam jezike što sam i želio prvobitno studirati, i mislim da će to biti okej", govori nam Matko, Ana se pridružuje s očekivanjima da će naučiti talijanski dobro, jer sada zna samo neke osnove. 


Foto:MojFaks


Brucoši sa iskustvom


Ela je ove godine po drugi put brucošica, sada je upisala povijest umjetnosti i antropologiju, što je i željela. Za nju najteže prvi tjedan je snaći se, naročito na velikim fakultetima kao što je Filozofski, a svi brucoši su  uglavnom podjednako izgubljeni. 

"Ove godine nisam došla na orijentacijski tjedan, jer sam bila prošle godine, pa se kao snalazim već po faksu. Malo sam samo 'razočarana' zato što je prošle godine bio baš cijeli tjedan, a ove godine samo tri dana, i mislim da bi bilo bolje da je kroz cijeli tjedan, da se ljudima lakše prilagoditi i doći kada mogu doći i to", govori nam Ela. 

Njena kolegica Mihaela, bila je toliko zbunjena, da je došla u ponedjeljak na faks kada faks još uvijek nije bio ni počeo. Nastavak tjedna nije bio bolji, jer su joj se kako nam govori preklapala uvodna predavanja s arheologije i povijesti umjetnosti. 


Foto:MojFaks

"Raspored treba smisliti i složiti, i onda tu je stres. Plus treba sve provjeriti za studentske udruge, tjelesni, za strane jezike sve je onako vuuu. Onako, stresno je ali i uzbudljivo je. Puno bolji je osjećaj nego u srednjoj. Što se tiče predmeta...Upisala sam ono što volim, zbog toga sam jako uzbuđena i jedva čekam da krene sve to, pogotovo što se tiče te arheologije i terenske nastave, to mi je super", govori nam ona. 


Foto:MojFaks

Na FSB-u već spremni za tu matematiku


Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u masi muških kolega pronašli smo i brucošicu Katarinu kojoj je prvi tjedan faksa ispunio očekivanja. 
 
"Za sad mi nije nešto prestresno, ali čekam još sljedeći tjedan. Pozitivna stvar je što su svi profesori prijateljski nastrojeni, dobra je atmosfera a i gradivo se čini zanimljivo", priča nam ona. Njen kolega Mihel, već je iskusni brucoš, jer mu je ovo treći faks po redu. I on potvrđuje da su profesori mnogo više prijateljski nastrojeni nego na ostalim fakultetima, a ima i nekoliko savjeta za brucoše.

"Najbitnija stvar je da se nema taj mentalitet iz srednje škole, jer neka predavanja nisu obavezna. Ja bih predložio da se ide na sva predavanja, puno će lakše biti kasnije i naravno mora se učiti", savjetuje iskusni kolega. 


Foto:MojFaks                                                 
                                                                                             
Dominik, također brucoš na FSB-u ukratko nam kaže da je nakon prvog tjedna, dobio ono što je i očekivao, te da će biti teško. Lana je upisala strojarstvo, jer kasnije želi na robotiku. I ona smatra da će studij biti težak i da će se namučiti dok prođe prva godina. Po njenoj procjeni, matematika bi joj mogla zahtijevati dodatni trud. 

Za brucoša Josipa pri kraju prvog tjedna najveći stres predstavlja pomisao o hvatanju ritma učenja. Što se tiče upoznavanja i novih ljudi, to već ide nekako, ali bitno mu je da učenje krene kako treba. 

Njegov kolega također brucoš Davor, kaže da se prije upisao raspitao kod starijih kolega:"Rekli su mi da samo treba učiti, i da ako se redovno uči, ne bi trebalo biti problema za završetak." 


Foto:MojFaks

Stariji studenti s FSB-a nisu bili pretjerano zainteresirani za razgovor. Govore nam da je normalno da postoje  razlike između studenata koji idu na Filozofski faks i uče društvene predmete i naprimjer njih –   koji su, kažu nam kroz smijeh, ipak asocijalniji. 

Prvi tjedan = gubljenje na faksu


Svi brucoši spomenuli su nam da su se već u prvom tjednu uspjeli izgubiti ili im je trebalo više vremena nego što su očekivali da pronađu učionicu. Tako se jedan brucoš FSB-a žali na oznake zgrada, koje su po njemu nejasne. Govori nam da je pitao i starije kolege, ali da mu je sve to prekomplicirano

Ne muči ih samo raspored predavaona, već i predavanja. Mnogi s Filozofskog to ističu kao glavnu zamjerku, a izgleda da situacija nije bolja ni na Učiteljskom fakultetu. 


Foto:MojFaks

"Ima dosta istih predmeta, po nekoliko puta i mi ne znamo što s tim. Ponedjeljkom imamo isti predmet dva, tri puta, i onda nam nije jasno. Tri dana prije početka faksa, poslali su nam kad trebamo doći, a iksice još nismo dobile", govore nam brucošice ispred Učiteljskog fakulteta.

Njihove starije kolegice, s četvrte godine, smjer modeli informatike, nemaju baš ohrabrujuće poruke za brucošice. Najvažnije što im savjetuju, a što mlađe sugovornice i muči, jeste da se ne pokušavaju boriti protiv rasporeda na faksu, jer se neće nikad promijeniti. 


Foto:MojFaks

"Imamo puno rupa u rasporedu, koji često dobijemo dan prije, što nikako nije u redu. Studentima faks  nije jedini život, a dosta nas i radi. Sve u svemu, studentski život o kojem maštaš  kad upisuješ srednju ne postoji. Dapače, manje izlaziš, manje piješ, manje imaš vremena, manje, novaca zbog rupa na faksu jer stalno piješ kavu, jer nemaš što raditi tad", komentirale su studentice s ovog faksa. 


Foto:MojFaks

Ne želimo da se brucoši prepadnu, ali korektno je bilo objaviti i izjave koje ne predstavljaju studentski život kao nešto najružičastije. Iz razgovora i s novim i starijim studentima, vidimo da su očekivanja dosta velika, ali i da su studenti spremni sjesti i potruditi se kako bi izvukli najbolje iz faksa koji su upisali. Ili je to samo ona priča koju smo svi nekada rekli, kada je prvi tjedan faksa, a onda ipak se prepustili mnogim čarima studentskog života, zbog kojih je upravo taj faks ispaštao. Studentima sretan početak i ove akademske godine, a ljetni ispitni rok će sve pokazati. 

Anja Zulić
Foto:MojFaksstudentiprvi tjedanfaksorijentacijski tjedanbrucošiFSBFilozofski fakultetUčiteljski fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se