Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dan uoči štrajka: Evo u kojim ćete slučajevima sutra 'poljubiti vrata' ako dođete na faks

MojFaks | Akademska četvrt, 23.10.2019.Dan uoči štrajka: Evo u kojim ćete slučajevima sutra 'poljubiti vrata' ako dođete na faks

Još uvijek niste dobili nikakve informacije od profesora, ne pristižu informacije s Odsjeka, ni fakulteta? Umjesto vas smo saznali što vas može sutra dočekati ako se uputite na fakultet na dan štrajka.

Baš poput pravih štrebera uputili smo se danas na sastanak na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Održan je sastanak uoči sutrašnjega štrajka za svo nenastavno i nastavno osoblje Filozofskoga fakulteta te prikupili informacije koje bi vam bile bitne za sutrašnji dan! Glavnu je riječ vodila dr. sc. Ivana Bašić, uz sučelje kolega iz nastavnog i nenastavnog područja.

foto: MojFaks

Uvodno je uputila glavne razloge zbog kojih je uopće došlo do štrajka, o kojima više možete pročitati ovdje. Imperativ svega jest – "Ovo je trenutak za sindikalnu akciju!", poručuje svima.

...Svi na predavanja – unatoč štrajku: Ovaj veliki zagrebački fakultet objavio da će nastave sutra biti!...


Nakon slike štrajka u 8:30 svi imaju pravo napustiti zgradu fakulteta


Što se tiče same provedbe štrajka, štrajk službeno počinje sutra u 8 sati: "Svi ćemo se okupiti ovdje točno u 8:30 i poslati vrlo važnu poruku štrajka, to je ono što je bitno. Ne vidi se točno tko je u kojem uredu, u kojoj učionici, ali ovo će biti slika štrajka." Bašić napominje da nakon sastanka svatko od okupljenih koji žele štrajkati ima svako pravo otići i napustiti ustanovu.

foto: MojFaks

Štrajk je individualna odluka svake osobe tako da će svaki profesor odlučiti o tome hoće li štrajkati ili neće što za studente znači da nastave može i ne mora biti. Drugim riječima, o nastavnicima samima ovisi u kojoj će mjeri podržati najavljeni štrajk. Osim nastavnika, pozvano je i nenastavno osoblje, a nedolazak istih na posao mogao bi imati čak i jače posljedice po funkcioniranje fakulteta, iako malo tko o tome razmišlja. Zamislite da domar koji otključava zgradu fakulteta i čuva ključeve prostorija ne dođe na posao, da se ne pojave tete čistačice ili osoblje u tehničkim i informatičkim službama? Postaje jasno da, unatoč najavama nekih fakulteta, nastava ne bi mogla teći neometano. Čak bi se moglo dogoditi da oni koji požele ući u zgradu fakulteta "poljube vrata".

Donosimo pregled najvažnijih točaka koje će vas sutra dočekati ako se pojavite na fakultetu:


Portir. Ako se svi portiri odluče na štrajk, zaključat će sobu na samom ulazu u fakultet i profesori neće moći doći do ključeva predavaonica i učiona koje su im nužne za održavanje nastave. To bi ujedno značilo da, hmm, nema nastave?!

...Kaos na fakultetima: U četvrtak se štrajka, a studenti nemaju pojma što im je činiti...


Knjižnica. Velika je vjerojatnost da će vas dočekati knjižnica bez knjižničarki. U slučaju da dogovorno obznane štrajk, knjižnica će biti zaključana, a samim time nedostupna za korištenje.

Tjelesna i zdravstvena kultura na FFZG. Sutra nema nastave tjelesnog za sve studente na FFZG.

foto: MojFaks

Konzultacije. Profesori koji štrajkaju, a termin konzultacija im pada baš na sutrašnji dan, žao nam je, ali dočekat će vas prazni kabineti, a na vratima jasna napomena: ŠTRAJK!

Mailovi. Već danima čekate važan mail od profesora? Ni sutra se to neće dogoditi, već će vas dočekati odgovor u obliku generičkoga maila - ŠTRAJK!

Nadoknada. Ne brinite, štrajk se službeno ne nadoknađuje!

Nema obavijesti. Ako pak ne dobijete nikakvu obavijest od profesora, Odsjeka ili Katedre, postoji velika mogućnost da ćete "poljubiti vrata" što uopće nije loše jer konačno bez grižnje savjesti možete propustiti predavanje i uputiti se u obližnji kafić na kavu.

V.S./foto: MojFaks


štrajkstudentisindikatffzgKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se