Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dekan Previšić uklonio studente iz Vijeća koje odlučuje o njegovom razrješenju

MojFaks | Akademska četvrt, 14.09.2016.Dekan Previšić uklonio studente iz Vijeća koje odlučuje o njegovom razrješenju

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vlatko Previšić, ne odustaje od svoje pozicije.

Dva i pol tjedna do početka nove akademske godine i vrijeme je da se nastavi sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta. No, u režiji dekana Previšića to trebalo odigrati - bez predstavnika studenata.

Naime, on je većinu članova koji naginju glasati za njegovu smjenu odlučio smanjiti uklanjanjem studenata iz Vijeća, odnosno njihovim razrješenjem, pišu Lupiga i Srednja.hr.

Nakon što je dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražio provedbu upravnog nadzora nad odlukom pokretanja postupka njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju, krajem srpnja potvrđeno je da je Fakultetsko vijeće bilo sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima jer su studentski predstavnici činili 14,6 posto Vijeća, umjesto potrebnih 15, piše Srednja.hr.


foto: Facebook@Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Ustanovivši da je dekan Previšić razrješen odlukom Vijeća protuzakonitog sastava, ta je odluka poništena, a novi će se izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspisati prema odluci rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Trakavica između studenata FFZG-a i dekanata počela je odlukom o suradnji i Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta koju je odbilo 70 posto studenata, ali i neki članovi Fakultetskog vijeća.

...54 glasa protiv: Ništa od suradnje FFZG-a i KBF-a...


...Samo 1,5 posto studenata za suradnju Filozofskog i KBF-a...


Do vrhunca sukoba došlo je u lipnju ove godine kad je Previšić prekinuo sjednicu usred točke o vlastitu razrješenju, koje su zahtijevali i studenti na Plenumu FFZG-a, ali i članovi Vijeća. Nakon njegova demonstativna odlaska, sjednica je nastavljena te je izglasano da će u rujnu ove godine biti održana izvanredna sjednica s jednom točkom dnevnog reda - razrješenjem Previšića.

No, prije nego što se planirana sjednica uopće mogla održati, odlukom Senata Sveučilišta izbori za studentski Zbor Filozofskog fakulteta održani prije godinu i pol poništeni su, čime je odluka Vijeća donešenu na sjednici u lipnju proglašena nezakonitom.

...Fakultetsko vijeće FFZG-a glasalo 'protiv': Dekan Previšić nije uspio smijeniti prodekanicu Branku Galić...


Uoči planirane sjednice Previšić je kazneno prijavio profesorice Branku Galić i Nadeždu Čačinovič zbog 'nelegalnog nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije', a o čemu je detaljno izvijestio H-alter.

U narednim danima pravne službe će biti zaposlene u otkrivanju jesu li sve odluke Vijeća u aktualnoj akademskoj godini nevažeće, može li se uopće održati Vijeće bez prisustva studenata, a rektor Boras bi po hitnom postupku trebao zatražiti očitovanje od svih sastavnica Sveučilišta čine li studenti 15 posto njihovih Fakultetskih vijeća, upozorava Srednja.hr.

L.B./izvor: H-alter, Lupiga, Srednja.hr
foto: Facebook@Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu


Filozofski fakultet u ZagrebuVlatko PrevišićFakultetsko vijećerazrješenje studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se