Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti socijalnog rada u Orašju u velikim problemima zbog propusta Ministarstva za mlade

MojFaks | Akademska četvrt, 13.02.2017.Studenti socijalnog rada u Orašju u velikim problemima zbog propusta Ministarstva za mlade

Žale se da imaju problema pri zapošljavanju u Hrvatskoj, a odnedavno i pri stručnom osposobljavanju, i to studenti koji su već nostrificirali diplome pri hrvatskoj agenciji ENIC/NARIC:

U redakciju Glasa Slavonije javili su se studenti završne godine i studenti koji su završili Studij socijalnog rada u Orašju, pri Filozofskom fakultetu Mostar, no unatoč diplomama na stručno osposobljavanje ne mogu zbog propusta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nadležno Ministarstvo još nije donijelo pravilnik koji bi se bavio priznavanjem inozemnih stručnih kvalifikacija


"Hrvatska komora socijalnih radnika onemogućava nam izdavanje licence ako nam nadležno ministarstvo ne izda rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije, a na koje se čeka duže od godinu dana. A Ministarstvo nema ni pravilnik o izdavanju rješenja o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. I onda se čude što mladi napuštaju državu", poručuju ogorčeni studenti.

"Mi smo druga generacija koja je završila Studij socijalnog rada u Orašju, neki su i iz treće generacije, ima nas nekoliko stotina i većina nas je iz Hrvatske. Do prije par mjeseci Hrvatska komora socijalnih radnika uredno je izdavala licence za samostalan rad i neke su se kolege već zaposlile u ustanovama socijalne skrbi. A mi sada, s istom dokumentacijom kao i oni, ne možemo dobiti ni licencu, ni stručno osposobljavanje", žale se.

Novopečeni socijalni radnici tvrde da je došlo do propusta od strane Komore i Ministarstva, a oni taj propust ne žele priznati. Spornim smatraju zakon iz 2015. godine koji se nije primjenjivao te su ljudi donedavno dobivali licence.

"Sada su taj zakon odlučili primjenjivati i tako nam uskratiti licencu dok ne dobijemo rješenje o priznanju inozemnih kvalifikacija od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a da apsurd bude veći, Ministarstvo na osnovi tog zakona nije donijelo Pravilnik o izdavanju takvih rješenja", ogorčeni su socijalni radnici koji su svoje diplome stekli na Studiju u Orašju, koji djeluje pri Filozofskom fakultetu Mostar.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na upit Glasa Slavonije pojašnjavaju da su u sustavu socijalne skrbi profesije socijalni radnik, psiholog i edukacijski rehabilitator definirane kao regulirane profesije.

Stoga svaka osoba koja želi pristupiti obavljanju regulirane profesije, a koja ima inozemnu diplomu, sukladno Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (NN, 82/15) mora imati rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije.

"Rješenje koje izdaje ENIC/NARIC ured je rješenje o priznavanju inozemne obrazovne kvalifikacije s kojim osoba može pristupiti tržištu rada na području RH općenito, ali za zapošljavanje u reguliranoj profesiji potrebno je imati rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije koje donosi ovo ministarstvo. Sam postupak nostrifikacije već duži niz godina ne postoji i postupak priznavanja inozemnim kvalifikacija propisan je gore navedenim zakonom i drugim pravnim propisima. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku aktivno poduzima sve radnje kako bi sve osobe koje su podnijele zahtjev za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije dobile odgovarajuće rješenje u što kraćem roku", poručuju iz Ministarstva.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock


Ministarstvo za demografijuobiteljmlade i socijalnu politikuFilozofski fakultet u Mostarusocijalni radOrašjenostrifikacija diplomeENIC/NARICKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se