Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prijetila im drama, ali neće ih izbaciti: Studenti ipak ostaju u svojim sobama unatoč dolasku Jehovinih svjedoka

MojFaks | Akademska četvrt, 07.06.2017.Prijetila im drama, ali neće ih izbaciti: Studenti ipak ostaju u svojim sobama unatoč dolasku Jehovinih svjedoka

Hostel Industrogradnja studentima nudi 'domski' smještaj iako nisu sufinancirani od države niti od zagrebačkog SC-a. Od početka studentskog života u ovom hostelu na račun Industrogradnje stižu mnoge pritužbe studenata, a jedna od njih tiče se i plaćanja te učestalog 'premještanja' studenata iz sobe u sobu.

Društvo ISTO Student d.o.o. koje upravlja hostelom Industrogradnja nudi smještaj studentima na dvije zagrebačke adrese: na Poljaničkoj 5 i na Kennedyjevom trgu 2. Ovim sobama su se veselili mnogi studenti zato što su obnovljene 2016. godine, s cijenom kreveta u trokrevetnoj sobi od 500 kuna na Poljaničkoj i od 750 kuna u dvokrevetnoj sobi na Kennedyjevom.


Izvor: Facebook@Hostel Industrogradnja

Kada je počela obnova studentskih domova na Savi i Cvjetnom, Industrogradnja je u suradnji s SC-om ponudila smještaj za 300 studenata, a tu su već počeli problemi: sobe nisu bile skroz funkcionalne. K tome, bilo je problema s grijanjem i internetom. No, čini se da studentske tegobe s tim nisu prestale jer kako neki studenti tvrde, često ih premještaju iz sobe u sobu zbog navodnog preuređenja te se s plaćanjem odvijaju "neobične" stvari.

Studenti kažu da ih često premještaju zbog preuređenja koje ne postoji


O tome s kakvim se problemima stanari hostela na Poljaničkoj 5 susreću ispričala nam je studentica koja ondje živi. Dotična je htjela ostati anonimna, ali su njeni podaci poznati redakciji. Cijelu situaciju opisala je kao "ludu kuću", a prvo je počela pričati o tome da se "malo-malo" nešto pokvari ili da nema tople vode, a nastavila je s pričom o čestom premještanju.

...Riječki studenti nezadovoljni Kampusom: 'Grijanje se rano gasi, praonica je skupa, nemamo gdje pušiti'...


"Premještanja iz sobe u sobu su česta pa nam govore da to oni planiraju zbog preuređenja. To je na kraju sve upitno", tvrdi studentica te kaže da je to samo jedan u nizu problema jer zimi imaju problema s grijanjem.

Studentica je od nekih zaposlenika načula da će sredinom mjeseca u hostelu boraviti Jehovini svjedoci te da će se zbog toga studenti premjestiti u druge sobe, ali sudeći po odgovoru Uprave hostela, to se neće dogoditi.

Kažu da je istina da su primili kraće upite za zakup dijela prostora od nekoliko grupa u drugoj polovici lipnja i tijekom ljeta, među kojima su i i Jehovini svjedoci, no napominju da se radi o grupama koje su ranijih godina bile smještene u objektima SC-a te tvrde da nitko od studenata neće biti premješten ili inkomodiran zbog toga.


Izvor: Facebook@Hostel Industrogradnja

"Što se razmještaja tiče, on se odnosi na nekoliko, odnosno mali broj slučajeva. Prvenstveno se odnosi na sobe u kojima je, zbog odlaska nekog od stanara, ostalo slobodnih mjesta te smo, radi upravljanja troškovima i s ciljem da ne podižemo cijenu smještaja, zamolili studente da se premjeste", objašnjavaju iz Uprave.

Napominju da je točno da će tijekom ljeta biti radovi u domu na obnovi i rekonstrukciji dijela objekta te da se to može vidjeti na stranici isto.hr.

Kada plaćaju stanarinu za prošli mjesec ona raste, a onima koji ne plate do 15. u mjesecu prijeti izbacivanje


Studentica s kojom smo razgovarali govorila je i o cijeni smještaja koja je na početku mjeseca niža, a kako dani odmiču cijena raste. Primjerice, ako u svibnju platite stanarinu za taj mjesec cijena je 500 kuna, ali ako platite u lipnju (dakle ako plaćate za protekli, a ne tekući mjesec) cijena je viša i raste na 600 kuna. Dodaje da postoji pisana obavijest o tome da ako ne plate sobu do 15. u mjesecu da će biti izbačeni iz hostela (iako na njihovim obavijestima piše do 8. u mjesecu, studentica nam kaže da se sada odnosi na sredinu mjeseca) što nije u redu prema studentima koji rade i plaću dobivaju sredinom mjeseca ili malo ranije.

"O tom plaćanju stoji pisana obavijest. To je njihov kao 'zakon'. Ako lovu student ne skupi do 15. u mjesecu prijete da će ga izbaciti iz doma", rekla je studentica.


Premda nam je studentica rekla da se studentima prijeti izbacivanjem ako stanarinu ne plate do 15. u mjesecu, na obavijesti od ožujka stoji da će se to dogoditi tada 8. ...foto: Facebook@Hostel Industrogradnja

Kako bismo razjasnili situaciju oko plaćanja te zašto cijena smještaja skače za 100 kuna ako se ne plati stanarina ne plati za taj mjesec, poslali smo upit upravo hostela. Iz Uprave su nam rekli da se ipak radi o dioničkom društvu koje nije dio SC-a niti dobiva novce od države pa svoje režije, troškove i plaće zaposlenih mora nadoknaditi iz prihoda stanarine. Kažu da njihova praksa o povećanju cijene nakon prvoga (sljedećeg) mjeseca nije rijetka niti iznimka te ističu da su studentima koji ne stignu platiti do tada ponudili i posao.

...Niste dobili dom, a stan je preskup? Ove kreativne kuće, privatni domovi i hosteli rado će vas primiti...


...Neobični ukrasi zagrebačkih domova: Što sve studenti drže na prozorima svojih domskih soba?...


"Dom nudi smještaj studentima, po cijeni od 500 kuna mjesečno za plaćanje do početka mjeseca (odnosno 600 kuna za plaćanje u prvih 7 dana tekućeg mjeseca). Navedene cijene je konačna cijena i uključuje i trošak režija, internet, posteljinu...Točno je da je politika Društva da je cijena za plaćanje do početka mjeseca niža od cijene za kasniju uplatu. Ovakva praksa (koja nije ni rijetka niti iznimka) rezultat je povećanih troškova zbog naplate stanarine kroz duže razdoblje i potrebe podsjećanja na obvezu plaćanja stanarina kroz duže razdoblje. To košta i vremena i novca. Svim studentima kojima je (bio) problem platiti stanarinu prije prvog u mjesecu ponudili smo privremeni posao ili pomoć kod osiguranja prihoda kako bi premostili jedan mjesec i bili uredni u plaćanju", kazali su nam iz Uprave.


Foto: Facebook@Hostel Industrogradnja

Napominju da neuredne platiše neće niti žele u buduće tolerirati jer posluju po tržišnim principima pa na vrijeme moraju isplatiti plaće, platiti režije te pokriti druge troškove. Jasno je da dioničko društvo ne može poslovati jednako kao SC i njegovi domovi, ali s druge strane, ako je već ovaj hostel odlučio primati studente na duži period tada bi trebali imati razumijevanja za one koji ne stignu platiti do 15. u mjesecu.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Hostel Industrogradnja


hostel IndustrogradnjaJehovini svjedocipremještanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se