Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fakultet VS. tržište rada: Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje ekonomiju upisuje tisuću studenata više

MojFaks | Akademska četvrt, 21.05.2019.Fakultet VS. tržište rada: Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje ekonomiju upisuje tisuću studenata više

Nakon objave Sveučilišta u Zagrebu o povišenju upisne kvote studenata za akademsku 2019./2020. godinu, reakcije javnosti nisu bili dobre. Iako će na razini čitavog Sveučilišta biti upisano 1171 student više, 80% mjesta otpašće na Ekonomski fakultet usprkos komentarima stručnjaka da je tržište prezasićeno ekonomistima.

Već godinama stručnjaci upozoravaju da je potrebno školovati više logopeda, informatičara, medicinara te upozoravaju na višak ekonomista. Čini se ne dovoljno glasno, jer od jeseni Zagrebačka ekonomija upisuje gotovo tisuću studenata više suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje.

Za Dnevnik.hr reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak pitala je rektora Borasa hoće li ove godine biti jednak broj studenata ekonomije na što je on odgovorio da pita dekana. Za informaciju da tisuću novih studenata od jeseni može upisati ekonomiju pojašnjava da je riječ tek o preraspodjeli upisnih mjesta jer se ukida diplomski studij.

"Nisu povećane 1000 mjesta, čuli ste interpretaciju, nema više diplomskog. Ovi stari odlaze pa će, prema tome, ukupan broj studenata ostati isti", poručio je rektor Boras a da je riječ samo o preraspodjeli studenata tvrde i s ekonomije.


...Ekonomski fakultet drastično povisio upisnu kvotu - studenti u strahu...


...'Upisala sam faks s 39 godina': Je li kasno za studiranje nakon tridesete? Evo što o tome misle domaći studenti...


...'Postao sam živi mrtvac': Studenti nam ispričali u što ih je studiranje pretvorilo...


No resorna ministrica Blaženka Divjak traži opravdanje tolikog povećanja.
"Ako se to ne dogodi, ja molim studente i roditelje da obrate pažnju hoće li i na koji način dobiti državne subvencije.", poručila je Divjak.

Foto: Freepik

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pak ne želi konkretno o tome prate li fakulteti stanje na tržištu rada.

"Mogu reći da su kvote u autonomiji sveučilišta, ja kao stemovac, prirodnjak, ministar rada i svi mi zapravo promoviramo mjere samozapošljavanja i pripravništva na tržištu rada.", kaže Pavić.

Kako voditeljica centra karijera FER-a Iva Gospodnetić govori mladi znaju da će uz FER lakše do posla. FER-ovci ostaju većinom do mjesec dana nezaposleni, najčešće oni koji diplomiraju prije ljeta i žele još malo uživati na moru prije nego krenu raditi. Nije samo da svi žele upisati ekonomiju, više od 1300 maturanata želi upisati traženi smjer logopedije, no svake godinu ih se i dalje školuje tek – 50.

MojFaks
Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Lider.media


Zagrebačka ekonomijaupisne kvoteSveučilište u ZagrebuZavod za zapošljavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se