Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Gdje da spavamo': hoće li studenti ostati bez doma nad glavom tijekom ljeta?

MojFaks | Akademska četvrt, 14.06.2016.'Gdje da spavamo': hoće li studenti ostati bez doma nad glavom tijekom ljeta?

Studenti se iz domova, zbog Sveučilišnih igara, ove godine moraju iseliti 15 dana ranije, točnije 30. lipnja. To će najveće probleme prouzročiti onima koji se 15. srpnja vraćaju na ljetni smještaj, namijenjen studentima koji i tijekom praznika ostaju u Zagrebu.

Njima su, na zabrinuti upit gdje će biti smješteni tih 15 dana, iz Studentskog centra kratko odgovorili: "Snađite se", piše Jutanji list.

Razlog za ostanak studenata u studentskom domu tijekom ljeta je itekako opravdan: posao kojim će zaraditi džeparac i olakšati roditeljima financiranje studijskih troškova.

Jasmina, Tea i Matea trenutno su smještene u Studentskom domu Ante Starčević, a na njihovo mjesto će u srpnju doći studenti sa "Save", kojima ispitni rokovi nisu pomaknuti na kraj kolovoza, što je bio naputak Sveučilišta.

"Iako su se fakulteti trebali prilagoditi i s ispitnim rokovima završiti do kraja lipnja, ja na Ekonomskom imam zadnji ispit 9. srpnja. Iz uprave su mi obećali da ću moći ostati do tada, ali i dalje ostaje problem tog jednog tjedna za koji su mi rekli da se moram snaći kako znam i umijem. Jedino što mi za sada pada na pamet je klupica na Autobusnom kolodvoru", ogorčena je Jasmina, studentica pete godine ekonomije.

...Ljetni smještaj u domovima: samo ako bude slobodnih kapaciteta...


Dolazi iz okolice Varaždina pa svakodnevno putovanje do Zagreba i natrag, kaže, ne dolazi u obzir. Otkriva da će od poslodavca vjerojatno morati tražiti slobodne dane jer nema gdje biti u Zagrebu dok joj ne počne ljetni smještaj, koji je ove godine organiziran u SD-u Cvjetno naselje.

U sličnoj je situaciji i apsolventica fonetike i češkog jezika na Filozofskom fakultetu Tea Landripet. Najviše joj smeta, kaže, što je sve ispite položila u roku da bi imala više vremena za rad na anketiranju, a sada će se vjerojatno morati vratiti u Donju Stubicu jer nema smještaj za prvu polovicu srpnja.

"Planiram nekoliko dana biti kod tete u Zagrebu da bih barem nešto zaradila. Studenti tijekom ljeta u Zagrebu ne ostaju zato što to žele, već zato što moraju. Svaka zarađena kuna nam je bitna", tvrdi Tea Landripet.

Matea Keškić, studentica treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, planirala je ostati na ljetnom smještaju, ali se zbog cijele ove situacije na kraju predomislila.

"Nema mi smisla plaćati 900 kuna za ljetni smještaj ako se još i za tih 15 dana moram snaći. Radije ću otići kući u Vinkovce i probati naći neki drugi studentski posao", rekla je Matea.

Što se Studentskog centra tiče, stvari su prilično jasne. Senat Sveučilišta u Zagrebu još u rujnu donio je odluku o izmjenama Akademskog kalendara, prema kojima bi ispitni rokovi trajali do 24. lipnja. Drugi dio organizirao bi se krajem kolovoza, kad se završe Sveučilišne igre.

Sukladno toj odluci Senata, Studentski centar odlučio je da je zadnji rok za iseljenje 30. lipnja. Samo oni čiji fakulteti nisu uskladili rokove mogu ostati u sobama, s tim da to nikako ne može biti na "Savi" jer su tamo sudionici Sveučilišnih igara iz stranih zemalja.

Tako će na Mateino, Jasminino i Teino mjesto uskoro doći studenti sa "Save" kojima ispiti još traju do sredine srpnja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Pixabay


ljetni smještajstudentski domovinezadovoljstvoAkademski kalendarispitni rokoviEuropske sveučilišne igre 2016.Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se