Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sve više diploma odlazi u ženske ruke: Na hrvatskim fakultetima brojnije djevojke

MojFaks | Akademska četvrt, 07.08.2017.Sve više diploma odlazi u ženske ruke: Na hrvatskim fakultetima brojnije djevojke

Podaci iz 2016. godine pokazuju da je na visokim učilištima diplomiralo više studentica nego njihovih muških kolega, a izgleda da će se ovaj trend i nastaviti. Naime, Državni zavod za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da su na hrvatskim fakultetima brojnije djevojke.

U zimskom semestru akademske godine 2016./2017. na visoka učilišta Republike Hrvatske u sve godine studija upisao se ukupno 160 361 student, među kojima je nešto više studentica, njih 56,7 posto, prenosi Hina.


Izvor: Shutterstock

Od ukupnog broja studenata, najviše ih je bilo upisano na fakultete –  80,2 posto, dok ih se na veleučilišta upisalo 13,6 posto, na visoke škole 4,8 posto, a na umjetničke akademije 1,4 posto studenata, izvijestio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS). Na redoviti studij bilo je upisano 72,5 posto studenata, a na izvanredni njih 27,5 posto.

Prema predbolonjskom programu još uvijek studira 0,1 posto studenata


Od ukupnog broja studenata, njih 0,1 posto još studira prema predbolonjskom programu. Prema Bolonjskom programu studira 99,9 posto studenata  – na kratki stručni studij upisano je manje od 0,1 posto studenata, na preddiplomski stručni studij 25,4 posto studenata, na specijalistički diplomski stručni studij njih 4,5 posto. Na preddiplomski sveučilišni studij upisano je 36,4 posto studenata, na diplomski sveučilišni studij 17,4 posto studenata, dok je na integrirani preddiplomski i diplomski studij upisano 16,2 posto studenata, prenosi Hina.

...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


...Deset puta više prijava, a samo 50 upisanih brucoša: Na pregled kod logopeda čeka se godinu i pol...


Podaci koje je prikupio i obradio Državni zavod za statistiku rezultat su godišnje obrade podataka o studentima koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj u zimskom semestru akademske godine 2016./2017. Prikupljaju se upitnikom, a ispunjavaju ih studenti u papirnatome ili elektroničkom obliku pri upisu na sve godine stručnoga ili sveučilišnog studija.

Dosad objavljene statistike i istraživanja DZS-a možete pogledati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Hina via Lider.media
foto: smotra.uniri.hr/


Državni zavod za statistikustudenticeviše studenticaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se