Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Griješ stolicu', a staž ide: Ako želite da vam se studij broji kao radni staž, studirajte u ovoj državi

MojFaks | Akademska četvrt, 28.08.2018.'Griješ stolicu', a staž ide: Ako želite da vam se studij broji kao radni staž, studirajte u ovoj državi

Prije nekog vremena hrvatsku javnost zapljusnula je vijest o njemačkim mirovinama i o tome koliko Hrvati trebaju u Njemačkoj raditi kako bi si zaradili dobru mirovinu. Mirovine u Njemačkoj puno su veće nego kod nas pa se mnogi i stariji ljude upute ondje raditi kako bi mogli u Hrvatskoj dostojno živjeti. No, zanimljivo je to što u Njemačkoj studij ulazi u mirovinski staž.

Slučaj hrvatskog umirovljenik Ivana Šalkovića iz Orahovice, o kojemu je prije nekoliko dana pisao Glas Slavonije, a koji je za 30 godina rada u Hrvatskoj ostvario jednaku mirovinu kao i za tri godine rada u Njemačkoj, nije ništa neuobičajeno i sličnih slučajeva ima mnogo.

Izvor: Pixabay

Ovakvi izračuni razlog su zbog kojega radnici i dalje odlaze u Njemačku ili Irsku, u kojoj, primjerice, nakon deset godina staža mogu zaraditi minimalnu državnu mirovinu. Izračuni naših iseljenika u Irskoj pokazuju da mogu računati na minimalno 500 eura mirovine nakon deset godina rada. U tvrtki Dekra upozoravaju na još jedan zanimljiv moment. Naime, osoba u dobi od 50 godina koja u Hrvatskoj ostane bez posla do starosne mirovine treba raditi još najmanje 15 godina, nu s 50 godina teško je zapošljiva na hrvatskom tržištu rada. No, pedesetogodišnjak koji danas ode na rad u Njemačku, do šezdeset i pete može zaraditi mirovinu od 900 eura. Njoj se pribraja i hrvatska mirovina, što je našim ljudima veliki motiv za odlazak, donosi Glas Slavonije.

Kada je riječ o Njemačkoj i mirovinama, tada se trebaju spomenuti i studenti jer se njima u Njemačkoj studij pribraja u radni staž, a primjerice u zemljama Skandinavije uopće ne postoje studentski ugovori.

Vrijeme provedeno na studiju = mirovinski staž


Osim razlike u iznosima mirovina postoje i velike razlike kod općih uvjeta za mirovinu. Tako u Njemačkoj u mirovinski staž ulazi i vrijeme provedeno na studiju, a u skandinavskim državama ne postoji nešto što bi se zvalo studentski ugovor.

...Zašto je baš Njemačka najpoželjnije odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?...Studenti tamo rade prema ugovoru o radu, i oni kroz studij uspiju skupiti i do godinu dana staža i tako im nešto kapne i u mirovinski fond. Također u Švedskoj ne postoje povlaštene mirovine, tamo vam svi moraju imati jednake opće uvjete za mirovinu.

Izvor: Unsplash

Ovo je vrlo zanimljivo, posebno ako se netko od hrvatskih studenata odluči za studiranje u Njemačkoj ili u primjerice Švedskoj. Tko bude studirao u Njemačkoj može računati na to da će mu se godine provedene na studiju donijeti i radni staž, a tko bude studirao u nekoj od skandinavskih država može se osloniti na "pravi", a ne na "studentski rad".

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Unsplash


radni stažmirovinski stažstudijNjemačkastudiranje u NjemačkojKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se