Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Sveučilišta u istom košu kao 'kvazi-fakulteti' i veleučilišta'... Hoće li i ove godine biti nezadovoljnih STEM stipendijama? Od najavljene promjene ipak NIŠTA

MojFaks | Akademska četvrt, 17.09.2020.'Sveučilišta u istom košu kao 'kvazi-fakulteti' i veleučilišta'... Hoće li i ove godine biti nezadovoljnih STEM stipendijama? Od najavljene promjene ipak NIŠTA

I ove godine studenti će imati priliku konkurirati za državnu stipendiju u STEM područjima znanosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će se 3400 STEM stipendija u iznosu od 1200 kuna mjesečno. Ovo je jedina stipendija u RH za koju se ne raspisuje klasični natječaj već se dijeli automatizmom - u sustavu MZO-a "prepoznaju" se studenti koji konkuriraju za potporu te ih se o tome obavijesti e-mailom.

"Ministarstvo na temelju podataka prikupljenih od visokih učilišta i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kreira rang-liste studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju te ih kontaktira elektroničkom poštom. (...) Studenti nisu obavezni prilagati bilo kakvu papirologiju. Zbog navedenoga, dodatno provjeravamo podatke...", pojasnili su nam prošle akademske godine iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima.

...1200 kuna mjesečno! I ove godine možeš dobiti STEM stipendiju – naravno, ako si na PRAVOM faksu...


Kako do stipendije?


Rang-liste za studente viših godina utvrđuju se tako da se broj bodova izračunava na temelju umnoška prosječnog broja ECTS bodova ostvarenog tijekom studija (kao gornja granica svim studentima uzima se 60 ECTS bodova po godini) i prosjeka ocjena studenta u odnosu na prosjek ocjena studijskog programa. Formula, dakle, glasi: (prosječna ocjena studenta/prosječna ocjena studijskog programa) x prosječan broj ECTS bodova (zaokruženo na tri decimale).

"Stipendije se dodjeljuju studentima prve i druge godine studija, kao i studentima koji u akademskoj godini dodjele stipendija upisuju treću godinu studija. Za studente prve godine broj bodova izračunava se na temelju broja bodova ostvarenih na ispitu državne mature iz matematike (u slučaju jednakog broja bodova prednost imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitima državne mature iz izbornih predmeta fizike, kemije i biologije)", pojašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Kako u istom košu mogu biti sveučilišta s visokim učilištima i kvazi-fakultetima?"


Radi ravnopravnosti obuhvaćena su sva visoka učilišta koja izvode STEM područja u znanosti u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju. Svako visoko učilište ostvaruje najmanje dvije (izdvojene) stipendije. Upravo je ta ravnopravnost bila uzrok rasprave među studentima prošle godine nakon što su objavljene rang-liste dobitnika STEM stipendije.

...Kako se to dijeli STEM stipendija!? Od iduće godine uvodi se jedna VAŽNA PROMJENA – oni s 'težih' fakulteta bit će zadovoljni...


Nekolicina studenata bila je nezadovoljna rezultatima. Naime, smatrali su da pojedine osobe koje su se našle na rang-list imaju preslab uspjeh u matematici da bi "zaslužile" primati STEM stipendiju. Također, spomenuo se i kriterij "zahtjevnosti" pojedinih fakulteta kao i mišljenje studenata da nisu sve visokoobrazovne institucije jednako "teške" kad je stjecanje diplome u pitanju.

Prošle godine osoba koja je na državnoj maturi riješila A razinu matematike s manje od 30% uspješnosti (28,333%),  dobio/la je STEM stipendiju. Radilo se o studentu/ici Održivog razvoja sa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, što je dodatno razljutilo kolege.

"Nije razumno, a samim time nije ni pošteno da se zagrebačko Sveučilište i sva ostala sveučilišta u Hrvatskoj svrstavaju u isti koš s veleučilištima i nekim kvazi fakultetima koji malo postoje, a malo ne postoje, a može ih završiti svatko tko ima malo više novca u džepu i želje da se pojavi na ispitu za koji je unaprijed dobio pitanja s odgovorima"
, rekao nam je tada student Ivan s Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

Prošle godine, obratili smo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja, da vidimo jesu li upoznati s takvim slučajevima i kako ih komentiraju.

"S obzirom na 'kategoriju' izdvojenih stipendija moguće je da i studenti s nižim postotkom riješenosti matematike ostvare pravo na STEM stipendiju jer su najbolji na svom visokom učilištu", rekli su nam tom prilikom iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima prošle godine, ali i najavili promjene koje bi mogle poboljšati situaciju.


...FORA! Studenti TOP SLOGANIMA mame brucoše i 'gađaju' super NAGRADU: 'STEM odaberi jer tu se rađaju milijarderi'...


Od najavljenog "težinskog" kriterija ipak ništa ove godine


Iako su prošle akademske godine, dakle, nakon ukazivanja na nezadovoljstvo među nekim studentima i argumente na kojima se ono temelji, iz MZO-a su odgovorili da slušaju komentare studenata. Potaknuti ovim nelogičnostima, spomenuli su mogućnost uvođenja kriterija koji bi dodatno, u očima studenata, pravednije raspodijelio ovu stipendiju.

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine ići i u izmjene Pravilnika s ciljem uvođenja težinskog prosjeka kao dodatnoga kriterija ravnopravnosti. S obzirom na navedeno nemoguće je bilo kojoj razini ili klasifikaciji (veleučilište, sveučilište) dati prednost", poručuju iz Odjela za državne stipendije i druge izravne potpore studentima.

...Ove godine 'škicaš' STEM stipendiju? Provjeri jesi li na PRAVOM faksu i je li tvoj studij na LISTI...


S obzirom na to da će STEM stipendije uskoro pokucati na vrata studentima, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da provjerimo jesu li najavljene promjene uvedene.

No, čini se da će ova izmjena još malo pričekati. Naime, ove godine kriteriji dodjele ostat će jednako kao i prošle.
Kako su nam poručili iz ministarstva, ove godine nije bilo izmjena Pravilnika.

Ostaje vidjeti hoće li i ove godine među studentima biti nezadovoljnih i hoće li i dalje inzistirati na nekom dodatnom kriteriju podjele stipendija.

A.Z.
foto: Darko Ba/MojFaks


studentiSTEM stipendijafakultetistudijski programiznanostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se