Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hollywood radi seriju o najpoznatijoj aferi oko upisa na fakultete: Poznate glumice 'kupile' djeci mjesta na prestižnim fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 14.05.2019.Hollywood radi seriju o najpoznatijoj aferi oko upisa na fakultete: Poznate glumice 'kupile' djeci mjesta na prestižnim fakultetima

Posljednjih mjeseci kupovina diploma u Hrvatskoj postala je 'vruća tema'. Novinari su zagrebali ispod površine i počeli objavljivati tko sve i na koji način dolazi do lažnog zvanja. Nakon što je u siječnju ministrica obrazovanja najavila provjere svjedodžbi i diploma u školstvu u samo dva mjeseca otišlo je 222 nastavnika više nego početkom prethodne godine. Strah od provjere i javnog linča, ravnatelji smatraju kao glavni razlog.

Hrvatska definitivno nije usamljen slučaj kako ni u regionu (u susjednoj BiH diplomirati možete za samo 17 dana) pa tako i dalje. Prije dva mjeseca američko društvo uzdrmale su informacije o masovnoj prevari prilikom upisa na fakultete. Operacija 'Varsity Blues' (nazvana po filmu o sportskim sponzorstvima) utvrdila je da je od 2011. do 2018. godine plaćeno 25 milijuna za upise na fakultete van uobičajenog procesa upisivanja. Bogati Amerikanci kupili su svojoj djeci mjesta na prestižnijim fakultetima uključujući Yale, Georgetown i Stanford.


Optuženo je pedeset ljudi, među kojima i holivudske glumice Felicity Huffman zvijezda 'Kućanica' i Lori Loughlin iz 'Pune kuće'. Optužnice su podignute protiv školskih i fakultetskih administratora, provoditelja ispita ACT/SAT (poput ispita na državnoj maturi), ali i trenera koji su lažirali sportske uspjehe studenata koji su im platili upis. Da stvar bude još zanimljivija FBI navodi kako pojedini studenti nisu ni znali da su im roditelji 'kupili' mjesto, već su mislili da su zasluženo upali.


Foto: SplashNews (glumica Lori Loughlin)

Huffman je navodno platila 15.000 dolara kako bi joj najstarija kćerka 'upala' na fakultet. Proces je jednostavan – nakon ispita jedan od administratora trebao je ispraviti pogrešne odgovore njene kćerke. Tako je 'funkcionirao' i slučaj Lori Loughlin. Ona je zajedno sa suprugom morala dati 500 000 dolara mita kako bi njihove kćeri upisale prestižni USC.

Ubrzo nakon izlaska informacija o operaciji 'Varsity Blues' započeli su komentari kako je priča o holivudskim majkama koje kupuju diplome za djecu sjajna za adaptaciju. Novinarke Wall Street Journala, Melissa Korn koja godinama izvještava o temama visokog obrazovanja  i Jennifer Levitz koja pokriva vijesti, ekonomiju i sudstvo zajedno će izdati knjigu 'Accepted' (Primljeni). Na knjigu koju će objaviti Portfolio, izdavač u vlasništvu izdavačke kuće Penguin Random House, Annapurna TV već je otkupila prava na korištenje knjige kako bi snimila holivudsku TV seriju.

Priča o aferi koju su američki tužitelji nazvali najvećom prijevarom vezanom uz upise na sveučilišta u američkoj povijesti, nakon što bude pretočena u knjigu dospijeće u ruke Emmy dobitnika D. V. DeVincentisa koji će napisati scenarij. TV serija će biti limitirana, što znači da se ne očekuje njezina druga sezona.

Foto: Unsplash @natedefiesta

Kako će se stvari odvijati s kupovinom diploma ne možemo znati, ali kada su serije u pitanju uvijek možemo nagađati o postavi. Biti će zanimljivo vidjeti koje će glumice biti odabrane da glume svoje kolegice iz branše. Imate li svoje favorite?

...Fejk profesorica radila u školi 24 godine: Otkrivena još jedna lažna diploma i to sa zagrebačke Ekonomije...


...Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi...A.Z.
Izvori: Glas Slavonije, novilist.hr, The Guardian
Foto: pixabay
 

 


kupovina diplomaamerička sveučilištaholivudske glumiceFelicity HuffmanLori LoughlinWall Street JournalaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se