Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Hrvatska kakvu (ne) trebamo': Studenti došli na konferenciju pa ih izvrijeđali i ostavili pred vratima

MojFaks | Akademska četvrt, 20.03.2017.'Hrvatska kakvu (ne) trebamo': Studenti došli na konferenciju pa ih izvrijeđali i ostavili pred vratima

Večernjakova velika konferencija naziva 'Hrvatska kakvu trebamo' upravo se odvija u zagrebačkom hotelu Esplanade. Među sudionicima konferencije je gotovo cijeli državni vrh, a bez obzira na to što su i studenti bili pozvani, prema njihovim riječima, predstavnici organizatora nisu ih htjeli pustiti unutra.

Neke od tema izlaganja i diskusija na konferenciji su: obrazovanje i digitalno društvo, demografija, novi imidž Hrvatske i druge bitne teme koje bi trebale iznjedriti rješenja za najveće probleme u zemlji.

Prema objavi studentice M.S., na konferenciju su bili pozvani i studenti, mladi ambiciozni ljudi, kao dionici budućeg domaćeg gospodarstva. Od ukupnog broja od 200 000 studenata, došlo ih je oko 30-ak, a čak niti za tako mal broj nije bilo mjesta unutar dvorane. Studenti su poziv mogli vidjeti u studentskoj grupi doma Stjepan Radić.

Djeci nije mjesto na koferenciji


"Na samom ulazu u hotel, prilikom registracije, odvojili su nas na stranu te stavili podređeni položaj. Valjda smo nebitni. Komentari s kojima smo se susreli su, citiramo: 'Što ova djeca tu rade?' i 'Kakva je ovo konferencija, sve dječurlija'. Ono što nas sada zanima je, kakva je to budućnost Republike Hrvatske, ako mladi nisu dobrodošli? Kakva je to naša budućnost kada se buduće intelektualce stavlja u podređeni položaj? Kakva je to naša budućnost kada budući inženjeri, doktori, pravnici, ekonomisti, novinari nisu dobrodošli? Trebamo li zbilja takvu Hrvatsku?", prepričala je studentica M.S. neugodno iskustvo u suradnji sa studentima koji su pridružili svoje izjave.


Studente ne puštaju u konferencijsku dvoranu...foto: privatna arhiva


Foto: privatna arhiva

Studentica nam je poslala i nekoliko fotografija iz hodnika hotela na kojoj se vidi da studenti čekaju na ulazu, a nakon što ih organizatori nisu htjeli pustiti samo su demonstrativno otišli s mišlju da nije ni čudo što mladi odlaze iz Hrvatske.

Organizacijski propust?


Ono što smo saznali od Andree Jurić, direktorice marketinga u Večernjem listu jest to da je za studente bilo mjesta, ali da se moralo čekati jer je cijeli protokol kasnio 10 minuta. Iako Jurić kaže pogrdni komentari upućeni studentima nisu došli od strane organizatora, svejedno je ružno čuti tako nešto na događaju koji je zainteresirao i mlade.

"Studente koji su dolazili smo samo zamolili da pričekaju da nam VIP gosti sjednu u dvoranu tako da vidimo na koji način ćemo 'posjesti' i ostale sudionike i goste. Svi su smještani do početka samog panela, a imali smo i odgodu događaja od 10 minuta zbog protokola jer se radi o događaju visokog rizika. Vjerojatno su neki studenti u tom vremenu od 10 minuta otišli, ali svim studentima je omogućen ulazak u dvoranu. Konferencija nije počela dok unutra nisu ušli svi studenti", kazala je Jurić.

Jedan od organizatora ove konferencije, Žarko Ivković, rekao nam je da se studenti mogu slobodno vratiti na sam događaj jer ima dosta mjesta.

"Ima mjesta za studente, nije ih bilo na plenarnom dijelu kada su bila ova uvodna izlaganja. Sada traju paneli i upravo traje 'Politički sustav' i mjesta ima koliko hoćete. Nakon toga slijedi još pet panela, od nacionalne sigurnosti do novog imidža Hrvatske i ima mjesta po dvoranama i neka se studenti slobodno vrate. Trenutno panel je počeo prije 15 minuta, trajat će još 40 minuta, a nakon toga slijedi kratka pauza pa se studenti slobodno mogu vratiti na konferenciju", poručio je Ivković.

Jedan od sudionika konferencije bio je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, stručnjak za energetiku. U kontekstu ovoga što se dogodilo, rekao je važno da mladi sudjeluju u ovoj konferenciji na kojoj će se raspravljati o tome kakva bi Hrvatska trebala biti u budućnosti.

"Mladi moraju sudjelovati u raspravama o budućnosti Hrvatske jer ovdje treba živjeti i jednako pravo glasa trebaju imati oko toga u diskusiji. Važni je kako mladi vide Hrvatsku u budućnosti"
, kazao je Škrlec.

Mjesta ima, ali studenti više nemaju motivacije


Nakon svih saznanja obavijestili smo studente o tome da se mogu vratiti u Esplanadu, a oni poručuju kako im je dobre volje za to nestalo prije nekoliko sati.

K tome, napominju kako su svoje obaveze i predavanja morali odgoditi zbog konferencije na kojoj na kraju nisu ni sudjelovali jer je sve pomaknuto na 9:30.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


konferencijaHrvatska kakvu trebamostudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se