Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hrvatskoj nedostaje socijalnih radnika, a jednom od dva postojeća studija socijalnog rada prijeti ukidanje

MojFaks | Akademska četvrt, 22.03.2019.Hrvatskoj nedostaje socijalnih radnika, a jednom od dva postojeća studija socijalnog rada prijeti ukidanje

U javnom prostoru često se može čuti da u našoj državi nedostaje socijalnih radnika, čemu u prilog idu nažalost i nedavne obiteljske tragedije o kojima smo mogli čitati u vijestima. U Hrvatskoj postoje dva studija socijalnog rada – jedan u Zagrebu te drugi u Osijeku, a čini se da će se ovaj u Slavoniji ukinuti.

Iako je nakon tragedije na Pagu manjak socijalnih radnika na tržištu rada detektiran kao vodeći razlog nedovoljnog broja stručnjaka u sustavu, upitna je budućnost jednog od dva studija socijalnog rada u Hrvatskoj - onog u Osijeku, piše Jutarnji list.

Studij Socijalnog rada pokrenut je prije dvije na Pravnom fakultetu u Osijeku... izvor: Wikipedia@IvanOS

Na tom studijskom programu, pokrenutom u akademskoj godini 2017./2018., na kojem trenutačno studira 148 studenata, zaposlena je jedna jedina osoba, a iako bi prvi studenti trebali upisati 4. godinu u jesen sljedeće godine, nije ni započeto formiranje 4. i 5. godine studija.

Jedan od problema je novac


"Bez novih zapošljavanja nastavnika i suradnika u području socijalnih djelatnosti, nećemo moći dalje razvijati obrazovanje socijalnih radnika u Slavoniji i Baranji.", - rekla je za Jutarnji list dr. Renata Perić, dekanica Pravnog fakulteta u Osijeku, u sklopu kojeg djeluje studijski program socijalnog rada.

...Studenti zainteresirani za upis, ali uzalud: Grad u Istri vapi za ovim zanimanjem, a upisna kvota je premala...


Problem je, naravno, novac. Dekanica ističe kako dopusnica Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je odobreno pokretanje studija socijalnog rada u Osijeku uvjetuje održivost studija zapošljavanjem nastavnika i suradnika u području socijalnih djelatnosti. Međutim, zapošljavanja su prepuštena osječkom sveučilištu u okviru raspoloživih koeficijenata, odnosno resursa. Sveučilište je, ističe, odobrilo realizaciju još dva asistentska radna mjesta do kraja ove akademske godine, ali to nije dovoljno da bi se oformio i diplomski studij, odnosno 4. i 5. godina.

Izvor: FreePik

"Mi ćemo svakako nastojati omogućiti našim studentima nastavak obrazovanja na diplomskoj razini. No, za ostvarenje tog cilja nužno je prepoznavanje studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku kao poticajnog programa koji Ministarstvo znanosti treba vrednovati i financirati posebno i odvojeno od ostalih studijskih programa.", objasnila je dekanica.

Pritom, nastavlja, misli na mogućnost koja se nudi u sklopu Odluke Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Sukladno toj Odluci, U Ministarstvu znanosti ističu kako su pregovori sa sveučilištima o programskim ugovorima upravo u tijeku. U Ministarstvu kažu da prioritete slažu sama sveučilišta te da će na temelju njihovih prijedloga Ministarstvo donijeti odluku koje programe treba poticati, odnosno financirati. Sveučilište u Osijeku, ističe rektor dr. Vlado Guberac, svakako će predložiti posebno financiranje studija socijalnog rada.

Sudbina studija ovisi o odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja


Taj je studij pokrenut prije dvije godine zbog kroničnog manjka socijalnih radnika u Slavoniji i Baranji i, s druge strane, velikih potreba u tom dijelu Hrvatske, koji karakterizira visoki udio starije i samačke populacije, visoka nezaposlenost, visoka stopa siromaštva, veliki broj obitelji u riziku itd.

...Zašto se ukida najpopularniji studij u Osijeku? U prva 3 mjeseca zaposlena samo 4 fizioterapeuta...


U sklopu analize zapošljivosti studenata, koja je izrađena u pripremi studijskog programa, resorno Ministarstvo socijalne politike istaknulo je da već dulje centri za socijalnu skrb s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije traže od Ministarstva dozvolu da na natječaje raspisane za socijalne radnike zaposle pravnike jer socijalne radnike naprosto ne mogu pronaći.

Izvor: FreePik

U centrima u Vukovaru i Našicama, primjerice, u tom je trenutku nedostajalo 50 posto socijalnih radnika, u Donjem Miholjcu 40 posto, u Đakovu, Belom Manastiru i Županji 30 posto... Najpopunjeniji je bio CZSS Vinkovci, u kojem je nedostajala petina predviđenih socijalnih radnika.

autor: MojFaks
izvor: Jutarnji list
foto: Pixabay


socijalni radstudij Socijalnog radaukidanjeOsijekKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se