Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica

MojFaks | Akademska četvrt, 17.05.2017.Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica

Ives Vodanović Lukić je 30-godišnjakinja koja je završila četiri fakulteta te je do sada skupila 30 odbijenica. Za nju u Hrvatskoj očito posla nema.

Ives je rođena Pločanka koja je u Zagrebu studirala na tri fakulteta (Filozofski, Prirodoslovno – matematički te Katoličko – bogoslovni fakultet), u ruci ima tri diplome: povijesti umjetnosti, komparativne književnosti i geografije (smjer Baština i turizam), a uskoro stiže i četvrta, ona teologije. Osim toga je i dobitnica dekanove nagrade, a zbog prosjeka ocjena uvijek je mogla poslužiti kao pravi primjer pojma "izvrsnost".

Radovi su joj objavljivani u znanstvenim časopisima, sudjelovala je na znanstvenim skupovima, stručno se usavršavala i u Italiji. No nakon svih ovih impresivnih brojki i informacija ima još jedna. Ona poražavajuća, a glasi – oko 30 odbijenica za posao, donosi Večernji list.


Ives osjeća da njeno znanje u Hrvatskoj nitko ne treba... izvor: Večernji list/Pixsell

Sada, unatoč svom učenju, trudu, zalaganju, prikupljenom znanju i izraženoj volji za radom, i to baš na onome za što je stručna – za nju nema mjesta. Njeno znanje nitko ne treba jer na koji se god natječaj javi, a vezan je uz njenu struku, odgovora ili nema ili, ako stigne, sveden je na odbijenicu.

Uz odbijenice stižu suluda i uvredljiva obrazloženja


Nažalost, odbijenice su za Ives postale svakodnevica, ali obrazloženja koja idu uz odbijenicu ju svaki put iznova šokiraju i neugodno iznenade. Za Večernji list je prepričala da se zgrozila nad obrazloženjem Sektora za turizam Grada Zagreba na čiji se natječaj prijavila.

...Tri godine volontirao pa ga 'izigrali' za posao: Može li predsjednica pomoći magistru novinarstva?...


"Čovjeka zgrozi sadržaj tih odbijenica. Često je posve besmislen, uvredljiv za zdrav razum. Primjerice, na jednom natječaju uvjet je bio i dokaz o poznavanju engleskog jezika, no meni se u odbijenici navodilo da se ne priznaje TOEFL, međunarodno priznati certifikat za engleski jezik koji se priznaje svugdje. Priznaje ga i Oxford. Ali ne i Sektor za turizam Grada Zagreba, uz obrazloženje kako je riječ o 'nekakvom internetskom testiranju koje se ne može priznati pod formalne uvjete natječaja'. Ide to i do suludog odbacivanja prijave jer nisam priložila vjenčani list pa nisu sigurni jesam li to ja. Vrhunac je bilo odbijanje prijave na temelju struke jer se tražilo društveno zanimanje, a geografija se u sustavu znanosti i na HZZO-u vodi kao interdisciplinarna znanost. Da, interdisciplinarna je, što znači da uključuje prirodne i društvene znanosti. I u čemu je onda problem?! Ali kada se na natječajima traži društveno zvanje, geografija se ne priznaje jer je interdisciplinarna te vas se u startu odmah eliminira. To je suludo", prepričala je 30-godišnjakinja za Večernji.

Ističe se kako budućnost znanosti počiva upravo na ta dva pojma, pogotovo u turizmu i ističe da na svim razinama uvijek se naglašava da je nužna suradnja turističkog i kulturnog sektora, no jake suradnje gdje bi se vidjeli plodovi toga – nema.


Kaže da je zaljubljena kulturni turizam te da se njime želi baviti... izvor: Večernji list

"Vrijeđa kada u odbijenicama za posao dobijem tako bizarna objašnjenja jer vidim da me nisu imali na osnovi čega diskvalificirati pa onda izmišljaju razlog. Očajna sam zbog toga što sam još od srednje škole znala što želim studirati, što želim biti i što želim raditi. Iako su me i neki srednjoškolski profesori pokušavali odgovoriti od Filozofskog fakulteta, nisam se dala. Upisala sam baš to što sam htjela. Ne kroatistiku, nego komparativnu književnost. Zapravo, uvijek su me zanimale humanističke znanosti. A onda sam na 3. godini bila na interdisciplinarnim radionicama u Skradinu", kaže Ives.

...Posao ili 'burza'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su 'višak' u 2017. godini...


Kada je otkrila da na PMF-u na geografiji postoji diplomski studij "Baština i turizam" to je odmah upisala pa postala prva studentica "po bolonji" koja im je došla s humanističkog studija i zato su za nju napravili "nultu" godinu kako bi u jednoj godini položila ispite razlike sa sve tri godine.

Paralelno je studirala Filozofski i PMF pa naknadno upisala teologiju


Dok je istodobno studirala na Filozofskom i na PMF-u, paralelno je pisala diplomske radove za povijest umjetnosti, komparativnu književnost i geografiju, a onda naknadno upisala i teologiju. Sada je apsolventica teologije, a na ovu "ispovijest" ju je potaknulo to što je svaki natječaj za posao završavao bez odgovora ili odbijenicom.

...Zanima vas koliko su stvarno plaćeni neki poslovi u Hrvatskoj? Ovaj popis otkriva pravu istinu!...


"Najčešće nema nikakve obavijesti. Uopće ne znate kako je natječaj protekao. Nekoliko se puta dogodilo da sam pozvana na intervju. I to 'pro forma' jer su u natječaju 'pro forma' tražili i povjesničara umjetnosti, a zapravo su uvijek izabirali arhitekte. Taj 'pro forma' odnos dobro osjetite i tijekom intervjua. Dok se sva uzbuđena i s dozom treme trudim što bolje i konkretnije odgovarati na pitanja, članovi komisije prčkaju po mobitelima i uopće me ne slušaju. Kao da nikoga nije briga kako se ja u tom trenutku osjećam. A do toga dovode suludi pravno-formalni uvjeti koje se stavlja u natječaje. Kvalitetno 'tlo' za rad imamo, kvalitetne ljude za taj posao imamo, ali prilike da im se da posao. Imamo stručne ljude, ali se njih marginalizira. Njihov posao u ovom slučaju mahom rade ekonomisti", priča Ives.


Izvor: Shutterstock

Trenutno volontira u dvije udruge, a sebe vidi u razvoju kulturnog turizma jer je kako kaže, zaljubljena u svoju struku. Svjesna svih teškoća i vremena u kojem živi, razmišlja i o rješenjima pa kaže da bi se humanističke struke trebale malo preorijentirati, postati slobodnije, fleksibilnije, agilnije i kreativnije u načinu primjene svog znanja jer povjesničari umjetnosti imaju što reći o kreiranju turističke i kulturne strategije gradova, županija i cijele zemlje.

O odlasku iz Hrvatske za sada ne razmišlja jer bi ostala ovdje, ali napominje kako smo ljestvicu očekivanja i želja spustili toliko nisko da bismo trebali biti zadovoljni već i time što nismo gladni i žedni. To smatra strašnim i ponižavajućim.

Cijelu Ivesinu priču možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Shutterstock


četiri fakultetaodbijenicemolbeposaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se