Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

SC kriv za KAOS? Zagrebački studenti nezadovoljni novim sustavom rezerviranja soba u domovima

MojFaks | Akademska četvrt, 22.08.2017.SC kriv za KAOS? Zagrebački studenti nezadovoljni novim sustavom rezerviranja soba u domovima

Otkada su izašli rezultati natječaja za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima zavladao je potpuni kaos. Nakon što je stranica zagrebačkog SC-a bila nedostupna već nekoliko sati prije najavljenog vremena objave rezultata, sada će 'pasti' društvene mreže jer se studenti ondje pokušavaju dogovoriti tko će u koju sobu i s kim. Nažalost, poprilično bezuspješno...

Studenti koji su završili na ovogodišnjoj listi novih/starih stanara zagrebačkih domova od ove sezone imaju mogućnost online rezervacije željene sobe. Baš kao što piše na stranicama zagrebačkog SC-a, rezervacija sobe omogućuje studentu odabir paviljona unutar studentskog naselja, odabir položaja sobe, odabir cimera, a isto tako skraćuje rok postupka useljenja u dom.


Foto: arhiva MojFaks/Martina Trbuščić

Rezervacija sobe se odvija online putem
, a važno je istaknuti da studenti nisu obavezni sobe rezervirati preko interneta jer pravo na useljenje mogu ostvariti do 10. listopada 2017. useljenjem u slobodne, nerezervirane sobe. Do 11. rujna 2017. je vremenski rok useljenja u rezervirane sobe jer ako se to ne dogodi tada se rezervacija briše, a studenti mogu useliti u neku od preostalih soba.

Nastao je potpuni kaos s tablicama rezervacija, kao i "željama i pozdravima" studenata


No, nisu niti prijave išle baš glatko jer se primjerice online prijava isprintana mora donijeti u SC, a sada je cijeli kaos s tablicama rezervacija koje su studenti sami napravili. Neki od studenata su u Facebook grupama zagrebačkih domova pokušali pojednostaviti tablicu kako bi svaki student otišao u sobu u koju želi i s cimerom s kojim želi, a to je samo pokvarilo stvari. Naime, studenata je toliko da se više ne zna "tko pije, a tko plaća" pa mnogi iz tog tabličnog dokumenta brišu druge pa upisuju sebe i slično.


Foto/izvor: arhiva/MojFaks/znakovnjak.merlin10.com/Pixlr

Budući da su se ove tablice i samoorganizacija studenata pojavili tek ove godine, razgovarali smo s dugogodišnjom stanarkom doma Cvjetno naselje. Djevojka je studentica pete godine i već je "iskusna domašica" pa ju je cirkus s tablicom dodatno naljutio kao i nered i bezobzirnost drugi. No, osim za kolege i sustanare, studentica ima kritiku i za SC, osobito za njihove online prijave za dom koje su čini se daleko od onlinea.

...Rezerviraj smještaj po svom guštu! Mali vodič za odabir soba u najvećem zagrebačkom domu...


"Spomenuta tablica je trebala funkcionirati na principu 'stupac X red =soba', no ekipi je to bilo odveć komplicirano pa je već tu nastao problem. Jedna kolegica je tablicu pokušala učiniti razumljivijom pa je sve prepisala, prepisala i poredala i objavila screenshot, kako bi ljudi vidjeli kako se mogu upisati. No, ni to nije pomoglo za manju kaotičnost rezervacija pa je tablica izgledala kao uradak shizofreničara. Na kraju je sve bilo uzalud jer tablica ne može biti relevantna ako se pola studenata ogluši, i opet je nastao isti krkljanac kao i svake godine", ispričala nam je studentica.


Foto: arhiva/MojFaks

Kaže da ni tablica zapravo nije od velike koristi jer padanje servera ljude čini nervoznima i nikog više nije briga za "neke glupe tablice". Ona smatra da je vrijeme da SC napravi nešto po tom pitanju jer je, tvrdi studentica, 2017. godina

Prošlih godina jedna je osoba mogla rezervirati mjesto za sebe i cimera, od ove godine online prijave koje treba isprintati i fizički donijeti


Tablice su iznikle ove godine kada je onemogućeno da jedna osoba rezervira mjesto za sebe i cimera. To je bilo moguće prethodnih godina, a studentica prepričava da su prošle godine studenti uhvaćeni na prepad s ovim novim načinom rezervacije. Studentica smatra da ih je SC tim potezom gurnuo iz loše situacije u još veći glib.


Izvor: N1

"Bitno da su ove godine uveli online prijave koje smo trebali isprintati i fizički donijet s ostalim dokumentima. Moje prvo rezerviranje je bilo strašno, nakon pet sati mučenja u vidu refreshanja, jedva sam dobila sobu na 4. katu paviljona koji je direktno preko puta kluba Roko. Plakala sam pola sata. Nažalost, svake godine ista priča", otkriva studentica.

...Od danas kreće on-line rezervacija soba u zagrebačkim domovima...


...Selite iz doma? Evo koliko ćete platiti posteljinu ako je izgubite (i kako to izbjeći)...


No, nije samo naša sugovornica zamijetila da nešto ne štima prilikom rezervacije i nije jedina uzrujana zbog toga što društvene mreže domova doslovno gore. Osim objava u kojima prozivaju druge da uklone svoju rezervaciju, studenti su napravili i hrpu memova na tu temu. Pa se tako tu našao Zdravko Mamić koji govori da bi i "Ovaj SC nabio na k*rac" baš kao i meme koji pokazuje koliko studentima gori pod petama, a SC je u "opušteno" stanju uma.


screenshot FacebookKako će se ovaj kaos s rezervacijama riješiti i hoće li SC intervenirati kada je o rasporedu i rezervacijama riječ vidjet ćemo uskoro. Dotad se studenti mogu nadati da će biti smješteni u sobu u koju žele, s cimerom s kojim su i htjeli dijeliti mali životni prostor.

Ivana Petrić
foto: arhiva MojFaks/Martina Trbuščić


studentski domtablicerezervacijestudentidomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se