Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Je li moguće? Ovaj medicinski fakultet namještao loše rezultate ispita kod studentica kako bi bilo manje ženskih liječnika

MojFaks | Akademska četvrt, 06.08.2018.Je li moguće? Ovaj medicinski fakultet namještao loše rezultate ispita kod studentica kako bi bilo manje ženskih liječnika

Studirati i upisati medicinu nije lako, a još je teže kada učiš, dobro napišeš prijemni ispit i ne upadneš na fakultet. Kako je to moguće? Ako studirate u Japanu to je itekako moguće jer ondje je trenutno veliki skandal s lažiranim lošim rezultatima prijemnih ispita i to samo onih koje su pisale djevojke. Zašto? Zato što su htjeli da bude manje ženskih liječnica.

Medicinsko Sveučilište u Tokiju našao se usred velikog skandala jer se otkrilo da su se ondje namjerno namještali loši rezultati prijemnih ispita studentica samo kako bi bilo manje ženskih liječnika. Tim groznim postupkom, fakultet je htio razrijediti broj ženskih doktora medicine zbog toga što "liječnice često napuste karijeru kako bi rodile i odgajale djecu".

Zgrada Medicinskog Sveučilišta u Tokiju... izvor: Google maps

Japanski novinari iz novina Yomiuri Shimbun, tvrde da su rezultati namjerno učinjeni lošijima kako ne bi bilo više od 30 posto uspješnih studentica medicine. Anonimni izvor tu praksu fakulteta nazvao je "nužnim zlom" koja se javila s godinama nakon što je sve više mladih liječnica napuštalo karijeru te osnivalo obitelji.

...Najteži ispit iz anatomije: Studenti medicine kupovali prolaz za 20 tisuća kuna...


Drugi japanski vodeći medij, novine Asahi Simbun, navode da su zaposlenici sveučilišta počeli namjerno mijenjati rezultate prijemnih ispita još 2010. godine, kada je bilo 40 posto prijavljenih djevojaka za prijemni iz medicine. Preko ovogodišnjih prijemnih ispita na tokijskom Medicinskom fakultetu prihvaćeno je samo 30 žena te 141 muškarac.

Namještanje loših rezultata prijemnih ispita je pomno isplanirano


Prema riječima anonimnih sveučilišnih izvora koji poznaju zadanu "shemu", namještanje rezultata prijemnih ispita bilo je dobro isplanirano. Određeni koeficijent korišten je za "umjetno" snižavanje rezultata svih žena koje su se prijavile za pisanje.

...Skandal na fakultetu: Bez poljupca nema prijave ispita!...


Zapošljavanje žena u Japanu je postao velik problem pa je japanski premijer Shinzo Abe obećao da će stvoriti društvo u kojem "žene mogu sjati" i imaju priliku napredovati u jako dobre poslove. No, i dalje je situacija u Japanu daleko od zamisli njihovog premijera. Tome svjedoči i istraživanje koje pokazuje da je ondje tek 12,4 posto žena u politici i na menadžerskim pozicijama.

Izvor: Pixabay

Vijest o ovom skandalu na Medicinskom fakultetu u Tokiju izazvala je veliku ponudu na društvenim mrežama gdje je jedna žena napisala da se žene stalno pritišće da rađaju djecu pa ako to ne učine društvo ih promatra kao "neplodne", dok s druge strane, zbog rađanja im se oduzima prilika za karijeru i studiranje područja koje ih zanima.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


medicinski fakultetmedicinaprijemninamješteni rezultatilažiranje rezultataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se