Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Jedan je osoba koju vidiš, a drugi mitsko biće': Studenti duhovito objasnili razlike između ASISTENTA i PROFESORA

MojFaks | Akademska četvrt, 29.03.2018.'Jedan je osoba koju vidiš, a drugi mitsko biće': Studenti duhovito objasnili razlike između ASISTENTA i PROFESORA

Prije nego profesor dođe na tu 'poziciju', okušat će se u ulogama asistenta ili docenta. Asistent je zvanje u kojima budući profesori provode nekoliko godina i često više vremena provode sa studentima od samih profesora.

Koliko vam se puta učinilo da je neki asistent puno bolji u tome što radi nego sam profesor, odnosno, nositelj nekog kolegija? Nažalost, slična misao je prošla mnogima tijekom studija pa se zato često studenti i znaju našaliti na račun asistenata i profesora.S asistentima na neki način studenti provode i više vremena jer oni uglavnom drže predavanja, vježbe, ocjenjuju i sastavljaju ispite (baš kao i kolokvije), čitaju seminare studenata i dr. Profesori su ti koji na neki način naposljetku odlučuju o sudbini studenata jer "njihova je posljednja": oni su ti koji upisuju ocjene u indeks i drže ispite, osobito usmene. Ponekad asistenti idu studentima na živce jer su puno zahtjevniji od profesora, ali nekada je i obrnuto pa studenti jako cijene asistenta, ali ne i profesora jer imaju osjećaj da je upravo sve na plećima asistenta jer im profesor nikada ne odgovara na mail, a na konzultacijama je neljubazan.

Može se reći da je tanka linija između profesora i asistenta pa smo pitali studente i bivše studente u opuštenoj priči da nam kažu što je po njihovom mišljenju glavna razlika između dva spomenuta "lika", a ovo su neki od odgovora:

"Asistenti su uvijek full ufurani u posao koji rade pa se nekada znaju ponašati kao da su uhvatili boga za bradu. Nije automatski loše kada je osoba uživljena u to što radi itd., ali mi se čini da često 'zabriju' i krenu tjerati tiraniju. S druge strane, mnogi profesori su mrtva puhala i apsolutno im se više ne da raditi. U tom svom kabinetu valjda čekaju ili penziju ili bogojavljanje pa sve prepuštaju asistentu. Idealno bi bilo kada bi bio neki balans između profe i asistenta
", studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"Ukratko, profesor predaje teoriju, a asistent praksu. To je jedna gruba podjela"
, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Profesor je onaj čiju knjigu moraš kupiti da položiš ispit. Asistent je onaj koji ti tu knjigu prodaje ili te uputi u kopirnicu da je kupiš"
, student s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

"Asistent je onaj 45-godišnji filozof koji pod ruku vodi profesora, 60-godišnjeg filozofa koji nakon tri godine rada na faksu ne zna sam pronaći sobu broj 9", student Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Izvor: YouTube

"Asistenti su mi actually predavali, a profesori samo upisivali ocjene na kraju semestra", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Asistenti su tu da te muče, profesori da te tlače. Ukratko", studentica psihologije Sveučilišta u Zadru.

"S asistentima piješ", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Profesor je osoba koja kasni na svoja predavanja ili često i ne dođe. Asistent je osoba koja ima za idola svog profesora, tako da kad profesor ne dođe - asistent je bog i batina", student Građevinskog fakulteta u Splitu.

"U nekim slučajevima asistent odrađuje sve, a profesor potpiše ocjenu u indeksu. Načelna podjela: profesor drži predavanja i usmeni dio ispita, a asistent vježbe i pismeni dio ispita"
, bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


Izvor: agr.unizg.hr

"Pa za početak, neki asistenti su mlađi i ljepši od profesora, susretljiviji su, ali ponekad nisu dovoljno upućeni i ne znaju objasniti što je potrebno iz gradiva. Dok s druge strane, profesori su ozbiljniji i stroži (što je minus), ali većina ih stvarno zna o čemu priča", studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

"Asistent je osoba koju vidiš jer najčešće predaje, održava ispite itd. Profesor je nositelj predmeta (tako piše na stranicama faksa), ali više kao jednorog, mitsko biće okruženo maglom misticizma i tajnovitosti. Sramežljivi su i nikad viđeni", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Asistenti smišljaju zadatke, ispravljaju kolokvije, planiraju labose (grupe, termine...), odgovaraju na mailove, ohrabruju te. Profesor te sruši na usmenom i to sa smiješkom"
, student Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu.

"Asistent je osoba koja na faksu radi profesorov posao, od sastavljanja ispita i ocjenjivanja istih, vođenja laboratorijskih vježbi i svega ostaloga sto se profesoru ne da", studentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

"Asistentu je stalo do njegovog posla pa se zato trudi, a profesoru je stalo do toga da bude što manje u dodiru sa studentima i da što prije ode s ispita"
, studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.


Izvor: pravos.unios.hr

Iako se na račun asistenata i profesora često šalimo, ne treba podcjenjivati rad ni jednih ni drugih. Kaže se da "u svakom životu ima kukolja" pa je takav slučaj i s profesorima i asistentima, ali moramo priznati da ih je većina dobrih i da su tu za studente.

...IMENOM I PREZIMENOM: Ovo su najbolji profesori po odabiru njihovih studenata...


...Melem za oči u predavaonici: Studenti iz Hrvatske otkrili tko su NAJZGODNIJI profesori na njihovim fakultetima...


...Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori 'mrcvarili' po 8 sati...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


asistentiprofesorirazlikastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se