Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako elitni fakulteti biraju i ocjenjuju kandidate: studentica 'raskrinkala' Yale

MojFaks | Akademska četvrt, 23.03.2016.Kako elitni fakulteti biraju i ocjenjuju kandidate: studentica 'raskrinkala' Yale

Jeste li se ikada zapitali o čemu razgovaraju članovi komisije na prestižnim fakultetima kad pregledavaju prijave potencijalnih studenata? Što mislite da vam pomaže prilikom upisa na te iste fakultete?

Upoznajte Molly Hensley-Clancy, reporterku portala BuzzFeed i polaznicu uglednog fakulteta Yale.Molly se među rijetkima dokopala svojih dokumenata koje su tijekom razmatranja njene prijave sastavili članovi komisije prije nego što su ih zauvijek uništili (to je uobičajena praksa).

Jedna od prvih stvari koje je zapazila jest da se njen srednjoškolski uspjeh, njen karakter i njena postignuća svela na nekoliko brojeva, točaka i ulomaka teksta. Osim ovoga, u ocjenjivanju njene prijave bilo je preočito da se jednom profesoru iz komisije jako svidjela, ali drugome baš i ne što svjedoči o subjektivnosti procjenjivanja u ovakvim situacijama.

Također su predvidjeli da će se Molly na fakultetu uključiti u rad studentskih novina te da će se baviti pisanjem, što se kasnije i dogodilo.

No, sve je to u redu dok ne dođemo do sljedećeg dijela: njene srednje škole. Molly je pohađala veliku, javnu školu koju pohađaju učenici koji većinom nisu bijelci, a obitelji mnogih spadaju u niži ekonosmki razred zbog niskih mjesečnih primanja. Iako je Molly bila jedna od samo nekoliko učenika iz srednje škole Minneapolis koja je 0upala' na Yale, ona zapravo ne predstavlja većinsko tijelo učenika jer je bjelkinja iz dobrostojeće i dobro obrazovane obitelji. Na taj je način djevojka potpuno atipična za školu iz koje dolazi postala predstavnica svih učenika na jednom od najprestižnijih fakulteta na svijetu.Mollyna priča ide u prilog rezultatima brojnih studija koje su pokazale da elitni fakulteti studente biraju po određenim kriterijima koji su puni predrasuda te je na temelju njih gotovo nemoguće da iste fakultete upišu dobri učenici ako dolaze iz siromašnijih obitelji što ih isključuje iz sustava vrhunskog obrazovanja."Ako dolazite iz siromašnije obitelji možda nećete imati toliko dodatnih predmeta ili izvan nastavnih aktivnosti, nećete si moći priuštiti pripreme za maturu ili privatne sate instrukcija, a možda ćete čak morati i raditi pa se nećete moći prijavljivati na razne stipendije i natječaje za srednjoškolce", kaže Molly. "Primili su me na ovaj faks djelom zato jer sam pametna, dijelom jer sam imala sreće, ali i djelom jer sam odigrala dobre karte tijekom prijemnog i dobro se prodala. No, također sam saznala da sam upala i zbog toga odakle dolazim što je zapravo potpuno bezveze", zaključila je.

L.B./izvor: Buzzfeed
foto: Reddit, screenshot/YouTube


Yaleupiselitni fakultetipredrasudeMolly Hensley-ClancyKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se