Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako je slovenskom studentu Erasmus pomogao u Hrvatskoj

MojFaks | Akademska četvrt, 17.07.2019.Kako je slovenskom studentu Erasmus pomogao u Hrvatskoj

Denis Turk, student treće godine politologije na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani, prošle godine prilikom prijavljivanja na Erasmus odlučio se upravo za Hrvatsku. Osim što mu je to pomoglo pri učenju jezika i upoznavanja nove države, zbog studentske razmjene vrata su mu se poprilično brzo otvorila – u samoj slovenskoj ambasadi u Zagrebu.

"Kada sam se prijavljivao na razmjenu, prvi izbor mi je bila Švedska, ali tamo predmeta s politologije koju ja studiram nema, zbog čega mi se nijedan predmet ne bi priznao. Zagreb, grad koji mi je bio drugi izbor, imao je sve predmete koje imam i ja tako da ne moram polagati razliku u Ljubljani", objasnio nam je i zašto.


Denis u Zagrebu


A područje politologije koju Denis studira je 'Analiza javne politike i javne uprave', jedini smjer koji, kako nam govori, nema svoje politološko društvo koje okuplja studente s odsjeka, zbog čega je on upravo odlučio 'ponovno' pokrenuti Politološko društvo 'Agora' i vratiti volju studentima tog smjera.


Budući politolozi nisu zainteresirani


Kako nam govori, društvo je dosad organiziralo nekoliko konferencija i sastanaka, ali baš kako je primijetio i u Zagrebu, ni u Ljubljani budući politolozi nisu previše zainteresirani za područje koje studiraju.


"Pokušat ću se opet sad više angažirati nakon što se vratim u Sloveniju, tako da bi tu organizaciju mogao prenijeti i mlađim generacijama, ali najveći problem definitivno je nezainteresiranost", komentirao je.


Zagreb mu se, objašnjava, najviše svidio zbog života kojeg ima u sebi – kafići koji su puni u bilo koje doba dana i klubovi koji su uvijek otvoreni. Kako je u Zagreb došao studirati na Fakultetu političkih znanosti, kaže kako je susreo neke od najboljih profesora dosad, ali ga zabrinjava organizacija fakulteta.


"Ovaj sistem je potpuno drugačiji – u Ljubljani je sve kao na dlanu. Nisu to velike stvari, ali me svejedno bodu u oči", govori nam.


''Ne radim uobičajene poslove”


Erasmus, poznavanje jezika, a i vojni rok kojeg je odslužio prošlog ljeta na tri mjeseca, mogući su faktori zbog kojeg je Denis uspio dobiti posao kao student u slovenskom veleposlanstvu, ono s čim je on ''probio led'', kako kaže. Kada smo ga upitali što on to točno tamo radi, samozatajno i kroz smijeh nam je samo rekao kako ''ne radi uobičajene poslove za studente”. 


Potpisivanje svečane obveze / Denis Turk

Za Hrvate kaže da su puno pristupačniji nego što je to očekivao, a ispričao nam je i kako mu je jednom prilikom jedan čovjek i prije izradio dokument koji mu je trebao baš zato što je iz Slovenije.


"U Zagrebu sam zaista imao samo iskustva koja su primjer dobrosusjedskih odnosa", zaključio je svoje iskustvo Turk.Paula Hađur

Foto: privatna arhivaDenis TurkFPZGErasmusKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se