Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kažnjavaju nećkanje: Filozofski fakultet naplaćuje 5500 kuna onima koji ne upišu studij, a bio im je prioritet

MojFaks | Akademska četvrt, 02.08.2017.Kažnjavaju nećkanje: Filozofski fakultet naplaćuje 5500 kuna onima koji ne upišu studij, a bio im je prioritet

Fakulteti godinama vode borbu s praznim mjestima i popunjavanjem istih tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka. Čini se da je jednom fakultetu posebno prekipjelo pa su brucošima koji su ga stavili na prvo mjesto, a nisu došli na ljetni upis, naplatiti njihov 'nemar' i to punom školarinom.

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na kojemu upisne kvote nisu velike, nakon ljetnog upisnog roka ostalo je pet praznih mjesta zbog kandidata koji nisu upisali studijski program za koji su ostvarili pravo upisa, piše Glas Slavonije.

"Kada kandidati koji su ostvarili pravo upisa ne dođu na upis, nama ta mjesta ostaju prazna, iako postoje i drugi odgovarajući kandidati, koji ne mogu biti upisani te oni na kraju upišu drugi fakultet", objasnio je za Glas Slavonije Leonard Pon, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek.


Filozofski fakultet u Osijeku... izvor: mojOsijek

Upozorio je da se u jesenskom roku prazna mjesta mogu popuniti, ali i ne moraju, jer se, kaže, opet može ponoviti ista priča.

"Obaveza kandidata mora biti da se upišu na studijski program koji su stavili kao prioritet"


Kako bi izbjegao takve situacije u budućnosti, osječki Filozofski fakultet poslao je obavijest kandidatima da su postupili protivno Općim uvjetima s kojima su se upoznali prilikom prvog logiranja u sustav.

"Od njih će biti zatraženo da podmire oportunitetne troškove u visini pune jednogodišnje školarine, u iznosu od 5500 kuna", rekao je Pon.

Naime, kandidati se mogu upisati isključivo na jedan studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upišu na taj studijski program, od kojega više ne mogu odustati. Iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje objasnili su nam da je zbog navedenog razloga postavljeni redoslijed prioriteta studijskih programa iznimno važan.


Izvor: Filozofski fakultet Osijek

To znači da je kandidat obvezan s liste prioriteta obrisati one prijavljene studijske programe koje nema namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa. Iako su pravila jasno istaknuta prilikom same prijave u sustav pa sve do formiranja konačne rang-liste, neki maturanti ih ne poštuju i oglušuju se upisati studij za koji su ostvarili pravo upisa, nesvjesni posljedica.

...Bez kreditne kartice nema studiranja: Studentica ne može upisati godinu iz bizarnog razloga...


...Upiši i bankrotiraj: Zašto zagrebačka Ekonomija naplaćuje kolegije na engleskom jeziku?...


U skladu s Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe, kandidatima koji se ne upišu na studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj, mogu se naplatiti troškovi nepopunjenog upisnog mjesta, u iznosu ne manjem od jedne godišnje participacije studenta u troškovima studija, koje utvrđuju visoka učilišta, koja su za tu mogućnost i nadležna.

Prodekan Pravnog fakulteta u Osijeku smatra da je upitno koliko novčane kazne imaju smisla


Vesnica Mlinarević, prodekanica za nastavu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, poručila je da su na tom fakultetu željene studije upisali svi studenti kojima je to bio prvi izbor kao i prošlih godina te da nemaju potrebe kažnjavati kandidate. Slično je i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje gotovo nikad ne ostane praznih mjesta na redovnim studijskim programima nakon upisa u ljetnom roku, Glas Slavonije doznaje od Sunčice Oberman-Peterke, prodekanice za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Osijek.

...Studirao samo 2 tjedna, a mora platiti cijelu školarinu...


...7200 kuna: sporna odluka izazvala kaos na Ekonomskom fakultetu...


Pravni fakultet Osijek od maturanata ne traži podmirenje punog iznosa školarine studijskog programa, niti namjerava u bliskoj budućnosti uvesti novčane kazne ili druge penalizirajuće mjere ne upišu li kandidati obvezujući studijski program, objasnio je Rajko Odobaša, prodekan za nastavu i studente na Pravnom fakultetu Osijek.


Izvor: czposijek.hr

"Držimo kako je vrlo upitna smislenost uvođenja novčanih kazni ili podmirenja iznosa troškova školarine u situaciji u kojoj su maturanti samo kandidati za studij s upisnim brojem na listi NISpVU-a i rang-listi fakulteta. Umjesto kazni možda bi bilo bolje da se kandidatima pri formiranju liste u sustavu NISpVU onemogući upisivanje studija na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja u nekom budućem roku ako su se već nalazili na listi upisa, a nisu se upisali na prijavljeni studijski program", poručio je Odobaša i dodao da bi pri tome pomogla i bolja informiranost srednjoškolaca kroz kontinuirane programe profesionalne orijentacije.

Više o novčanom kažnjavanju studenata u Osijeku pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: ilustracija/FOI


Filozofski fakultet Osijekškolarinaprioritetiupisikaznanovčana kaznaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se