Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

S FER-a do svemira: Student Luka lansira rakete i radi u svemirskoj industriji

MojFaks | Akademska četvrt, 16.05.2017.S FER-a do svemira: Student Luka lansira rakete i radi u svemirskoj industriji

Među desecima studenata iz cijelog svijeta na projektu lansiranja rakete SERA-3 sudjelovao je i sisački 24-godišnji student Luka Strižić.

SERA-3 je raketa koju dizajniraju i grade studenti iz francuske Nacionalne više škole aeronautike i svemira (ISAE-SUPAERO), a na trećoj, dorađenoj verziji rakete sudjelovao je i Lukin tim Tehničkog sveučilišta Lulea u Švedskoj, piše Večernji list.

...Napravio 'uradi sam' konzolu: Albert će biti žestoka konkurencija brucošima na FER-u...


U Lukinom timu bilo je dvoje Indijaca, Francuskinja, Britanac, dva Španjolca, Bugarin, Šveđanin i Hongkonžanka. Raketa je lansirana prije desetak dana iz švedskog svemirskog centra Esrange u Kiruni. Student otkriva da je na fakultetu u Švedskoj jedan od predmeta koje je slušao bio inženjerski projekt. Tamo su se organizirali u timove kako bi istraživali teoretsku pozadinu ideje vezane za svemirske tehnologije te su implementirani ono što su tražili.

Odlučili se za dosad neuspješan zadatak: praćenje GPS signala tijekom leta rakete


U isto vrijeme konkretizirao se projekt rakete SERA-3 te su prihvaćene prijave za njihov teret koji su stavili u raketu. Kroz razgovor s graditeljima rakete u Francuskoj svemirskoj agenciji, koja je vodila projekt, informirali su se o karakteristikama rakete i o tome kakav su teret i misiju imali prethodne dvije godine.


Nakon što završi FER Luka planira raditi u području automoto, avio i svemirske industrije... izvor: Večernji

"Odlučili smo se za naizgled jednostavan, ali dosad neuspješan zadatak: praćenje GPS navigacijskog signala tijekom leta rakete. Ja sam bio zadužen za dizajn softvera i elektronike. Projekt je uspio. Ovo je bilo treće lansiranje rakete SERA, bila je oko tri metra visoka, nosila dva projekta u sebi, imala je tri motora na kruto gorivo i postigla brzinu od 1,2 maha", rekao je Luka za Večernji.

Nakon lansiranja Luka se vratio u SAD, na Sveučilište Colorado u Boulderu, gdje piše magistarski rad iz područja svemirske navigacije.

Svoj "svemirski put" započeo je na FER-u, a praksu je odradio u Googleu


Njegov put do SERA-e počeo je na zagrebačkom FER-u gdje je 2015. završio preddiplomski studij računalnog inženjerstva i gdje nastavlja diplomski studij računalnog inženjerstva na posljednjoj godini. Istodobno je, kao jedini Hrvat, u okviru Erasmus+ i Erasmus Mundusa upisao diplomski studij svemirske znanosti i tehnologije, koji koordinira Tehničko sveučilište Lulea u Švedskoj. U SAD-u trenutačno na sveučilišnom Zavodu za astrodinamiku radi na istraživanju novih primjena navigacijskih sustava, a u slobodno vrijeme piše diplomski rad temeljen na tom istraživanju.

...FER-ovac stipendist poručio Vladi: 'Olakšajte mladima prije nego što svi odu iz Hrvatske'...


...Za sve koji putuju vlakom: student FER-a napravio aplikaciju bolju i od HŽ-ove...


"Jedan je dio posla softversko inženjerstvo, a drugi dio je istraživački, ovisno o potrebama projekta mentora, profesora Dennisa Akosa i njegova tima. Od njega sam dobio mnogo korisnih savjeta za ostvarenje našeg projekta. Kada završim diplomski studij na FER-u, volio bih se zaposliti u području automoto, avio i svemirske industrije. U Hrvatskoj nema puno firmi iz tog područja, otvoren sam za zaposlenje bilo gdje u svijetu dok god ne nađem posao koji me zanima", otkriva student.


Samo nekoliko studenata iz cijelog svijeta moglo je sudjelovati u ovom projektu... izvor: Facebook@Supaero Space Section

Magistarski rad u SAD-u planira završiti krajem ljeta i imat će dvije diplome, s Tehničkog sveučilišta Lulea i Sveučilišta Paul Sabatier u Francuskoj. Cijelo vrijeme svoga školovanja u inozemstvu financirao se ljetnom plaćenom praksom u Googleu.

Po svemu sudeći, Luku čeka obećavajuća svemirska karijera.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Facebook@Supaero Space Section


FER-ovacsvemirraketalansiranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se