Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Manjak brucoša: Na ovim fakultetima u Hrvatskoj više nitko ne želi studirati?

MojFaks | Akademska četvrt, 29.11.2018.Manjak brucoša: Na ovim fakultetima u Hrvatskoj više nitko ne želi studirati?

Premda je u Hrvatskoj kroz godine niknulo puno novih visokih učilišta, podaci pokazuju da se na mnoge od njih studenti više ne žele upisivati. Brucoša je jako malo, čak toliko da se u 2015. broj fakulteta na koje nije upisan niti jedan student popeo na 21, u 2016. brojka je iznosila 18, a u 2017. čak 34.

Posljednjih nekoliko godina Filozofski fakultet u Puli nudi upis na redovni studij japanski jezik i kultura i latinski jezik i rimska književnost. Iako za brucoše besplatan, taj dvopredmetni studijski program ove, a ni prošle godine, nije upisao niti jedan student. Bez studenata su ove godine ostali i programi japanski jezik i kultura i hrvatski jezik i književnost, kao i studiji povijest i latinski jezik i rimska književnost, piše Jutarnji list.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Ti studiji na listi su 41-og studijskog programa koji, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, ove godine nisu uspjeli privući niti jednog studenta. Brojka takvih studija udvostručena je u kratkome roku: u 2015. studija koje nije upisao nijedan student bilo je 21, u 2016. - 18, a u 2017. penju se na 34.

Broj studijskih programa raste, a sve manje studenata se upisuje


Pritom ove godine, prema istome izvoru (AZVO), 66 studijskih programa u Hrvatskoj popunilo je manje od deset posto kvote. Paralelno, podaci pokazuju rast broja studijskih programa (ukupno je u ponudi 860 preddiplomskih studijskih programa na javnim i privatnim visokim učilištima) i pad broj maturanata. Prije četiri godine na državnu maturu izašlo je 4 000 kandidata više nego ove godine, doznaje Jutarnji list.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Među postojećim studijima bez studenata su redoviti studiji filozofija i povijest u Osijeku, učiteljski studij na talijanskom jeziku u Puli, ili pak izvanredni studij protestantska teologija u Zagrebu, kao i niz drugih. Kakva je budućnost takvih studija i njihovih nastavnika? Prema riječima Dražena Kozaka, prorektora Sveučilišta u Osijeku, zbog nedostatka interesa, studij filozofija i povijest iduće godine neće biti u ponudi. Kozak poručuje kako Sveučilište u Osijeku, kao jedino u istočnoj Hrvatskoj, čini što je u njegovoj moći kako bi se nosilo s posljedicama smanjenja broja maturanata, ali i velikog vala migracija koje su posebno pogodile Slavoniju i Baranju.

...U Hrvatskoj sve manje studenata, a sve više studijskih programa – čak 41 program nitko nije upisao...


"Učiteljskom studiju na talijanskom kvota će se vrlo vjerojatno ugasiti jer interesa nema. Što se tiče dvopredmetnih studija japanskog jezika, ne vidimo problem s nastavnicima jer ti kolege izvode nastavu na jednopredmetnim studijima istog odsjeka koji su dobro popunjeni."
, kazali su sa Sveučilišta u Puli za Jutarnji.

Na Sveučilištu u Rijeci, čiji je, primjerice, izvanredni studij tehnologija i organizacija prometa Pomorskog fakulteta, od mogućih devet studenata upisao samo jednog brucoša, tvrde da imaju jasnu upisnu politiku - taj se program neće ugasiti, već će se eventualno nastavnički kapaciteti prebaciti na druge studijske programe Pomorskog fakulteta. S manjkom upisanih bore se, naravno, i na privatnim studijima. Iako su planirali upisati 60 studenata na stručni studij informatike, na Veleučilištu Hrvatsko zagorje u Krapini uspjeli su upisati samo jednog studenta. Na drugoj godini studija imaju šest studenata, na trećoj 13... Riječ je o privatnom veleučilištu, čije je osnivanje pokrenula Županija, a koje nudi trogodišnje stručne studije informatike, prometne logistike i operativnog menadžmenta, s ukupnom kvotom od 90 željenih i 32 upisana studenata ove godine.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Pritom je to veleučilište spremno upisati kandidate sa završenom bilo kojom srednjom školom (dakle, i trogodišnjom), kao i kandidate bez položene državne mature, koje primaju ako zadovolje na internom prijemnom ispitu. Primjere prijemnog nude na svojim stranicama, doduše riječ je o testu iz 2007. godine, kakav se polagao u ugašenoj visokoj školi u Krapini iz koje je nastalo veleučilište.

...Svaki treći hrvatski student odustane od fakulteta: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih tisuće mladih napuštaju studije...


Na javnom Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu potvrđuju da su od mogućih 30 studenta na studij poljoprivrede krša - stočarstvo krša upisali jednog studenta. Trideset su poželjeli upisati na drugi studij poljoprivreda krša - biljna proizvodnja, no privukli su tek troje. Prehrambena tehnologija prošla je bolje s devet upisanih od 60 mogućih.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Puli tvrdi da ne zna odakle medijima ove informacije jer je interes za studij japanskog jezika velik


Prema pisanju Glasa Istre, napisi u Jutarnjem listu su odmah otvorili sumnju u opravdanost studija japanskog jezika u Puli, kojeg se u medijima zapravo proziva da je svrha sam sebi, budući da ga navodno već dvije godine nitko nije upisao. Dekanica Filozofskog fakulteta Klara Buršić-Matijašić i Irena Srdanović, voditeljica Odsjeka za azijske studije, demantiraju ove tvrdnje, navodeći da je informacija da nitko više ne upisuje japanski u Puli potpuno netočna.

Sveučilište Juraj Dobrila u Puli... izvor: commons.wikimedia.org

I one su ostale iznenađene člankom kada ih je Glas Istre nazvao za komentar, rekavši da spremaju demanti na tekst objavljen u Jutarnjem listu. Nije im jasno otkud su se u javnosti pojavile ovakve dezinformacije. Štoviše, obje tvrde da broj upisanih studenata na studij Japanski jezik i kultura premašuje njihova očekivanja.

...TOP 5 najpoželjnijih: Ovo je konačna rang-lista najpopularnijih studija u Hrvatskoj ove godine – ima i iznenađenja...


"Već niz godina interes je iznimno velik. Ove akademske godine na studiju je ukupno 86 studenata, dok je prvu godinu upisalo 36 studenata, od čega jednopredmetni 30, a dvopredmetni (kombinacija sa studijem talijanistike i povijesti) šest studenata. Treba naglasiti da je studij pokrenut 2015/2016. godine, a interes za njega je uvijek bio velik jer ga jedini imamo akreditiranog u Hrvatskoj.", istaknula je dekanica Buršić-Matijašić za Glas Istre. Naglašava da su provedene i ankete studenata o motivaciji za učenjem jezika, kao i o dosadašnjim iskustvima nakon upisa i na kraju semestra.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Pokazalo se da su najviše zadovoljni radom, trudom i entuzijazmom profesora i lektorica te mogućnošću da komuniciraju s izvornim govornicima na nastavi i izvan nje. Veliku podršku imamo i od japanskog veleposlanstva u Zagrebu i niza institucija u Japanu, odakle nam dolaze gostujući profesori kao i studentice koje na našem Fakultetu provode metodičku praksu.", istaknula je dekanica.

Cijeli članak Jutarnjeg lista pročitajte ovdje, a ono što dekanica poručuje možete pronaći na linku.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list/Glas Istre
foto: ilustracija/fesb.unist.hr


manjak brucošafakultetimanjak interesastudijKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se