Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Papirići pod 'škembom' ili u bočicama vode: Ovo su najmaštovitiji načini na koje hrvatski studenti skrivaju šalabahtere

MojFaks | Akademska četvrt, 04.06.2018.Papirići pod 'škembom' ili u bočicama vode: Ovo su najmaštovitiji načini na koje hrvatski studenti skrivaju šalabahtere

Lipanj svake godine donosi znojenje nad skriptama jer u tom mjesecu počinju ispitni rokovi. Kolegija je puno, ispita još više, a vremena nažalost sve manje. Mnogi uče i zaziru od švercanja tijekom ispitnih rokova, no nekolicina rado poseže za dobro znanim šalabahterima i to na vrlo maštovit način.

Dok neki smatraju da je prepisivanje (ili bilo koji drugi oblik "švercanja") jedini način za položiti neki ekstremno težak ili "dosadan" kolegij, drugi griju stolicu koja polako, s dolaskom lipnja i srpnja, dolazi do faze usijanja. O da, sezona ispitnih rokova je pokucala na vrata pa se studenti sada nalaze u dinamičnom razdoblju kada dobro moraju razmisliti koji ispit prije položiti, koji ostaviti za jesen, za koji valja više učiti pa zato neki razmišljaju i o tome za koji ispit se "isplati" pisati šalabahter (mi bismo rekli ni za jedan, ali vjerujemo da bi nas neki studenti "poklopili").

Bubice i druge spravice za prepisivanje bez problema se prodaju preko oglasnika... izvor: Njuškalo

Kada je o šalabahterima, "šalićima", "švercevima" ilitiga "puškicama" riječ, postoje dvije vrste studenata: oni koji ih pišu i oni koji ih ne pišu. U redu, nađu se tu i oni "treći" koji tvrde da "povremeno naprave šalabahter", a kako vrijeme odmiče šalabahteri mijenjaju svoju formu. Prije su se pisali na papirićima, nakon toga su se preselili na mobitel, a nakon toga, baš kao u nekom SF-u, došli su u obliku pametnih satova, bubica i drugih gadgeta.

Svoju "snalažljivost" studenti najbolje pokazuju tijekom ispitnih rokova


"Tako puno gradiva, a tako malo vremena", idealan je opis perioda ispitnih rokova. Ovo osobito vrijedi za studente koji se par dana prije ispita sjete da uopće studiraju i da bi valjalo sjesti za knjigu. Već smo pisali o "švercanju na džejmsbondovski način", odnosno, bubicama i drugim napravicama koje pomažu studentima da na neakademski način polože ispite, a sada smo odlučili saznati na koje se sve maštovite domaći studenti švercaju – ako to uopće čine.

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


U razgovoru s njima primijetili smo da se velik broj njih šverca iz različitih razloga – ili smatraju da su imali premalo vremena za savladavanje gradiva ili da je previše kolegija pa se ne stignu posvetiti svakome ispitu pa onda nekih od njih moraju ispaštati jer će biti riješeni uz pomoć popularnog "šalića". K tome, od studenata smo saznali različite metode skrivanja šalabahtera te načine "švercanja" koji nam nisu bili niti na kraj pameti.

Pivski trbuh korisniji je no što mislite


Definitivni pobjednik maštovitosti u švercanju i snalažljivosti je bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku koji tvrdi da mu je "škemba" dobro došla tijekom ispitnih rokova jer mu je njegov pivski trbuh služio za skrivanje šalabahtera.

Izvor: kako.hr

"Prednost škembe je ta što može prekriti šverc. Kada prekriješ šverc škembom što će ti profesor reći? Nešto kao: 'Kolega, pomaknite stomak'? Da se to primjerice dogodilo ja bih mu odgovorio: 'Molim? Kako se usuđujete?! Vi to mene samo napadate jer sam debeo'", otkrio nam je mladić.

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


Studentica Veterinarskog fakulteta navodi da se ne šverca "na klasični način" s papirićima nego ispod ispita stavi A4 papir i s toga prepisuje. Student RIT-a otkriva nam da kod njega kolegice obavezno koriste bubice na ispitima jer imaju dugu kosu pa se to ne primijeti. Spominje i da je mnogima pomoglo fotografiranje ispita i stavljanje u Facebook studentsku grupu pa je netko riješio.

Izvor: Shutterstock

"Vidio sam da moje kolegice s fakulteta na prozirnicu isprintaju šverc pa to zalijepe na bočicu vode, ispod omota ako je boca dopuštena tijekom ispita", priča nam student Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da se posljednji put švercala u srednjoj školi, ali da je djevojkama na njenom fakultetu polazilo za rukom švercati se tako što su "šaliće" lijepile na vlastite noge. Konkretno, tvrdi da je na jednom ispitu djevojka koja je sjedila ispred nje imala zalijepljen šalabahter na čarapama kod bedara pa je samo dizala i spuštala suknju kada je trebalo prepisati što profesor nije zamijetio.

Studentica Pedagoškog fakulteta u Puli tvrdi da su neke njene kolegice znale ispisivati cijele prste ne bi li se švercale te potvrđuje da se i kod nje na fakultetu djevojke švercaju spuštajući i dižući suknju.

...Dvostruki standardi varanja: Prepisivanje je neoprostivo samo ako ste na ovim fakultetima...


"Jedan jedini puta se švercao. Slučajno. Inače kad učim, pišem šalabahtere. Gospodski, na A4. I onda kad sam vadio čiste papire iz torbe za ispit, zahvatim i par stranica šalabahtera. Zapeo na par pitanja, rekoh kasnije ću. Okrenem stranicu - i eto mi odgovora. Ispalo je sreća. Još je profa šetala okolo i pregledavala stolove studenata. Onda sam se uplašio. Brže bolje napisao ime i prezime te datum na taj papir. Nije skužila", priča student Građevinskog fakulteta.

...'Riješite mi ispit i plaćam 250 kuna': Student objavio oglas za posao na koji se nitko ne bi trebao javiti...


Ključ je u "chill" ponašanju!


Student PMF-a kaže da je i u srednjoj i tijekom fakulteta prepisivao iz male bilježnice ispod stola te nikada nije bio uhvaćen. Kaže da je ključ možda u "chill" ponašanju, bez lupkanja kemijske po bradi, gledanja u daljinu "dok se prisjećaš odgovora" ili češanja po glavi.

Student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu nije nam ispričao svoje švercanje na fakultetu, ali je spomenuo ono iz srednje škole kada je šverc doslovno napisao na etiketu majice. Profesor je primijetio da nešto nije u redu, ali naravno, nikada nije shvatio gdje se šalabahter skrivao.

Bivši student Pravnog fakulteta u Zagrebu tvrdi da nije baš sklon šalabahterima. No, kada ga je jednom napravio stavio ga je s unutarnje strane košulje, tako probao prepisati, ali nije mu išlo jer nije vidio pročitati mala slova.

Izvor: 4.bp.blogpot.com

Iako je uvijek zanimljivo vidjeti i čuti za nove metode među studentima što se tiče švercanja, valja još jednom podsjetiti da varati na ispitu nije časno te da studenti to ne bi trebali raditi. Nažalost, neki privedu studij kraju s bubicama u ušima, a takvi postupci nisu pohvalni ni za koga - osobu koja prepisuje i vara na ispitu, obrazovni sustav koji to ne kažnjava ni društvo koje to potiče.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


švercanješalabahteriprepisivanjeispitimaštoviti načiniKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se