Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Metković traži voditelja laboratorija: Doći će raditi netko iz BiH jer se hrvatske diplome laboranata kod nas ne priznaju

MojFaks | Akademska četvrt, 28.03.2019.Metković traži voditelja laboratorija: Doći će raditi netko iz BiH jer se hrvatske diplome laboranata kod nas ne priznaju

U Metkoviću se trenutno odvija nešto skroz ludo. Naime, grad traži voditelja laboratorija te toj osobi nudi smještaj i dobru plaću. Uzorci krvi iz Metkovića moraju putovati preko 150 kilometara na analizu, a Hrvatska sa studentima medicinsko-laboratorijske dijagnostike (budućim laborantima) ne čini ništa jer se oni po završetku fakulteta ne mogu zaposliti u Lijepoj našoj nego moraju ići u inozemstvo. I ne, ovo nije znanstvena fantastika, nego naša realnost.

Grad Metković traži voditelja laboratorija te se pobrinuo da mu ponudi dobre uvjete: uz dobru plaću, nude i smještaj. Naime, u tom gradu više se ne obavljaju laboratorijske pretrage krvi, piše dnevnik.hr. Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan, kaže da bi inženjeru koji dođe u Metković grad kupio stan i dao mu ga na korištenje.

Izvor: Unsplash

Tu bi ponudu rado prihvatili studenti medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka, ali s diplomom osječkog Sveučilišta neće moći raditi u Hrvatskoj jer ju Hrvatska ne priznaje, piše dnevnik.hr.

Diplome iz BiH priznajemo, ali hrvatske diplome ne priznajemo


Potpredsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara Ivana Delić rekla je da je razlog tome što se osječki fakultet razlikuje se od Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Na Medicinskom fakultetu u Osijeku upisuju 40 novih studenata unatoč tome što im diploma ne koristi... izvor: kohom.hr

"Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu se školuju za medicinsku biokemiju i hematologiju, dok se Osijeku program odvija kroz predmete patologije, citologije, histologije, mikrobiologije, transfuziologije. Dakle, iz satnice se već vidi da program nije isti. To nije isto zanimanje.", rekla je Delić za dnevnik.hr

...Diplome im ne vrijede: Zašto ovaj fakultet upisuje 40 novih studenata za zanimanje koje ne postoji?...Dok hrvatske diplome nisu priznate, u Metković stižu prijave iz susjedne Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Metkovića kaže da će provjeravati licencije i ako osobe iz BiH budu imale uvjete, mogu doći raditi u Metković. U Metković će doći netko iz Bosne i Hercegovine, a Petra Medač, studentica medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka će morati u inozemstvo.

...Ministar razočarao studente: 'Ako ste riješili naše probleme, zašto još uvijek čekamo? To što govorite jednostavno ne ide – kao ulje i voda!'...


"Mi smo ovo upisali jer to želimo raditi i, ako nam Hrvatska to neće omogućiti, omogućit će nam neka druga zemlja.", komentirala je studentica.

Izvor: Unsplash

Iako su se obraćali nadležnima kako bi riješili ovaj problem, rezultata nije bilo. Novinari dnevnik.hr-a te Nove tv u srijedu su se obratili Ministarstvu obrazovanja, koje ih je uputilo na Ministarstvo zdravstva, koje još nije poslalo odgovor.

Više o ovoj apsurdnoj situaciji pročitajte na linku.

autor: MojFaks
izvor: dnevnik.hr
foto: Unsplash


laborantistudij medicinsko-laboratorijske dijagnostikestudentidiplomeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se