Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Stiže velika promjena: Izvanredni studenti moći će raditi preko student servisa, ali pod jednim uvjetom!

MojFaks | Akademska četvrt, 30.10.2017. Stiže velika promjena: Izvanredni studenti moći će raditi preko student servisa, ali pod jednim uvjetom!

U veljači je pokrenuta peticija koja traži mogućnost rada preko student servisa za izvanredne studente, a u ožujku je osnovana Radna skupina zadužena za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad. Nakon što smo u lipnju izvijestili o tome što sve donosi Zakon o studentskom radu, sada je tu i izjava ministrice Blaženke Divjak koja 'kroz redove' govori da će se izvanrednim studentima omogućiti rad preko student servisa.

>> Tražiš posao? Popis svih aktualnih studentskih poslova provjeri u našoj rubrici POSLOVI!


Osim što se na sjednicama Radne skupine zadužene za izradu prijedloga Nacrta zakona koji će regulirati studentski rad raspravljalo o opciji studentskog rada za izvanredne studente, ondje se raspravljalo i o drugim važnim stvarima. Podsjećamo, govorilo se o minimalnom broju ECTS bodova, ograničenju broja radnih sati tjedno za studente, uvećanju satnice za obavljanje poslova noću, blagdanima i nedjeljom te trebaju li studentski centri biti jedini ovlašteni za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova.


Izvor: arhiva MojFaks

Studentski predstavnici žele da zakonom bude propisana minimalna satnica za studentski rad što do sada nije bilo regulirano. Naime, neki studentski centri su imali u svoji propisima minimalne satnice za poslove koje će objaviti pa tako primjerice u Dubrovniku, studentski centar ima propisanu minimalnu satnicu od 20 kuna. Posljednji put o ovoj temi razgovarali smo sa studentskim predstavnikom u skupini, Šimunom Rogoznicom, ujedno i predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. On nam je u lipnju rekao da se HSZ zalaže za to da minimalna satnica iznosi pola neto satnice od prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Kada bi se to izračunalo, iznosilo bi nešto više od 18 kuna po satu. Nakon sjednice u lipnju na koju je otišao drugi studentski predstavnik u Radnoj skupini, Marko Lepoglavec, nismo dobili još informacija o Nacrtu zakona o studentskom radu.

No, danas smo dobili nekoliko neslužbenih informacija koje su uistinu bitne.

U slučaju da nemaju ugovor o radu, izvanredni studenti moći će raditi preko studentskog ugovora?


Kako smo još prije doznali, predstavnik Ministarstva financija iz Radne skupine, Željko Tufekčić, bio je izričito protiv rada izvanrednih studenata posredstvom student servisa. Tufekčić je tvrdio da bi to imalo "fiskalne posljedice" te je upozorio na razliku u državnom proračunu kada bi se tako nešto ostvarilo. Sudeći po možda ishitrenoj izjavi ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak koja je u intervjuu za Hinu rekla da se "nada da će u javnoj raspravi dobiti podršku da se to područje, ne samo uredi, već da svi studenti, koji nisu u radnom odnosu, mogu raditi ako to žele", Tufekčić se očito predomislio.

...Prošao rok, a Nacrta o Zakonu o studentskom radu nema: Hoće li ministrica Divjak raspustiti Radnu skupinu?...


...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


Kako neslužbeno doznajemo, da je predstavnik Ministarstva financija pristao na to da izvanredni studenti rade dok ne izađe zakon, ali će inspektorat rada i porezna uprava imati malo veći nadzor nad time jer trenutno Ministarstvo rada nema nikakav nadzor nad studentskim radom. Iz neslužbenih izvora doznajemo i da će se studentski ugovori dizati preko interneta, kazne za poslodavce koji imaju zaposlenika s tuđim studentskim ugovorom bit će 100 000 kuna, a za studenta  koji je digao ugovor i dao ga nekom drugom, slijedi kazna godine dana zabrane rada preko student servisa.


Izvor: sczg.unizg.hr

Kada je riječ o radu izvanrednih studenata, neslužbeno doznajemo da će oni moći raditi preko student servisa i studentskih ugovora, ali samo ako nemaju ugovor o radu. U trenutku kada dobiju ugovor o radu više neće moći dizati studentske ugovore.

...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


Što se tiče minimalne satnice, saznajemo da će se tu koristiti  model pola satnice prosječne hrvatske neto plaće, a informaciju o tome svake godine izbaci Državni zavod za statistiku. Trenutna satnica bi bila malo viša od 18 kuna. Ono što je važno naglasiti, niti jedan studentski centar neće moći ići ispod te satnice u ponudi poslova, ali će moći ići iznad.


Foto: arhiva MojFaks

Neslužbeni izvor nam kaže da bi Nacrt prijedloga zakona o studentskom radu trebao vrlo skoro otići u javnu raspravu jer treba biti izglasan u Saboru prije stanke, odnosno 15. prosinca te stupiti na snagu 1. siječnja.

>> Tražiš posao? Popis svih aktualnih studentskih poslova provjeri u našoj rubrici POSLOVI!


Ivana Petrić
foto: B.Zlomislić/arhiva MojFaks


Zakon o studentskom raduizvanredni studentistudentski radKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se