Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Moramo sve znati napamet': Studenti TTF-a na mukama zbog profesorice kod koje 8 puta polažu ispit

MojFaks | Akademska četvrt, 08.11.2017.'Moramo sve znati napamet': Studenti TTF-a na mukama zbog profesorice kod koje 8 puta polažu ispit

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu tvrde da su na mukama zbog profesorice Vujasinović kod koje navodno ispit polažu osam puta i isto toliko puta padaju. Bez obzira na to što su se žalili samoj profesorici, dekanatu i organizirali prosvjed – nije se poduzelo ništa.

Tekstilna vlakna i materijali, obvezni kolegij druge godine Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji slušaju i budući dizajneri i tekstilni inženjeri – najteži je kolegij studentima spomenutog fakulteta. Toliko težak da ga nerijetko prenose i u treću godinu i ostavljaju kao posljednji kolegij koji ih dijeli od diplome bilježeći tako, u dvije godine, čak osam izlazaka na ispit. Isto toliko padova, piše Večernji list.


Izvor: unizg.hr

...Rekorderka (ne)prolaznosti: Zagrebačka profesorica rušila 65 studenata na ispitu - samo troje 'preživjelo'...


I nema, kaže nekoliko studenta koji su se javili u redakciju Večernjeg, težina kolegija nikakve veze s teškim i opsežnim gradivom, već s profesoricom Editom Vujasinović i zahtjevom da sadržaj koji ih se ispituje na usmenom i koji se traži na pismenom dijelu ispita znaju napamet.

Ispit je položilo 47 studenata od njih 251


Studenti podrške na fakultetu nemaju punih godinu dana, koliko upozoravaju na problem. Lani su organizirali prosvjed upravo zbog spomenutog kolegija. Statistika ispita ide u prilog žalbama studenata. Akademske 2016./2017. godine taj je predmet slušao 251 student, od čega je njih 47 uspjelo položiti ispit. Godinu prije na tome je kolegiju bilo 175 studenata, a za prolaz se izborilo njih 35.

...Studentice optužile profesora: 'Studentima govori da su seljačine i dupelisci'...


...Profesor iz pakla: na ispitu jede, telefonira, upada u riječ i ruši studente!...


Da je prolaznost niska, potvrđuje i dekanica fakulteta Sandra Bischof naglašavajući ujedno da je znanje o tekstilnim vlaknima i poznavanje tekstilnih materijala od primarnog značenja za studente Tekstilnog i modnog dizajna te poručujući ujedno da prozvana profesorica, na temelju anonimnih anketa studenata, za svoj rad ima ocjenu 4,33.


Izvor: unizg.hr

"Zaista je znatan broj studenata Tekstilnog i modnog dizajna koji kolegij Tekstilna vlakna i materijali nisu položili u za to predviđenim rokovima. Statistički podaci su nam pokazali poraznu činjenicu da u prosjeku 30% studenata uopće ne izlazi na ispit tijekom 2. godine studija, već taj predmet koji nosi 5 ECTS bodova prebacuju u 3. godinu studija i pri tome ostvaruju minimalnih 55 ECTS bodova, što im omogućuje da i dalje budu u sustavu redovitih studenata. Na žalost, studenti tako u startu gube svoje pravo izlaska četiri puta na ispit tijekom jedne akademske godine"
, kazala je dekanica Večernjem.

Ima i onih koji misle drugačije


Mi smo razgovarali sa studenticom TTF-a koja je ispit položila te ga pripremala tri mjeseca. Tvrdi da je ispit uistinu težak, ali da njeni kolege malo pretjeruju u svojim optužbama za profesoricu Vujasinović.

"Ispit je fakat težak. To je kao Rimsko pravo na Pravu. Ali kolege i pretjeruju. Treba jednostavno sve znati, a nikome se ne da. Mislim, imaju knjigu od 400 stranica koju ne mogu naučiti. Pripremala sam ispit tri mjeseca svaki dan, naučila sam sve kemijske spojeve i čudesa i prošla sam. I iskreno meni je ok jer da nema tog predmeta imali bi godišnje 200 diplomiranih modnih dizajnera. To je onaj prijelomni predmet koji svaki faks ima", rekla nam je studentica koja je htjela ostati anonimna.

No studenti koji su se požalili Večernjem kažu da pismeni ili usmeni ne mogu proći iako su iz kolokvija, vježbi i ostalih obveza dobili odličan.


Izvor: ttf.unizg.hr

"Uredno pohađanje vježbi i njihov završetak tijekom završnog kolokvija samo je dio obveza koje treba odraditi. Tu su još redovita pohađanja predavanja i usvajanje znanja koje im se valorizira kroz pismeni i usmeni ispit. Koliko sam upoznata, svaka aktivnost i angažman studenata na predavanjima tijekom semestra bilježi se tako da su pojedini studenti oslobođeni polaganja pismenog ispita", prokomentirala je dekanica TTF-a Bischof.

Sama profesorica se još nije javno očitovala o optužbama studenata, a isto nije učinila ni profesorica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije koja je nedavno na ispitu srušila 65 studenata. Cijeli članak možete naći na linku.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Facebook@Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta


TTFTekstilno-tehnološki fakultetprofesoricapadKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se