Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ministarstvo ni samo nije znalo gdje je problem: Prvo su mladi bili nezainteresirani, a sada je problem u financiranju članstva u EUI

MojFaks | Akademska četvrt, 05.07.2019.Ministarstvo ni samo nije znalo gdje je problem: Prvo su mladi bili nezainteresirani, a sada je problem u financiranju članstva u EUI

Student Roko Koštan je zajedno s potporom profesora na FPZG-u Igora Vidačaka uspio u svom naumu – hrvatska akademska zajednica se službeno priključuje Europskom sveučilišnom Institutu, i to početkom 2020. godine.

Već smo pisali o inicijativi koju je Koštan pokrenuo prije mjesec i pol dana, pozivajući Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se i Hrvatska napokon priključi Europskom sveučilišnom Institutu, zajednici koja omogućava stipendije studentima društvenih znanosti, kao i brojne projekte stručnjacima.


Nakon što je peticija za učlanjenjem u EUI pokrenuta, preko tisuću studenata dalo je podršku Koštanu, a u srijedu je stigao i službeni predmet Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem piše da je učlanjivanje u ovaj Institut službeno započelo.


Ministarstvo je u predmetu objasnilo kako razlog tako kasnog priključenja Institutu leži u činjenici što je članstvo u ovoj zajednici teško financirati, dok je prije spomenutih mjesec i pol MZO Koštanu na isti upit objasnilo kako je to zato što je interes među studentima društvenih znanosti nizak.


Napominjeno, godišnje članstvo u EUI iznosit će oko 81 tisuća eura, dok članstvo u CERN-u, istovrsnom institutu, ali za prirodne i tehničke znanosti Hrvatska od ove godine plaća oko 900 tisuća eura. Ministrica Divjak je prilikom učlanjenja u CERN prošle godine i komentirala kako cijena godišnje članarine u CERN-u ''s obzirom na tržište i nije tako velik polog''.


Ostale informacije koje je Ministarstvo navelo u predmetu namijenjenom trima zagebačkim fakultetima koji su poslali zahtjev Ministarstvu – Pravnom, Ekonomskom i Fakultetu političkih znanosti, možete pogledati ispod.

Paula Hađur

Foto: EUI
InstitutpeticijaPFZGFPZGEFZGRoko KoštanEUIKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se