Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ispiti i u kolovozu! Na ovom Sveučilištu poručili: 'Ne idemo na godišnji, bit ćemo studentima na raspolaganju cijelo ljeto...'

MojFaks | Akademska četvrt, 29.05.2020.Ispiti i u kolovozu! Na ovom Sveučilištu poručili: 'Ne idemo na godišnji, bit ćemo studentima na raspolaganju cijelo ljeto...'

Zbog popuštanja mjera, studenti su se od 11.svibnja vratili na fakultete kako bi nadoknadili praktičnu nastavu.

Nešto više od dva mjeseca studenti su pohađali nastavu na daljinu, a odluka hoće li i kada biti im omogućen povratak na fakultet ovisila je o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj. S popuštanjem mjera, došle su i prve konkretnije informacije: odlučeno je da se, uz striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, studenti vrate na fakultet u svrhu održavanja praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi. Naknadno, Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo savjetuje da se ljetni semestar završi online predavanjima i online provođenjem ispita.

...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'...

 
Ulaskom u šesti mjesec, ljetni semestar privodi se kraju, a pitanje provođenja i termina ispita zadobilo je pažnju među studentima. Propusti u provođenju online nastave, uočili su se već nakon prvog mjeseca, a nakon što su pojedini fakulteti i sveučilišta objavila promjene nastavnog plana i programa te najavili nastavu i u ljetnim mjesecima, studenti su iskazali nezadovoljstvo tim odlukama.

Portal MojFaks sproveo je anketu među studentima na pitanje "Podržavate li održavanje nastave tijekom ljetnih mjeseci?" u kojoj je  sudjelovalo 1005 studenata. Njih 83% ne podržava ovakav oblik nadoknađivanja nastave. Za samo 168 studenata (17%) nastava tijekom ljeta je dobra odluka, pokazali su rezultati ankete. 

...83% studenata ne želi ljeto provesti na faksu: 'Koja je onda svrha online nastave?' Evo koga krive i što poručuju profesorima...


Stigla obavijest i sa Sveučilišta u Zadru 


Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je 8. svibnja 2020. godine donio odluku o izmjeni i dopuni odluke o nastavnom kalendaru. Ljetni ispitni rok produljio se od 1. lipnja do 1. kolovoza, a jesenski od 24. kolovoza do 30. rujna.  Na Medicinskom fakultetu kliničke vježbe počinju 1.6. a najavljeno je odrađivanje nastave i nadoknada praktičnih dijelova ispita tijekom cijelog ljeta.  Zagrebački KIF također će imati produljenu nastavu tijekom ljeta da bi se riješili zaostaci.

Sveučilište u Zadru na svojih 27 odjela i 80-ak kombiniranih programskih programa, također od sredine ožujka izvodi nastavu na daljinu, a trenutačno rade na pripremama za ispite na daljinu, te obrane završnih i diplomskih radova. I na ovome Sveučilištu, profesori i studenti mogu očekivati zajednička druženja i u kolovozu. 

"Imamo sreću da imamo manje skupine studenata pa se nastava uspješno organizira. Spremni smo na obavljanje ispita na daljinu, imamo i pravilnik za obrane završnih radova i diplomskih radova na daljinu. Pred nama je i lipanj i srpanj, nećemo se zatvarati i odlaziti na godišnje odmore olako, stojimo studentima na raspolaganju ako treba i u kolovozu, vjerujemo da bi se od rujna mogli staviti u redovno stanje. Ispitni rokovi će biti vrlo fleksibilni, svi će nastavnici svoje ispitne rokove napraviti sa studentima onako kako bude najbolje moguće. Vjerujem da će se od rujna stanje stabilizirati", kazala je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican za Zadarski list. 

Problem su "putujući" studenti


Na Sveučilištu u Zadru više od dvije trećine studenata dolazi izvan Zadarske županije. Kako se postojeći pravilnik ne bi mijenjao zbog privremene situacije, odlučeno je da u narednim mjesecima obrane završnih i diplomskih radova budu na daljinu putem sustava MS Teams ili Skype. Sa Sveučilišta u Zadru poručuju da nastoje izaći u susret studentima te da će se ispiti održati iz onih kolegija koji uspješno završe online nastavu do 10. lipnja. Ako za to bude potrebe, ispiti se mogu polagati i u kolovozu

...Ništa kupanje, samo faks: Ove godine studenti će LJETNE MJESECE dočekati – na predavanjima...


"U svakom slučaju, sugeriramo više ispitnih termina u ljetnom ispitnom roku. Osobno ne vidim nijedan razlog da se ispiti ne polažu i u kolovozu bude li potrebno, posebice studenti druge godine diplomskog studija koji završavaju svoj studij ili odrasle osobe na izvanrednim studijima i tečajevima. Budući da je najveći broj studenata izvan Zadarske županije, te su korisnici privatnog smještaja, strpljivo ćemo pričekati kolovoz i donijeti upute o polaganju ispita u rujanskom ispitnom roku. Ako neki kolegiji ne budu realizirani u cijelosti (primjerice, vježbe i terenski rad iz agronomije, vježbe na simulatoru za studente nautike, terenski rad na studiju arheologije i dr.), nositelji kolegija će nerealizirane kolegije ili dijelove kolegija prenijeti u novu akademsku godinu , kazala je rektorica Vican.

Novi ispitni termini


Što se tiče apsolventskih i izvanrednih rokova koji su se trebali održati u ožujku i travnju, sveučilišni odjeli će umjesto toga studentima omogućiti dva ispitna termina prije početka ljetnog ispitnog roka. Također, studentima treće godine preddiplomskog studija koji namjeravaju upisati diplomski studij na drugim sveučilištima treba na vrijeme omogućiti izradu i polaganje završnog rada ili ispita, dok će svi ostali konzultacije održavati elektroničkim putem.

Neizvjesnost koja je pratila ljetni (online) semestar se nastavlja. Jesu li dodatni rokovi i produžetak nastave u korist studenata, ili su samo nadoknada onoga što se trebalo obaviti u ljetnom semestru, a zbog profesora nije? Pištite nam u komentarima.  

A.Z.
foto:MojFaks/privatna arhiva


studentionline nastavaljetoispitni roksveučilište u zadruKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se