Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu 'oživjela' nakon smjene na sjednici Vlade

MojFaks | Akademska četvrt, 14.06.2016.Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu 'oživjela' nakon smjene na sjednici Vlade

Nakon što je, na zadnjoj sjednici Vlade, sa svog položaja razriješena članica Ružica Beljo Lučić, a na njeno mjesto "ustoličena" Željka Nenadić-Tabak, Nacionalna zaklada uskrsnula je iz mrtvih i objavila Natječaj za dodjelu stipendija.

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu zadnjih je mjeseci jednostavno pala u hibernaciju. Nakon najiscrpnijeg istraživanja koje smo proveli i objavljivanja najkonkretnijih podataka o svemu što u radu ove Zaklade "ne štima", vrijeme je za nastavak sage.

...Zabrinuti studenti traže odgovore: Ostaju li bez love iz Zaklade iako su im dodijeljena četiri milijuna kuna iz proračuna?...


Brojne nepravilnosti u radu Zaklade još uvijek nisu razjašnjene


Podsjetimo na početku na samo neke nepravilnosti u radu Zaklade o kojima smo već pisali. Vlada članove Upravnog odbora Zaklade odabire iz triju agencija iz kojih nam, u prilikom pisanja prethodnog članka, nitko nije odgovarao. U jednoj Agenciji, doduše, priznali su nam da su u posljednjem izboru članova, 2013. godine, svoje mjesto prepustili, na nagovor Zaklade, članu HAZU-a, što je kršenje Zakona. HAZU se također nije očitovao po tom pitanju.

Problemi u radu Zaklade brojni su. Smanjivanje fonda za stipendiranje, po riječima Lidije Gašparović, rezultat je "sve težih socijalnih i ekonomskih prilika u društvu, višegodišnje recesija, manjka sredstava na stavci resornog ministarstva za stipendije Zaklade i sve manjim donacijama za stipendiranje studenata." Je li to razlog što se ove godine, kako je novi Natječaj pokazao, dijele samo 32 donatorske stipendije? Ako uzmemo u obzir da su sredstva iz proračuna dovoljna za 400 stipendija, možemo zaključiti da su donatori (među kojima su Dinamo, Agrokor, PBZ, HPB, Končar, Ericsson NT, HRT...) donirali iznos dovoljan za "samo" 32 stipendije.

Problemi su još i gori unutar same Zaklade. Kao što smo pisali, NZPUSS je prema Zakonu dužan imati vlastitog ravnatelja, no Davor Babić, koji je obnašao tu dužnost, podnio je ostavku još ljetos. Odlazak Davora Babića se poklopio s vremenom prije izbora, tako da prethodna Vlada, čak i u mjesec dana tehničkog djelovanja, nije odlučila potpisati odluku o imenovanju. Nova Vlada je potrošila dosta vremena da se konsolidira te je, usprkos dodijeljenim sredstvima, propustila dati dozvolu za izbor novog ravnatelja, čime je Zakladu ostavila u blokadi.

Nadalje, prema Zakonu o Zakladi, Upravni odbor je dužan do 15. u mjesecu dostavljati Donatorskoj skupštini i MZOS-u izvješće o radu za prethodni mjesec, kao i financijsko izvješće na kraju svakog kvartala. Kome su, ako su uopće, dostavljali izvješća? Pitanja se samo nižu, a odgovora na njih nema.

Novi moment razvoja događaja


Oni koji su pratili, možda su primijetili da je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane 8. lipnja ove godine, sa svoje dužnosti (navodno samoinicijativno) odstupila članica Upravnog odbora Zaklade Ružica Beljo Lučić. Na njeno je mjesto postavljena Željka Nenadić-Tabak kao predstavnica MZOS-a, studentima već poznato ime koje zadnjih nekoliko godina radi u Odjelu za studente tog ministarstva.

Nakon ove odluke, život kao da se ponovo vratio u Zakladu. Web stranica je ponovo aktualna, broj mobilnog telefona opet funkcionira, adresa je, unatoč najavi predsjednici Lidiji Gašparović da će se mijenjati, ipak ostala ista, a raspisan je i Natječaj za dodjelu stipendija za tekuću akademsku godinu koja samo što nije završila.


foto: screenshot/nzpuss.hr

Ako se planirate prijaviti, proučite detalje prijave ovdje i ne zaboravite da je rok za slanje dokumenata do 28. lipnja.

Tekst natječaja kao i upute za prijavu možete pronaći ovdje.

L.B./foto: Facebook


Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standarduLidija GašparovićDonatorska skupštinaDavor BabićnepravilnostiNatječaj za dodjelu stipendijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se