Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?

MojFaks | Vodič za brucoše, 06.04.2016.Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?

Jedno od prvih i najvažnijih pitanja koje ćete morati riješiti nakon upisa na fakultet je pitanje smještaja. Samostalnost ili kolektiv? Stan ili studentski dom?

Ukoliko niste od onih koji imaju sreće dobiti mjesto u jednom od studentskih domova, dobra alternativa je i stan, no ponekad samo ako imate mogućnost troškove stanovanja i režija podijeliti s još nekim.

Donosimo vam prednosti i mane jedne i druge opcije.

Samostalnost ili kolektiv?


Živjeti u domu za mnoge je studente dobra, jer im povećava mogućnost za razvijanje budućih prijateljstava i komunikacije s drugim studentima. To se posebno odnosi na one koji u gradu u kojem studiraju nemaju niti poznanika niti prijatelja. Osim toga, domovi često imaju i brojne sadržaje poput kantina ili pristupa internetu. Ova je vrsta smještaja jeftinija, pa je i veća šansa da studenti uštede više novca za budući samostalan život.

Dom - mjesto gdje se ponašamo kao djeca, ali i odrastamo u odgovorne ljude


Živjeti u domu znači biti dio jedne velike zajednice koja si međusobno pomaže, a pojedine grupe možda čak i zajedno uče ili odlaze na iste fakultete. No, ovo svakako nije opcija za osobu koja je naviknuta na udobnost i privatnost, jer je to u domu teško ostvariti. Usprkos tome što nekad nećete imati mira, život u domu svakako vam može biti dobar temelj za sve buduće situacije kada se nađete na nepoznatom terenu, među neznancima.


foto: Tumblr

Svoje iskustvo života u domu s nama je podijelila Ana Marasović, studentica politologije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, jer od početka svog studija živi u domu. Naglašava kako život u domu treba probati svaki student, jer je to mjesto na kojem se studenti često ponašaju kao djeca, a istovremeno odrastaju u odrasle ljude.


Partiji u domovima ponekad se otmu kontroli...foto: Tumblr

'Brojne su prednosti života u domu. Ponajprije, mjesečni troškovi su puno manji što je vrlo važno za studentski budžet. Osim toga, stanovanje u domu donosi mnoga poznanstva i prijateljstva. Surećemo se s različitim ljudima iz različitih krajeva. Tu nikad nismo sami što je prednost i nedostatak istovremeno. Trenuci u kojima nam nedostaje pravi dom olakšani su jer je uvijek netko s nama, ali je samoća koja je svima potrebna s vremena na vrijeme nedostupna', priča Marasović.

Život u stanu garantira mir i zdraviju prehranu


S druge strane, smještaj u stanu više će pojedine studente naučiti disciplini, a student će imati priliku prilagoditi si vrijeme i prostor po svojim željama. Sami 'kroje' svoj radni dan, odlučuju o obavezama koje moraju ispuniti i nije im potreban nikakav prethodni dogovor s 'cimerima'. No, ovakav način života, ukoliko se odlučite živjeti potpuno sami, može dovesti do samoće, pa čak i depresije, zbog koje biste mogli smanjiti svoju učinkovitost tijekom učenja i polaganja ispita.


foto: Shutterstock

Život u stanu može imati prednosti i mane, a njih je 'iz prve ruke' objasnila Roberta Novosel, studentica kroatistike i talijanskog jezika na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, koja i sama živi u stanu.

'Smatram da je jedna od najvećih prednosti života u stanu mir. Ukoliko imate cimera/cimericu puno je lakše postići dogovor oko učenja i sličnih stvari, nego kada si u domu s mnogo studenata na koje ne možeš previše utjecati. Isto tako, možeš dovesti koga god poželiš u bilo koje doba dana, naravno, nakon što se dogovoriš sa cimerom.

Nisi osuđen na menzu, jer si možeš sam kuhati. Nemaš samo jednu prostoriju za sebe, nego cijeli stan. Ako imaš cimera/cimericu ne može ti nikad biti dosadno, jer se možete družiti, ali isto tako jedan drugome pružiti mir. Ipak, ima i mana, a jedan od njih je stanarina. Smatram da su cijene stanova dosta visoke, pogotovo ako u to se uključe i režije tako da je dom puno prihvatljivija opcija po tom pitanju. S druge strane, ako si u stanu na moru, moraš se iseliti kad počne turistička sezona i ponovno tražiti neki drugi stan, a to može biti dosta naporno i stresno jer se to događa za vrijeme ispitnih rokov
a', objašnjava Novosel.


foto: Shutterstock

Stoga, kada jednom upišete određeni fakultet, najbolja opcija vam je pronaći smještaj koji najviše odgovara vašim preferencijama i eventualnim očekivanjima od studentskog života.

Je li bolje imati više cimera s kojima ćete ne samo učiti, nego i imati najnezaboravnije izlaske ili pak svoju slobodu i sami regulirati svoje vrijeme, odlučite sami.

Jasna Ožanić
foto: Shutterstock


stanovanjestudentski domprivatni smještajunajmljivanje stanacimerikvaliteta životasamostalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se