Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon javnog savjetovanja prihvaćen novi Pravilnik o ostvarivanju prava na studentski smještaj: Donosimo vam SVE izmjene

MojFaks | Akademska četvrt, 01.07.2019.Nakon javnog savjetovanja prihvaćen novi Pravilnik o ostvarivanju prava na studentski smještaj: Donosimo vam SVE izmjene

Studentski centar objavio je jučer novi Pravilnik o uvjetima i načinima za ostvarivanje prava na studentski dom, koji je početkom lipnja prošao kroz javno savjetovanje. Uspoređujući s prethodnim Pravilnikom, najviše je izmjena bilo na području dodatnih bodova namijenjenim studentima roditeljima i studentima s poteškoćama, a za dobitnike Rektorove nagrade, kao i izvrsne maturante, ipak je odlučeno da će ostvariti 100 dodatnih bodova manje nego prethodnih godina.

Početkom lipnja, kada je novi Pravilnik prolazio kroz javno savjetnovanje, objavili smo bitne izmjene koje su najavljene, a sada vam donosimo pregled svih izmjena koje su izglasane, odlučene i potpisane.

Prihvaćeni prijedlozi s početka lipnja


Najveća izmjena tiće se dobitnika Rektorove nagrade, kao i maturanata koji su na maturi obavezne predmete položili s više od 90 posto, pa je tako i nakon javnog savjetovanja broj dodatnih bodova takvim studentima smanjen s 400 na 300. Ipak, nakon savjetovanja uvedeno je 200 dodatnih bodova za dobitnike Pročelnikove nagrade.


Osim ovih izmjena, nakon savjetovanja zadržano je i 100 dodatnih bodova za studente koji su do zadnjeg dana prijave položili sve upisane predmete u tekućoj akademskoj godini tj. ostvarili maksimalan broj ECTS-a, ne računajući prenesene predmete.


Već smo pisali o aritmetičkom prosjeku koji se koristi prilikom izračunavanja bodova, prema kojem se prosjek studenta dijeli s prosjekom svih prijavljenih s istog studija i na istoj razini i dijeli s tisuću, a koji zadaje velike probleme pojedinim studentima - taj sistem računanja zadržan je i u novom Pravilniku.


Novi bodovi za socio-ekonomski status


Jedna od izmjena o kojoj nismo pisali odnosi se na studente koji imaju pravo na izravan upis – u prijašnjem Pravilniku takvo pravo ostvarili su svi izvrsni studenti u čijoj obitelji prihod po članu obitelji mjesečno ne prelazi prag od 65 posto od proračunske osnovice, dok je taj prag u novom Pravilniku dignut na 75 posto. Kako ta proračunska osnovica za ovu godinu iznosi 3,326 kuna, svaki izvrsni student s prihodom po članu obitelji manjim od gotovo 2,500 kuna imat će pravo na izravan upis, dok je ta granica prije bila na 2,160 kuna.


Što se tiće izuzetaka u nekim dijelovima Pravilnika, osim studenata s invaliditetom 1.-5. kategorije te studenata koji su bili smješteni u domove ili u udomiteljske obitelji, Ministarstvo je u izuzetke uključilo i studente čija su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata. Osim toga, studenticama majkama i studentima očevima dodijeljeno je 500 bodova u novom Pravilniku, umjesto 300.


Osim što su studenti prijašnjih godina mogli ostvariti dodatne bodove na temelju braće ili sestara s poteškoćama zbog kojih nisu u mogućnosti obrazovati se, sada dodatnih 200 bodova mogu ostvariti i oni čija braća ili sestre jesu u sustavu obrazovanja, a imaju invaliditet od prve do pete kategorije invalidnosti.P.H.

Foto: Darko Ba, MojFaks


studentski smjestajpravilniksve izmjeneStudentski centarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se