Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne cijene ih ni profesori niti studenti: Fakulteti sve češće ukidaju pisanje diplomskih radova

MojFaks | Akademska četvrt, 14.11.2017.Ne cijene ih ni profesori niti studenti: Fakulteti sve češće ukidaju pisanje diplomskih radova

Iako su pisanje i obrana diplomskog rada nekada bili obavezni dio studiranja, čak štoviše 'kruna studiranja', danas se čini da to više nije tako. Uz sve češće kupovanje završnih radova, prepisivanje i doslovno kopiranje iz literature i s internetskih izvora, postavlja se pitanje ima li pisanje završnog rada na kraju dodiplomskog studija smisla.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, završni rad može biti predviđen na kraju osnovnih studija, ali se odluka o tome ostavlja svakom fakultetu individualno. Neki od fakulteta na kojima je diplomski rad ukinut uvođenjem novih studijskih programa su Pravni i Filozofski fakultet Sveučilišta u Beogradu, piše Studentski život.

...'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


Šef Odsjeka medijskih studija na Filozofskom fakultetu prof. dr. Dejan Pralica objašnjava da je na osnovnim studijima završni rad ukinut i prebačen na višu razinu studija. "Nakon promjena plana i programa kod svih smjerova na fakultetu, više nema diplomskih radova zbog određenog broja bodova, opterećenja studenata i iz drugih razloga", rekao je Pralica. "Sada se kod nas završni radovi nalaze na petoj godini diplomskog studija."

S druge strane, beogradski Prirodno-matematički fakultet je zadržao diplomski kao obavezu i uveo ga na neke smjerove na kojima ga ranijih godina nije bilo. "Svi mi imamo diplomske radove, sve ono što je student naučio treba kroz praktičan rad da prikaže, budući da su sve prirodne znanosti eksperimentalne", objasnio je šef odsjeka za kemiju na PMF-u prof. dr. Božo Dalmacija, navodeći da njihovi studenti provedu i do dva i pol mjeseca istražujući u laboratorijima.

...Studentica prava zaradila 150 tisuća kuna pišući radove za druge studente...


S druge strane, studenti imaju podijeljeno mišljenje o važnosti diplomskoga rada, ali većina se slaže da je vremenom izgubio smisao i predstavlja "gubljenje vremena".

Student pravnog fakulteta Nikola Stjepanović smatra da se diplomskim radom samo opterećuju i fakultetski sustav i studenti. "Tako mislim zato što diplomskom ne pridaju značaj ni profesori, a studenti često nemaju doprinos svojim znanjem jer članke prepisuju s interneta i iz drugih radova", rekao je Stjepanović. "Studentima je to čisto odugovlačenje, zakazivanje odbrane diplomskog, pisanje rada, a nikakva svrha se ne postiže."

...U najavi rigorozne kazne: Za varanje i kupovanje seminara i završnih radova – kriminalni dosje...


Nasuprot tome, neki studenti, poput Anđele Zrnić s fakulteta Tehničkih znanosti, smatraju da im diplomski otvara nove mogućnosti. "Mislim da je diplomski izuzetno važan, naročito na našem fakultetu, s obzirom na to da zbog tog rada imamo mogućnost posjetiti određenu firmu i da tako analiziramo stanje u toj kompaniji, malo više saznamo o samom poslovanju, kao i da sve ono što smo naučili na fakultetu vidimo kako funkcionira u praksi", izjavila je Anđela.

L.B./izvor: studentskizivot.com
foto: njuskalo.hr/pixlr


diplomski radukidanjepisanje završnog radaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se