Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne treba nam znanost nego hrana: Studenti iz Koprivnice pitaju se 'Di bumo jeli'?

MojFaks | Akademska četvrt, 06.10.2016.Ne treba nam znanost nego hrana: Studenti iz Koprivnice pitaju se 'Di bumo jeli'?

Menza je neophodna za svako Sveučilište i studente. Sveučilište Sjever sve je poznatija točka na akademskoj karti Hrvatske, no nedostatak menze velika je rak-rana grada u kojem se nalazi.

Ovog tjedna dobili smo još jedan sveučilišni grad u Hrvatskoj. Orahovica se okitila ovom titulom i prvom generacijom studenata koji će od ovog semestra znanje stjecati u "malom Oxfordu", kako su grad prozvali u medijima.

I Koprivnica se diči svojim Sveučilištem, no osim njega, nekoliko knjižnica i klubova, gradu i dalje nedostaju neki ključni studentski sadržaji, od kojih je menza gorući problem.

..Pored najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj studenti ostaju gladni...


Već više od deset mjeseci, studenti koprivničkog Sveučilišta Sjever nemaju gdje pojesti subvencionirani, topli obrok. O problemima vezanima uz Podravku, menzu koja je prošle godine organizirana u radničkoj kantini ove kompanije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pisali smo u travnju ove godine, a otad se nije mnogo toga promijenilo.


foto: Facebook

Podsjećamo, menza je prošle godine u Podravki radila samo od 7. do 18. prosinca te  je nudila ručak od 12 do 14 sati, a večeru od 17.30 do 20 sati, što su termini u kojima su studenti najčešće imali predavanja. Prije toga, prehrana studenata organizirana je u hotelu Podravina, koji je, po izjavama studenata, bilo lošiji u odnosu na Podravku.

Nakon zatvaranja menze u Podravki, do danas se nije riješilo pitanje studentske prehrane u ovome gradu.

Studenti se pitaju #Di bumo jeli?


Ovaj status quo nagnao je studente da se pobune, a to su i učinili pokretanjem inicijative "Di bumo jeli".

"Odlučili smo se na pokretanje inicijative za vrijeme projekta na fakultetu 'Grad na drugi pogled', no međusobno smo raspravljali o tome i puno ranije", ispričala nam je Tina Blagušević, studentica Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever i jedna od začetnica inicijative.


foto: Facebook

Problem je loša kvaliteta hrane koja je studentima jedina na raspolaganju (pekarski proizvodi, fast food), a osim kvalitete problem je i visoka cijena. Naime, cjelokupni topli obrok u menzama košta znatno manje u usporedbi s hranom u pekarama ili fast food-om. Troškovi za hranu sada su studentima višestuko veći, "po obroku trostruko", tvrdi Blagušević.

I Podravina je bolja od nikakve menze


Vlasnik hotela Podravina u kojem je prijašnjih godina funkcionirala menza, Boris Dvorski, ove se godine ponovo prijavio na natječaj za menzu iako je, prema pisanju ePodravine, izjavio da od svega odustaje jer mu se ne isplati.

Na pitanje kako se studentima sviđa ideja da se menza ponovo otvori u hotelu Podravina, kažu: "Podržavamo ideju jer svatko želi iskoristiti prava koja ima kao student."

Unatoč tome, prilikom prijašnjeg istraživanja, među studentima smo doznali da im je hrana u Podravci bila ukusnija od one koju su prije toga imali prilike jesti u hotelu Podravina.


foto: Facebook

"Hrana u Podravci mi se jako svidjela i bila je puno kvalitetnija od one u hotelu Podravina. Žao mi je što je inicijativa propala, ali ništa se drugo i nije moglo očekivati zbog lokacije i radnog vremena. Nadam se da će studenti u skorije vrijeme dobiti menzu s jednakom kvalitetom hrane, ali s boljim radnim vremenom i pristojnijom lokacijom", izjavila je tom prilikom studentica I.P.

Ne treba nam znanost nego hrana


Bilo kako bilo, lokacija menze još nije određena, a inicijatori "Di bumo jeli" čekaju. Upoznati su, kažu, da je povjerenstvo iz MZOS-a izašlo na teren i obišlo restorane, no otad nisu dobili nikakve dodatne informacije.
Osim MZOS-a, ovaj problem pokušava riješiti i Sveučilište Sjever.

"Sveučilište aktivno sudjeluje u rješavanju problema nedostatka studentskog restorana u Sveučilišnom Centru Koprivnica, no glavnu riječ ima MZOS. Koliko ja imam informacija Ministarstvo također vrlo aktivno radi na rješavanju ove situacije. Nadam se da ćemo vrlo skoro čuti dobre vijesti“, rekao nam je prorektor Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša.

Inicijativu studenata Sveučilište Sjever možete podržati na Facebook-u, a ako se zaputite do Koprivnice, možda ćete ugledati i koji plakat ili naljepnicu s natpisom poput onoga "Baš sam gladan, baš sam ljut, noć je hladna, dug je put", ili "Gladan trbuh nema ušiju".

Natpis koji bi trebao zabrinuti sve profesore, ali i odgovorne u Ministarstvu kaže: "Onome tko umire od gladi, ne treba znanost već hrana“.

Doris Aleksić
foto: Facebook, podijeljeno uz dopuštenje


Podravkahotel PodravinaSveučilište SjeverMario TomišaDi bumo jeliBoris DvorskiTina BlaguševićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se