Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Ne mogu položiti od 1998.': Kod ove profesorice gotovo pa nema prolaska, a studenti po broju padova na ispitu obaraju rekorde

MojFaks | Akademska četvrt, 15.11.2018.'Ne mogu položiti od 1998.': Kod ove profesorice gotovo pa nema prolaska, a studenti po broju padova na ispitu obaraju rekorde

Studenti Geografskog fakulteta u Beogradu su definitivno rekorderi, ali po broju padova na ispitu kod profesorice Mile Pavlović. Neki ju zato nazivaju 'profesoricom iz pakla' jer pojedini studenti ne mogu položiti ispit doslovno 20 godina.

Mnogi na prolaznu ocjenu kod profesorice Mile Pavlović na Geografskom fakultetu u Beogradu čekaju i više od dvije dekade, a rekord drži jedan student koji je čak 27 puta izlazio na ispit, piše portal b92.net. Što je to toliko teško u predmetima Geografija Srbije i Geografske regije Srbije, je li je riječ o neznanju studenata ili bahatosti profesorice, pitaju se na portalu b92.net.

Prosesoričin predmet je nekada bio na prvim godinama studija, a sada je na zadnjoj... izvor: beowiki.com/geografski-fakultet

"Ja studiram od 1998. godine kao redovan student Beogradskog sveučilišta, sve ispite sam polagala redovno. U međuvremenu sam se udala, rodila djecu, ispolagala sve ispite, osim kod dotične osobe, profesorice Mile Pavlović. Ja sam do sada izlazila sigurno 13-14 puta, od toga kada sam otišla u referadu, kada sam pitala koliko do sada imam izlazaka, rekli su tri. Bacaju se ispitne prijave. Izlazila sam i pismeno jer je profesorica u jednom trenutku dopustila da se izlazi pismeno i poslije tri roka je ukinula to, svojom voljom. Znači tri puta sam izlazila pismeno, a da ne govorim o usmenom.", rekla je za Prvu televiziju studentica Geografskog fakulteta Danijela Dragutinović.

Inače, u Jutarnji program pozvana je profesorica Pavlović. Ona je gostovanje odbila, a to je učinila i profesorica Snežana Vasiljević koja je prodekanica za nastavu. Dekan Dejan Filipović je, kako je naveo, na službenom putu.

Čudna pitanja na ispitu


"Poslije trećeg polaganja može se polagati pred prvostupanjskom komisijom u kojoj je naravno i dotična profesorica, naravno da nemate šanse položiti. Nakon šestog puta ide drugostupanjska komisija u kojoj nije dotična profesorica, ali u većini slučajeva vas ruše, a onda morate sve ispočetka plaćati pa pred komisiju. Tu postoje studenti i ženskog i muškog spola na koje je bačen pik, koji su joj se pokušali suprotstaviti i ti se mogu pozdraviti s polaganjem ispita. Postoje studenti za koje se zna da trebaju proći, tada, zna se, profesorica ustaje, odlazi telefonirati, ostaje asistent koji kratko ispituje i upisuje ocjenu pa profesorica dolazi na kraju.", nastavlja Dragutinović.

Izvor: FreePik@jannoon028

Koliko je konja, goveda, svinja, ovaca uništeno tijekom Drugog svjetskog rata? Koliko je u Jugoslaviji bilo zasađeno hektara ječma, suncokreta, hmelja i crvene paprike u kalendarskoj 1995. godini? Koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki zemljotres 1980. godine? To su samo neka od pitanja koja, kako studenti tvrde, profesorica Pavlović postavlja.

...Rekorderka (ne)prolaznosti: Zagrebačka profesorica rušila 65 studenata na ispitu - samo troje 'preživjelo'...


"To su sve njena pitanja i potpitanja, vi nemate pravo odgovoriti. Kada izvučete ceduljicu, ona vas poslije prve rečenice prekida, postavlja svoja pitanja i ako ne odgovorite točno onako kako je ona zamislila, vi padate. Što se tiče njenih informacija i njenih knjiga, mogu reći da su stare preko 20 godina, s potpuno starim podacima, s nekom nepotrebnom statistikom. Učimo iz njenih knjiga, skripti, s raznim pitanjima i potpitanjima, čak je posljednjih godina tražila da mi sami vadimo statistike preko interneta.", kaže studentica.

Od fakulteta i dekana studenti nisu dobili nikakav odgovor, a navodno svi znaju za ovaj dugogodišnji problem s profesoricom


"Nitko se nije udostojio odgovoriti, ovo je problem koji traje 20 godina. Nas šestoro je pristalo na razgovor, na pisanje mailova, ali postoji sigurno preko 300 ljudi, ako ne i više…", rekla je ona.

Predsjednik SKONUS-a Milan Savić navodi da profesor određenog predmeta uopće ne bi trebao biti u komisiji. U ovom slučaju je problem taj što zamjene za taj predmet nema. Predsjednik Saveza studenata Beograda, Borijan Soković, kaže da ovaj problem postoji dug niz godina i da se sa sigurnošću može reći da ovdje nije problem to da "studenti ne uče".

Izvor: Shutterstock

"To je problem koji postoji dug niz godina, ali je ranije bio izražen u mnogo većoj mjeri, kada je bilo studenata po starom režimu studija. Kada se uspostavila Bolonja javio se problem, ali tada je izvršena dopuna akreditacije i njen predmet je pomjeren s prvih godina, prve ili druge, na završne godine. U ovom slučaju studenti sigurno ne izmišljaju i nije situacija takva da studenti neće učiti, kriteriji su jako visoki.", naveo je Soković.

...Studentice optužile profesora: 'Studentima govori da su seljačine i dupelisci'...


U Americi kada više od 70 posto studenata ne položi ispit onda svi idu na razgovor s komisijom, profesor koji je rušio studente mora da održati 30 dodatnih predavanja i to bez ikakve naknade jer sistem smatra da je greška u tom profesoru. Onda dođe drugi profesor pa onda ovaj profesor koji ih je srušio snosi sve troškove ponovljenih ispita. Ovo se u američkom školstvu vodi kao opomena pred otkaz. U Zapadnoj Europi je taj postotak čak i manji pa onda ako 50 posto studenata ne prođe ispit, smatra se da profesor nije dobro prenio znanje.

...Drži 3 kuta kuće, ali i faksa: Žena profesora s Prava studentima pretresa torbe i nadgleda ispite...


"Nedostaje izvlačenje svih statistika. Potrebno je ući u korijen problema i vidjeti baš to, koja je prosječna ocjena studenta, koliko je to točno studenata koji ne mogu položiti ovaj ispit. Procedura rješavanja ovog problema je u tijeku. Obavljeni su prvi razgovori. Pravilo na Sveučilištu jest da kada su procedure u pitanju dok se ne donese zaključak, ne iznosi se ništa u javnost.", rekao je Soković.

Beogradskim studentima je dozlogrdilo stalno padati na ispitima kod profesorice Pavlović... izvor: FreePik@yanalya

Milan Savić navodi da je SKONUS donio odluku da se napravi popis predmetnih profesora na pojedinim fakultetima s kojima studenti imaju problem.

Ivana Petrić
izvor: b92.net
foto: FreePik@katemangostar


profesorica iz paklapadanje ispitaprofesorica rušiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se