Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nema klope na iksicu: Studenti bez subvencije za prehranu do 1. rujna

MojFaks | Akademska četvrt, 26.07.2017.Nema klope na iksicu: Studenti bez subvencije za prehranu do 1. rujna

Nitko od studenata u Hrvatskoj tijekom ljeta nema subvenciju za prehranu, kažu u STUC-u.

Povoljnija prehrana stotinama studenata koji ostvaruju pravo na subvenciju preko svoje iksice mnogo im znači, pogotovo onima koji žive u studentskom domu ili unajmljenim stanovima, daleko od roditeljskog doma.

Međutim, čim završe posljednji ljetni rokovi, subvencija za prehranu privremeno se ukida, što pogađa nekolicinu studenata koji ostanu u gradu i tijekom ljeta, piše Glas Slavonije. Dvoje takvih studenata, djevojku i mladića, zatekli smo pred ulazom u Studentski centar, kad su, kako bi se reklo, "poljubili vrata". Doduše, glavni ulaz bio je otvoren, ali prostorija je zamračena, stolice su podignute na stolove, a u kuhinji i na blagajni - nigdje nikoga.

"Studenti smo prve godine pa nismo znali da STUC zatvara svoja vrata na određeno vrijeme preko ljeta. Došli smo nešto pojesti, ali očito ćemo morati potražiti drugo rješenje. Ostalo mi je još dosta novca na iksici i žao mi je što to neću moći potrošiti. Prehrana u menzi mi dobro dođe jer živim s cimerom, s tim što ja u stanu ostajem i tijekom cijelog ljeta, a ne znam baš kuhati. Moji roditelji su u Slavonskom Brodu, ali trenutačno su na godišnjem odmoru u Dalmaciji", požalio nam se brucoš Petar.

Iz Studentskog centra objašnjavaju da je ministar obrazovanja svojedobno donio Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, prema kojem pravo na subvencioniranu prehranu imaju redoviti studenti od 1. listopada tekuće godine do 15. listopada sljedeće godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza.

"Zbog toga Studentski centar zatvori svoje restorane, jer studenti ne mogu u navedenom razdoblju ostvariti svoje pravo na subvenciju prehrane. Što se neiskorištenog prava na subvenciju prehrane tiče, prema navedenom pravilniku studentima se neiskorišteni iznos subvencije skida sa studentske iskaznice nakon 15. srpnja, a 1. rujna im se ponovno puni iksica. Dakle, nitko od redovitih studenata u ljetnom razdoblju nema subvenciju prehrane, ne samo u Osijeku nego u cijeloj Hrvatskoj. Zato su i svi zaposleni u prehrani u STUC-u na kolektivnom godišnjem odmoru, kako bi od 1. rujna pa sve do 15. srpnja sljedeće godine svaki dan, i blagdanima i nedjeljom, studentima osigurali prehranu", kažu za Glas Slavonije u Studentskom centru.

Prvi Pravilnik donesen je davne 2002. godine, a drugi 2013. s izmjenama godinu dana kasnije. Iako je privremeno ukidanje subvencije na prehranu uobičajena praksa, nadamo se da će se jednom ipak pronaći povoljno rješenje za studente koji ostaju u Osijeku preko ljeta.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: erasmus.com/Valentina Bregovac


prehranaiksicasubvencijamenzeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se