Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Nema tu kruha': trebaš li se sramiti svog studija?

MojFaks | Akademska četvrt, 22.01.2016.'Nema tu kruha': trebaš li se sramiti svog studija?

Svi smo ponosni kad upišemo fakultet, no ubrzo se susrećemo s nerazumijevanjem pa i posramljivanjem zbog nekih svojih odluka. Ako te nije vodila ideja primijenjivosti i isplativnosti na tržištu, često ćeš se susresti s osudom javnosti...

Živimo u vremenu u kojem društveno-humanistički fakulteti proživljavaju krizu. Krajem prošle godine svijet je iznenadila vijest da se u Japanu mahom zatvaraju društveno-humanistički fakulteti i studiji, a i kod nas je sličan stav prema takvim studijskim grupama.

'Kud' baš tamo?' ili 'Zašto nisi odabrao/la nešto s čime ćeš naći posao?' pitanja su koja su ti sigurno dobro poznata ako studiraš neku društvenu ili humanističku znanost (osim možda ekonomije ili prava).Sasvim je drugačija priča kad kažeš da studiraš medicinu, biotehnologiju, agronomiju, poslovni marketing ili nešto slično što već zvuči tržišno isplativo. Svi znaju da su liječnik i svećenik još odavno najutjecajnije osobe u selu, a ako se kužiš u biznis sigurno ćeš znati kako zaraditi dovoljno novca, a možda čak i voditi državu.

Ako studiraš na Filozofskom, Hrvatskim studijima, Filozofskom fakultetu Družbe Isusove ili nekom sličnom faksu, sigurno si već stotinu puta čuo/la sljedeća pitanja:

A što ćeš raditi s tim?
Možeš li predavati u školi?
Kako ćeš zarađivati s tom diplomom?
A zašto nisi upisao/la nešto konkretnije?


Istina je da se danas na tržištu baš i ne cijene društveno-humanistički stručnjaci, a Hrvatska nije izoliran slučaj. Kolege diljem svijeta susreću se s problemom 'bezvrijednosti' nekih diploma (umjetnost, humanistika) i često se osjećaju posramljeno jer su odabrali ono što ih je interesiralo i što vole, a ne iz oportunih razloga. Ne bi li nas strast trebala voditi prilikom odabira studija?

Bez obzira s kakvim se reakcijama susrećeš svaki dan, istina je da je svaki fakultet težak na svoj način i za svaku ćeš se diplomu morati pomučiti već na neki način.
Netko će izraditi nešto svojim rukama, netko će moći analizirati društvena događanja, a netko treći pak će moći svojim umjetničkim stvaranjem dirnuti publiku i možda nekome pružiti osjećaj utjehe ili zadovoljstva. Tko uostalom može reći što je bitnije za čovječanstvo?

Bitno je da se trudiš biti što bolji student i da se istakneš već za vrijeme studija jer ti to olakšava ulazak u akademske krugove.

Bez obzira što studiraš, tvoja diploma bit će znak stečenih radnih navika, truda koji si uložio/la u učenje, obrazovanje i nadogradnju samoga sebe kroz najmanje pet godina i svjetonazora koji jaže da ćeš se radije potruditi i pokušati stvoriti nešto svojim trudom i radom umjesto da te financiraju roditelji ili bogati suprug.

Nema većeg zadovoljstva nego kad možeš raditi to što voliš, ma kako teško na početku bilo.

L.B./foto: Freeimages/PixlrExpress


isplativostsramisplativi i neisplativi studijiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se