Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije to za žene: istraživanje pokazalo koga studenti radije slušaju u predavaonicama

MojFaks | Akademska četvrt, 08.03.2016.Nije to za žene: istraživanje pokazalo koga studenti radije slušaju u predavaonicama

Zatvorite oči i zamislite omiljenog profesora. Koje vam riječi prve padaju na pamet? Mudar ili smiješan? Zabavan ili brižan? Organiziran ili strastven? Strog, ali pravičan?

Jeste li zamislili muškarca ili ženu - profesora ili profesoricu?

Novo istraživanje pokazalo je da su studenti prilikom evaluacije profesora gotovo u pravilu skloniji muškim predavačima i to u tolikoj mjeri da su evaluacije korisnije za mjerenje rodnih predrasuda nego onoga što bi zbilja trebale mjeriti: kvalitete predavanja i prijenosa znanja studentima.

Anne Boring, ekonomistica sa Sveučilišta u Parizu, s timom znanstvenika provela je analizu rodne pristranosti. U razgovoru sa studentima i profeosrima, posumnjala je da među studentima postoje dvostruki standardi kad su predavači u pitanju. Philip Stark, voditelj Odsjeka za Matematičke i fizikalne znanosti na Berkeleyu u Kaliforniji drugi je autor ovog članka, a temom se bavi već dulji niz godina. U ovom članku tim je proveo niz statističkih testova na dvije različite baze podataka, onoj francuskoj i američkoj.

Predrasude u SAD-u i Francuskoj


Studenti u Francuskoj nasumično su dodjeljivani ili muškim ili ženskim profesorima na više kolegija, a analiza podataka pokazala je da su muški kolege muškarcima predavačima davali više ocjene nego profesoricama. Radi li se o predrasudi ili su u prosjeku muškarci bolji predavači od žena?Pokazalo se da na ovom francuskom sveučilištu studenti polažu isti, anonimno ocjenjivani završni ispit, bez obzira na predavača kod kojega su slušali predavanja. Ova situacija nudi mogućnost ispitivanja jedne dimenzije realne kvalitete predavača: bolji predavači pomoći će studentima da dobiju bolje ocjene na ispitu, a zauzvrat će im studneti najvjerojatnije dati bolje ocjene. No, ovo nije bio slučaj, dapače – studenti kojima su predavali muški predavači u prosjeku su imali lošije ocjene što znači da nije utvrđena korelacija između viših ocjena koje su profesorima davali studenti i kvalitete predavanja.

Američki slučaj bio je malo drugačiji. Znanstvenici su proveli analizu eksperimenta koji je proveden 2014. godine. Studenti su polagali samo jedan kolegij – ili kod muškog ili kod ženskog profesora. U polovini slučajeva predavači su pristali na malenu igru: muški profesori koristili su ženska imena, a ženski muška.

U ovom slučaju žene studentice davale su predavačima za koje su vjerovali da su muškarci bolje ocjene. Isti predavač, isti komentari, ista interakcija s on-line virtualnom grupom studenata, a ocjene su i dalje bile više ukoliko se predavač predstavio kao Paul nego kao Paula.

Studentske evaluacije su beskorisne


"Situacija je komplicirana", tvrdi Philip Stark i upozorava da neće biti lako ispraviti predrasude s kojima studenti pristupaju predavačima, ali i jedni drugima. Osim toga, ako studentske evaluacije ne pokazuju stvarno stanje kvalitete ili nedostatka kvalitete predavača, onda ih nema smila ni provoditi, zar ne? Unatoč ovakvim istraživanjima, nisu svi uvjereni da je situacija tako loša.

Michael Grant, bivši pročelnik za dodiplomsko obrazovanje sa Sveučilišta u Coloradu kaže da je sve više dokaza koji govore u prilog pozitivnim aspektima studente evaluacije profesora: "Postoji mnogo dobro osmišljenih i detaljno provedenih studija koje proturječe ovoj veoma slabo izvedenoj studiji." Navodi studiju iz 2000. i još jednu koja je provedena na njegovom sveučilištu, a koja je pokazala da postoji predrasuda studenata prema ženskim predavačicama, ali je jako malena, gotovo beznačajna.

Predavači okupljeni oko inicijative Sciences Po pokušavaju ovome problemu doskočiti tako da studente upozore na ovu predrasudu prije samog evaluiranja profesora, no Boring i Stark uvjereni su da su studentske evaluacije beskorisne jer ovako dobivene ocjene ne garantiraju dokaz o kvaliteti ocijenjenih predavača.

L.B./izvor: npr.org
foto: Pixabay


rodne predrasudemuški ili ženski predavačistudentske evaluacijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se