Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nova akademska godina, novo poskupljenje: provjerite koliko je poskupio smještaj u Zagrebu

MojFaks | Akademska četvrt, 06.09.2016.Nova akademska godina, novo poskupljenje: provjerite koliko je poskupio smještaj u Zagrebu

Najtraženiji su dvosobni stanovi u širem centru čiji mjesečni najam ne prelazi 300 eura te oni blizu atraktivnih sadržaja.

Dolaskom rujna intenzivira se tržište najma stanova, posebice u većim gradovima. Razlozi za to su mnogobrojni, no najčešće je riječ o studentima i đacima koji dolaze na školovanje u veće gradove, piše Večernji list.

Tu veliku potražnju prati i blagi rast cijena, posebice nekretnina koje se iznajmlju blizu atraktivnih sadržaja. U Zagrebu, u koji gravitira najviše studenata i koji ima najviše stanova za najam, najtarženiji su dvosobni stanovi, u širem centru. I dok su se ljeti mogli dobiti i za 250 eura, dolaskom rujna uvjeti se mijenjaju pa se ti stanovi iznajmljuju i po 100 eura skupljoj cijeni.

...Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente...


"Velika potražnja omogućuje vlasnicima s nekretninama na dobroj lokaciji dizanje cijena, međutim, oni koji su nerealni teško će pronaći podstanare", upozoravaju agenti za tržište nekretnina napominjući da je konačno riješeno "crno tržište" i da sve više najmodavaca posluje po zakonu, odnosno prijavljuje podstanare.

Pri najmu stana pak valja voditi računa o nekoliko ključnih stvari:

- lokaciji i uređenosti stana,
- treba paziti da su sve obveze glede režija podmirene,
- koliko su mjesečni iznosi režija,
- koliko pologa je potrebno uplatiti,
- koji je rok za iseljenje,
- u kakvom su stanju instalacije.
- trebate li donositi svoj namještaj ili je stan namješten...


Sve su to pitanja na koja valja pronaći odgovore prije nego li se odlučite unajmiti određenu nekretninu.

"Pri sklapanju ugovora svakako valja regulirati sva ta pitanja, a dobro je definirati i vremenski rok najma. Naime, većina najmodavaca spremna je spustiti cijenu obvezujete li se da ćete stan unajlmljivati duži vremenski period", objašnjava za Večernji Krešimir Pacek iz agencije Notix.

No, unatoč velikom angažmanu agencija, kod nas je još uvijek uvriježeno pravilo da se i stanovi i podstanari traže preko oglasa, bez posredništva agencija. Razlog tome su uglavnom provizije koju plaćaju klijenti, a najčešće se kreću u visini jedne stanarine.

No, bez obzira tražite li smještaj posredništvom agencije ili samostalno u oglasnicima, svakako s budućim najmodavcem sklopite ugovor i najmu u kojem ćete definirati sve najbitnije kriterije (cijena najma, period za iseljenje, visina pologa, troškovi popravaka i sl.).

Ugovor se može sastaviti, ali postoje i gotovi obrasci u Narodnim novinama. Ugovor valja ovjeriti kod javnog bilježnika, a najbolje je ovjerite potpise obiju stranaka.

L.B./izvor: Večernji list
foto: Pixabay


iznajmljivanjeunajmljivanjeprivatni smještajstanodavcicijenetržište nekretninaKrešimir PacekKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se