Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Objavljeni dobitnici Rektorovih nagrada: pitali smo neke od njih što misle o ukidanju novčane naknade

MojFaks | Akademska četvrt, 10.06.2016.Objavljeni dobitnici Rektorovih nagrada: pitali smo neke od njih što misle o ukidanju novčane naknade

Na stranicama Sveučilišta u Zagrebu objavljena su imena dobitnika Rektorove nagrade. To je prva generacija koja je nagrađena time što neće dobiti novčana sredstva za svoj rad.

Ovogodišnju Rektorovu nagradu osvojila su 182 rada, od čega 130 radova u kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad, 24 u kategoriji timskog znanstvenog i umjetničkog rada, 3 u kategoriji za veliki timski znanstveni i umjetnički rad, 8 radova je dobilo nagradu za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca i timova, a 17 radova je nagrađeno za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici.

Ako bismo gledali po područjima, onda je nagradu osvojilo 5 radova u interdisciplinarnom području, 23 rada u području biomedicine i zdravstva, 11 radova u području biotehničkih znanosti, 35 radova u području društvenih znanosti, 17 radova u području humanističkih znanosti, 19 radova u području prirodnih znanosti, 55 u području tehničkih znanosti te 17 u umjetničkom području.

Ovogodišnji dobitnici razlikuju se od svojih prethodnika samo po tome što za svoje radove, okrunjene Rektorovom nagradom neće dobiti nikakvu novčanu naknadu. Odluka je ovo rektora Damira Borasa koju je donio u ožujku ove godine, a kojom je uskratio 1500 kuna svakom studentu dobitniku.

...Dobitnicima Rektorove nagrade ukinuta novčana naknada...


...'Studentima nije smiješno': asistent komentirao ukidanje novčane naknade dobitnicima Rektorove nagrade...


Stoga smo novu generaciju dobitnika ove nagrade upitali što misle o ovome potezu i što im uopće znači rektorovo priznanje ako ga ne prati financijski prilog njihovom budžetu.

"Nismo ni znali da se dosad dodjeljivala novčana naknada..."


Kolege s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) ovjenčali su se Rektorovom nagradom za organizaciju Job Fair-a, sajma poslova namijenjenog studentima tehnoloških fakulteta i veleučilišta koji se organizira s ciljem da se studente poveže s industrijom, pruži uvid u mogućnosti zaposlenja i studentskih praksi te da ih se upozna s vještinama i tehnologijama koje su potrebne u praksi. Job Fair 2016 su, uz FER, zajednički organizirale studentske udruge KSET i BEST.


foto: Facebook@Job Fair

"Novčana nagrada nam nije bitna niti smo bili upoznati s time da se do ove godine dodjeljivala u sklopu Rektorove nagrade. Afirmacija uloženog rada i postignutih rezultata je nagrada kojoj smo se nadali. Job Fair je dugogodišnji projekt na kojem je radilo puno ljudi, a ova nagrada nam je samo dokaz da smo uspjeli ostvariti cilj projekta — približiti studente, poslodavce i akademiju", kaže nam Bruno Vunderl, jedan od članova organizatorskog tima Job Faira 2016 i jedan od dobitnika nagrade.

"Smatram da će nam Rektorova nagrada pomoći u daljnjoj karijeri. Ona je potvrda stečenog znanja i vještina te sposobnosti da ih praktično iskoristimo u stvaranju vrijednosti za dobrobit cijele zajednice", zaključuje Bruno.

"Sramotno je što je naknada ukinuta..."


Lucija Smolčec studentica je prve godine diplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a jedna od dobitnica za pripremu kostimografske mape za kazališnu predstavu Agrippina, nastalu u suradnji HNK-a i Sveučilišta u Zagrebu.


Naslovnica koreografske mape, foto: privatna arhiva


Nekoliko Lucijinoh radova iz mape, foto: privatna arhiva

"Ukidanje mislim da je sramota, al me ne čudi jer zakaj bi se uspješnim studentima pomoglo? Ova nagrada mi i znači i ne znači... Realno, nemam baš neke vajde od nje osim kojeg boda za stipendiju. Plus, kostimografsku mapu smjestili su u tehničke znanosti (smijeh). Al' da ju je lijepo dobit – je", kaže nam Lucija.

"Ukidanjem novčane naknade šalje se pogrešna poruka svim vrijednim studentima"


Obraz Pravnog fakulteta osvjetlali su Ana-Marija Mioković, Antonia Čurković i Marko Kraljević za rad u kojem su analizirali odnos države i vjerskih zajednica u svim državama Europske unije i pogleda na moguće uređenje tih odnosa.

"Dobiti rektorovu nagradu za nas prije svega znači da je naš uloženi trud dobio određeno priznanje. To priznanje definitivno ima težinu i apsolutno smo sigurni da će biti od pomoći za daljnju karijeru", kaže nam Marko Kraljević, jedan od autora nagrađenog rada.


Marko Kraljević, foto: privatna arhiva

"Novčana nagrada bi sigurno bila korektno priznanje za uloženi trud, ali ne mogu reći da je nešto što je najbitnije. Jedini problem s ukidanjem novčane nagrade je taj da se šalje kriva poruka svim studentima koji su uložili svoje vrijeme i trud da očito ne postoji interes da se studenta takvim sredstvima stimulira za daljnje napredovanje u nekom znanstvenom polju kojeg je izabrao", zaključuje Marko.

Svečana dodjela nagrada sljedeći tjedan


Iako se naši sugovornici očigledno ne brinu mnogo zbog ukidanja naknade, svi oni kojima je ova odluka 'stala na žulj' imat će priliku zahvaliti rektoru Damiru Borasu na nagradi tijekom svečane dodjele koja će se održati 17. lipnja u 11 sati na Ekonomskom fakultetu, točnije u Kongresnoj dvorani.

Nakon toga će biti organizirana izložba postera nagrađenih radova na kojoj će svi zainteresirani do 27. ovog mjeseca moći vidjeti čime su dobitnici zaslužili nagradu.

Redakcija portala MojFaks.com čestita dobitnicima Rektorove nagrade i želi im da i dalje rade kvalitetne projekte u svom području bez obzira na prepreke koje su pred njih postavljene.

Popis dobitnika možete vidjeti ovdje.

Milan Dalmacija
foto: privatna arhiva


Rektorova nagradadobitniciukidanje novčane naknadeTTFFERJob FairPravni fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se