Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Iako studirate u Hrvatskoj – većinu ovih stvari sigurno niste znali! Studentska prava, iksice, suludi troškovi...

MojFaks | Akademska četvrt, 21.03.2018.Iako studirate u Hrvatskoj – većinu ovih stvari sigurno niste znali! Studentska prava, iksice, suludi troškovi...

Studenti misle da znaju gotovo sve o studiranju i studentskom životu baš zato što svakodnevno plivaju studentskim vodama, ali to i nije uvijek tako. Postoje i manje poznate stvari kada govorimo o studiranju, a s nekima se upoznamo tek kad 'zagusti' ili se nađemo u određenim problemima.

Nije teško, primjerice, provjeriti koliko mladih studira u Hrvatskoj ili koliko ih se upisalo na pojedini fakultet, ali neke informacije o studiranju zaista iznenađuju i do njih se teže stiže. Za neke od "akademskih činjenica" iz Hrvatske koje smo pripremili možemo odmah reći da će vas sigurno pozitivno iznenaditi dok za druge baš i ne možemo garantirati da će imati isti, pozitivni učinak.

Na čelu najvećeg hrvatskoj Sveučilišta samo je jednom bila ženaIzvor: unizg

Kao što znamo, rektori su na neki način upravitelji akademske ustanove. Trenutno je na najvećem sveučilištu u zemlji, onom zagrebačkom, na čelu kontroverzni rektor Damir Boras, a na Sveučilištu u Splitu, također muškarac Šimun Anđelinović. No, što je s rektoricama? Trenutno se na "tronu" Sveučilišta u Zadru nalazi Dijana Vican, a na zagrebačkom Sveučilištu u ulozi rektora žena se našla samo jedanput i to u razdoblju od 2002. do 2006. godine. Bivša rektorica je Helena Jasna Mencer, inače, profesorica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i višegodišnja prorektorica za znanost.

Samo u Osijeku postoji pet friendly fakultetfoto: Facebook@Azil Osijek - volonteri

Filozofski fakultet u Osijeku je od studenog 2017. godine postao pet friendly pa psi mogu dobiti i svoju "pseću iksicu". Volonteri osječkog Azila doveli su na fakultet kujicu Alenku koja je dobila svoju iksicu i odmah je postala prava zvijezda među studentima. To znači da ako dolazite na uvid ispita, na upis ocjene ili obavljate nešto drugo, više nećete morati svog psića ostavljati zavezanog ispred fakulteta nego ćete ga slobodno moći uvesti unutra.

...Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!...Minus na iksici je moguć"Nova razina besparice - u minusu i sa iksicom..." foto: Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava/Ivan Hacegan"

Za minus na iksici ne bi ni znali da nismo vidjeli račun iz menze jednog zagrebačkog studenta. Naime, student je kao i obično otišao na klopu u menzu "Savska" pa naručio juhu od gljiva, dalmatinsku pašticadu s njokima, zelenu salatu i jogurt te to platio malo više od 12 kuna. Obrok bi bez iksice koštao 29, 41 kunu, iznos subvencije je 17, 38 kuna, a na računu se pojavilo još nešto i to vrlo neobično. Riječ je o minusu od 17 kuna i 38 lipa što se do sada nije moglo vidjeti na računima iz menze. U vezi ovog slučaja kontaktirali smo ured Srce jer je u njihovom "resoru" sustav prehrane studenata. Na pitanje o minusu na iksici odgovorila nam je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Srca, Nataša Dobrenić.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


Kaže da se u konkretnom slučaju radi o situaciji kada je student došao u menzu čija je blagajna tada radila u 'off-line' načinu rada, odnosno bez povezanosti sa središnjim poslužiteljem. Nadalje, Dobrenić objašnjava da u takvom načinu rada privremeno nije moguće pročitati iznos preostalih sredstava subvencije sa središnjeg poslužitelja. To znači da ako vidite minus na iksici nemojte padati u očaj i izbezumiti se nego samo kontaktirajte Srce jer je vjerojatno došlo do pogreške u sustavu.

Izvanredni studenti na nekim fakultetima moraju imati iksicu iako im ne služiFoto: arhiva MojFaks


Na zadarskom Sveučilištu, u "Odluci o troškovima razredbenog postupka, upisa, iksice, indeksa i školarine studenata redovitih i izvanrednih jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija" piše da studenti moraju platiti iksicu platiti 150 kuna. Točno piše da "troškove upisa, osiguranja i izrade studentske iskaznice (iksice) plaćaju svi redoviti studenti i izvanredni studenti...". Budući da su izvanredni studenti oni koji nemaju studentska prava te rade uz studij, njima doslovno iksica ne služi ničemu. Odnosno, ne mogu jesti na nju. Ovdje nikako ne vrijedi argument da je iksica tu kako bi studenti mogli ostvariti neke popuste za prijevoz ili za upad u muzeje kada se ondje treba pokazati indeks.


...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


Ispis s fakulteta se naplaćujefoto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Osim što se kod nas na fakultetima naplaćuje upis, bome se isplaćuje i ispis s visokog učilišta. To je trošak koji uvijek iznenadi studente, ali valja napomenuti da nije na svim fakultetima tako. Ispisivanje sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta studente košta 400 kuna, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 100 kuna, s Pravnog fakulteta u Zagrebu 150 kuna, dok je na Sveučilištu u Puli primjerice ispisnica besplatna.

...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


60% diplomiranih studenata su ženeIzvor: Pixabay

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na Hrvatskim fakultetima studira više studentica nego studenata. Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta u akademskoj godini 2016./2017., studentice su činile 56,7%. Više od dvije trećine ukupnog broja studentica upisalo je visoka učilišta s područja društvenih znanosti (77,1%). Ako uspoređujemo omjer muškaraca i žena, najveći udio, 74,6%, činile su studentice upisane na visoka učilišta iz područja biomedicine i zdravstva. U odnosu na akademsku godinu 2006./2007. ukupan broj upisanih studenata povećao se za 17,8%, a doprinos studentica u tom povećanju bio je znatno veći i iznosio je 71,2%, stoji u podacima Državnog zavoda za statistiku. Iako doktoriraju tek u kasnim tridesetima, 60 % diplomiranih studenata su žene. Što drugo reći nego, bravo cure!

...Ususreta Danu žena: Statistika jasno pokazuje – djevojke osvajaju fakultete u Hrvatskoj...


Idealna satnica za studentske poslove u Hrvatskoj je 35 kunaIzvor: Shutterstock

Studentska radna snaga je svugdje dobro došla pa se iz više razloga poslodavci često odlučuje na zapošljavanje studenata. Portal danasradim.hr napravio je istraživanje o idealnim studentskim satima pa su rezultati pokazali da je idealna satnica za studente u Hrvatskoj 35 kuna, a fenomenalna je ona od 50 kuna po satu. Najniža satnica za koju bi studenti u Hrvatskoj radili je 25 kuna.

...Novo istraživanje pokazalo: Idealna satnica za studentske poslove iznosi 35 kuna...


Najpopularniji studij među maturantima prošle godine bio je "Logopedija"foto: AZVO za MojFaks

Prema informacijama koje smo dobili iz AZVO-a, a koji se formiraju prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), top lista najpopularnijih fakulteta 2017. pokazuje da je na prvom Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedija. Na drugom mjestu bila je Fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a na trećem mjestu smjestio se stručni studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi.

...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


Sveučilište u Splitu se na rang ljestvicama penje gore, a zagrebačko sve više toneStudenti Medicinskog fakulteta u Splitu... izvor: mefst.unist.hr

Studenti u Splitu imaju razlog za slavlje jer njihovo Sveučilište je iz godine u godinu sve bolje, a to su prepoznale ugledne rang liste sveučilišta, poput one portala Times Higher Educationa. Splitsko sveučilište ove je godine preteklo Zagrebačko, i to za najmanje 200 mjesta. Sveučilište u Splitu završilo je u skupini od 501. do 600. mjesta, dok je Sveučilište u Zagrebu u onoj na dnu, kojoj je raspon nešto veći - od 801. do 1000.

...Preteklo ga za 200 mjesta: Sveučilište u Splitu i ove godine bolje od zagrebačkog...


Na medicinu ne mogu studenti alergični na penicilinIzvor: Pixabay

Prema riječima studenata s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ondje ne mogu studirati osobe alergične na penicilin. Ovu informaciju još nismo stigli provjeriti, ali ima logike s obzirom na to da kada kao djeca radimo test na alergije liječnik nam nabroji kojim se sve zanimanjima nećemo moći baviti u životu upravo zbog alergije. No, svakako treba provjeriti sa spomenutim fakultetom kao i s drugim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj.

Nakon 26. godine života gubite studentska pravaIzvor: unist.hr

Redovni studenti u Hrvatskoj koji su upisali fakultet odmah poslije mature, nakon svoje 26 godine ostaju bez određenih studentskih prava. Studenti koji imaju preko 26 godina mogu se oprostiti s pravom na obavezno zdravstveno osiguranje, popustom na pokaz u gradskom prijevozu, radom preko student-servisa, subvencioniranim klopanjem u menzi itd.

...Za vječne studente: Evo s kojim se pravima možete oprostiti ako ste na faksu, a imate više od 26 godina...


Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


činjenicestudiranje u HrvatskojstudiranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se