Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Počelo je: Na ovom sveučilištu studenti najesen OSLOBOĐENI PLAĆANJA ŠKOLARINE – ali samo pod određenim uvjetima!

MojFaks | Akademska četvrt, 20.07.2020.Počelo je: Na ovom sveučilištu studenti najesen OSLOBOĐENI PLAĆANJA ŠKOLARINE – ali samo pod određenim uvjetima!

Zbog pandemije koronavirusa, mnogi su student ostali bez prilike da rade posredstvom student servisa, a ima i onih čiji su roditelji ostali bez posla ili sui m place smanjene. Zbog svega toga, još je u svibnju Hrvatski studentski zbor apelirao da se ove jeseni na neki način olakša studentskoj populaciji RH.

Početkom svibnja, Hrvatski studentski zbor obratio se Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti i obrazovanja s prijedlogom ciljeva i mjera kako bi se životni standard studenata poboljšao nakon pandemije koronavirusa.


"Pojava pandemije koronavirusa te naknadnih potresa na širem zagrebačkom području, dovela je do značajnog negativnog utjecaja na nacionalnu ekonomiju i gospodarstvo, a svojim djelovanjem želimo biti polugom stabilizacije u pravovremenom i preciznom informiranju studenata te osiguranjem i zaštitom njihovih prava", izjavili su iz Zbora 7. svibnja.


...Uvode se IZVANREDNE MJERE studiranja? Provjerite kako bi se život studenata mogao promijeniti: VIŠE ROKOVA, MENZA2GO, SMART X-ICA...


Hrvatski studentski zbor obratio se Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti i obrazovanja s prijedlogom ciljeva i mjera kako bi se životni standard studenata poboljšao nakon posljedica koje mu je pandemija koronavirusa već nanijela. Na 5. sjednici Rektorskog zbora RH predstavnici Hrvatskog studentskog zbora predstavili su mjere za studente koje bi pomogle u što boljem uspjehu i ostvarenju tekuće akademske godine, a koje je na kraju Rektorski zbor RH odlučio podržati.


"Rektorski zbor RH podržao je napore Hrvatskog studentskog zbora da se poboljša studentski standard putem mjera koje su studentski predstavnici izložili na sjednici. Poštujući različitost i autonomiju svakog javnog sveučilišta, Rektorski zbor predlaže sveučilištima da u suradnji sa svojim studentskim zborovima analiziraju i dogovore provođenje mjera u okviru svojih ingerencija, a u korist studenata gdje god je to moguće poštujući propise", naveli su svojedobno u priopćenju nakon održane sjednice.


...Čekaju se još samo odluke sveučilišta! Korak bliže do besplatne školarine ove jeseni: Provjerite imate li dovoljno ECTS bodova...


Tada su predložili izmjenu:


- visine participacije studenata u troškovima sveučilišnog studija (ostvaruju redoviti studenti koji su na početku akademske godine 2020./2021. u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 45 ECTS bodova),

- Pravilnika o studiranju u skladu zaključaka sa sjednice

- Odluke o  programskom financiranju na način da pravo na punu subvenciju participacije u troškovima studija ostvaruju redoviti studenti koji su na početku akademske godine 2020./2021. u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 45 ECTS bodova na studijskom programu.


Sveučilište u Splitu usvojilo preporuke


Nakon toga, ostalo je samo na sveučilištima da donesu odluke koje bi se kretale u ovome smjeru, a čini se da je Sveučilište u Splitu sada to i napravilo. Kako javljaju iz Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, stižu dobre vijesti.


"Na prijedlog studentskih predstavnika, donesena je izmjena Odluke o oslobađanju plaćanja školarine studentima kojima je ostao jedan ispit ili diplomski rad ili završni rad za upis u akademsku godinu 2020./2021.", napisali su na svojoj služebnoj Facebook stranici.


Sigurni smo da će nakon ove odluke, mnogi student odahnuti i s manje opterećenja provesti ostatak ljeta.


L.B./foto: Andrienko Anastasiya via Shutterstock


participacijaoslobođenje plaćanja školarineSveučilište u SplituKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se