Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pored najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj studenti ostaju gladni

MojFaks | Akademska četvrt, 22.04.2016.Pored najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj studenti ostaju gladni

Zbog neispunjavanja kriterija MZOS-a restoran u sklopu Podravke ne može nuditi obroke studentima, iako dio njih to želi.

Sveučilište Sjever sve je poznatije i primamljivije studentima, no još je uvijek teško govoriti o Koprivnici kao studentskom gradu.

Naime, osim lokacije na kojoj je smješteno Sveučilište te nekoliko knjižnica i klubova, grad ne nudi ostale studentske sadržaje. Tako je i s menzom, koja je u Koprivnici postojala puna dva tjedna.

Podravkina žlica nije zadugo hranila studentska usta


Naime, Podravka je odlučila preuzeti brigu o studentskoj prehrani te je u svome restoranu organizirala obroke za studente. No, pojavio se problem jer studenata nije bilo dovoljno, a troškovi su rasli.


Restoran je studentima nudio hranu samo dvanaest dana, foto: epodravina.hr/koprivnica.net

"Kada smo započeli razgovore o mogućnostima prehrane studenata u našem restoranu, dobili smo informaciju da 200 studenata ima pravo koristiti studentsku prehranu. Nakon što smo započeli s pružanjem navedene usluge, ispostavilo se da je otprilike 100 izvanrednih studenata i da samim time ne ostvaruju studentska prava koja im omogućavaju studentsku prehranu. Od preostalih otprilike 100 studenata koji imaju mogućnost korištenja studentske prehrane, dolazilo ih je svega dvadesetak, a vikendom troje ili četvero. Kako bi omogućili studentima da se hrane u našem restoranu, zaposlili smo dodatnih osmero ljudi u obje smjene, kako bi mogli pripremiti i posluživati obroke, uložili smo dodatna sredstva u informatički sustav i dodatnu opremu za restoran, no na kraju smo većinu pripremljene hrane morali neškodljivo ukloniti radi izrazito malog odaziva“, odgovorili su na naš upit
iz Podravke.

Hrana solidna - organizacija katastrofalna


Tako je menza radila samo od 7. do 18. prosinca te nudila ručak od 12 do 14 sati, a večeru od 17.30 do 20 sati. Upravo to je najčešća zamjerka studenata. Unatoč lošoj organizaciji, studenti se slažu da je hrana ipak bila ukusnija i kvalitetnija od one koju su imali prilike jesti u hotelu Podravina.

"Hrana u Podravci mi se jako svidjela i bila je puno kvalitetnija od one u hotelu Podravina. Žao mi je što je inicijativa propala, ali ništa se drugo i nije moglo očekivati zbog lokacije i radnog vremena. Zbog rasporeda predavanja je bilo veoma teško stići na vrijeme i ponekad se znalo dogoditi da hrane više i nije bilo. Nadam se da će studenti u skorije vrijeme dobiti menzu s jednakom kvalitetom hrane, ali s boljim radnim vremenom i pristojnijom lokacijom", kaže nam studentica I.P.

"Hrana mi je bila uredu, ali vrijeme mi nije odgovaralo jer smo morali dolaziti u terminima kad je bio faks. Bilo je jako neorganizirano i često puta su moji kolege došli pred kraj radnog vremena i bili uskraćeni za obrok. Svakako sramotno da jedan studentski grad nema svoju menzu", izjavila je kolegica C.Č.

"Mogu reći da sam bila zadovoljna ponudom. Za 6,7 kuna obrok je sadržavao juhu, glavno jelo (meso, prilog sa salatom) i uz to voće, puding, sok. Menza je u cjelini bila bolja od prijašnje što se tiče hrane, samo da tak' jedan studentski grad nema menzu za studente, gdje bismo mogli koristiti svoje iksice je po meni nezamislivo. To su studentima dodatni troškovi, nama taj topli obrok puno znači jer se moramo posvetiti učenju, a svaki trenutak vremena nam je dragocjen za fakultet. Ne znam kod koga je to došlo do propusta, u gradu, fakultetu il' kod nekoga trećeg, ali očito je sve na riječima, a ne djelima za poboljšanje studentskog života", požalila nam se D.Š.

Neki su studenti sami pokušali riješiti nezgodnu situaciju


"Organizacija je bila na nivou osnovne škole. Ne mogu vjerovati da jedna tako velika korporacija kao što je Podravka može organizirati nešto tako loše, za što očito nije bila dovoljno informirana ni spremna. U tako kratkom vremenu nije se moglo zaključiti apsolutno ništa, a čini mi se da su to sve pokušali organizirati reda radi. Iako sam ja osobno kontaktirala s Podravkom i unaprijed obavijestila kako studenti u tom periodu ne mogu dolaziti jesti, oni su svejedno taj termin ostavili te na kraju i ukinuli menzu radi nedovoljno posjetitelja. S druge strane studenti su dolazili na večeru da bi im osoblje reklo kako hrane više nema", izjavila je studentica N.G.

Sveučilište Sjever već godinama muku muči s organizacijom prehrane. Nakon hotela Podravina, pokušali su pronaći bolje rješenje.

"Javno smo zvali i razgovarali s brojnim ugostiteljskim objektima, no nitko nije bio zainteresiran osim Podravke. Podravka je imala ugovor samo prošle godine kojeg nisu htjeli produžiti na ovu iz razloga što nije bilo studenata i mnogo su hrane morali bacati“, izjavio je prorektor Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša.

MZOS ne popušta


Iz Podravke tvrde kako su i dalje spremni organizirati studentsku prehranu, no MZOS ne odustaje od kriterija koji su određeni za sve Studentske centre u zemlji.

"Novi Ugovor o pružanju spomenute usluge nije bio sklopljen jer trenutno nismo u mogućnosti osigurati prehranu prema zadanim kriterijima od strane MZOS-a. Mi smo pismenim putem predložili da nam se dopusti organizacija prehrane po našim uvjetima, odnosno posluživanje jela koja konzumiraju naši zaposlenici dok se ne obnovi restoran. No, bili smo odbijeni, jer je Pravilnik za studentsku prehranu isti za cijelu Hrvatsku i ne može se mijenjati", ističu u Podravki i dodaju kako su, između ostaloga, kontaktirali i Tajništvo Sveučilišta Sjever da obavijeste studente o mogućnosti prehrane u njihovu restoranu, kako bi potakli što veći broj studenata da iskoristi tu mogućnost.

Studenti su potpisali i peticiju kojom, unatoč organizacijskim problemima, pristaju na ponuđene uvjete, dok se ne ostvare uvjeti prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, no MZOS je to odbio.


Odgovor MZOS-a na studentsku inicijativu o prehrani u Podravci, foto: Chiara Čargonja/Pressedan

Restoran, prema najavama iz Podravke, uskoro kreće u obnovu te bi trebao biti dovršen taman na vrijeme da iduće akademske godine može posluživati tri različita menija u većem radnom vremenu.

Grad Koprivnica će također pokušati riješiti situaciju sa studentskom prehranom. Ranije ove godine su se već vodile žustre rasprave na sjednicama gradskog vijeća.

"Ponosimo se činjenicom da smo grad prijatelj djece i mladih, grad znanja te jedan od osam centara visokog obrazovanja u Hrvatskoj, stoga vrlo ozbiljno shvaćamo problem nedostatka studentske menze. Učinit ćemo sve što možemo da se riješi problem studentske prehrane. Ali, ne smijemo zaboraviti da studentska menza i prehrana studenata spadaju pod ingerenciju resornog ministarstva i da je ministarstvo nadležno za studentski standard. Usprkos tome, Grad će se maksimalno angažirati u rješavanje problema u okviru naših mogućnosti i u skladu s važećim propisima jer su nam potrebe i problemi svih naših građana, pa tako i studenata, na prvom mjestu", poručuju iz Grada.

No, Sveučilište Sjever planira riješiti ovaj problem u sklopu vlastite strategije razvoja. Grad Koprivnica nedavno je dodijelio tri objekta u svom vlasništvu Sveučilištu, a u jednom od njih bi mogla u skorijoj budućnosti postojati i menza.

"Jedno od rješenja je izgradnja menze i to vlastitim sredstvima te u njenom sklopu otvoriti studentski restoran i kafić. Očekuje se skora gradnja i zasigurno bi studentima puno više odgovarala menza u krugu od 50 metara od kampusa", ističe prorektor Tomiša.

Dotad će studenti Sveučilišta Sjever, u gradu koji je dom najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj, ostati uskraćeni za uslugu koja im punim pravom pripada.


Milan Dalmacija, Doris Aleksić
foto: Claudio Divizia/Shutterstock.com


PodravkaKoprivnicaSveučilište Sjeverstudentska menzaMario TomišaVlatka FindrikKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se