Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Probili led i postigli ono što roditelji nisu: Priče domaćih studenata koji su prvi u obitelji upisali fakultet

MojFaks | Akademska četvrt, 04.01.2018.Probili led i postigli ono što roditelji nisu: Priče domaćih studenata koji su prvi u obitelji upisali fakultet

Izraz 'first generation college student' odnosi se na osobu koja je prvi student u svojoj obitelji, odnosno, riječ je o studentima čiji roditelji nisu išli na fakultet pa čak ni šira rodbina te će oni biti prvi s diplomom u obitelji.

Studiranje ne mora biti bauk te nam može ostati u sjećanju kao vrlo lijepo razdoblje u životima. No, studiranje na početku možda predstavlja "babu rogu" studentima čiji roditelji nikada nisu pohađali fakultet. Za početak, roditelji im ne mogu dati nikakav savjet vezan uz studiranje i ne mogu im reći da će "sve biti dobro" kada ne znaju što to točno čeka njihovo dijete na faksu.


Izvor: Unsplash

U razgovoru s troje studenata koji će biti prvi s diplomom u obitelji saznali smo s kakvim su se poteškoćama susretali tijekom studija te kakva su očekivanja roditelji imali od njih.

"Teško sam mami objašnjavala zašto sam pala ispit za koji sam učila nekoliko dana"


Zanimljiva je činjenica da je, primjerice, bivša prva dama Amerike, Michelle Obama, prva osoba u svojoj obitelji koja je završila fakultet što pokazuje da first generation studenti mogu itekako uspjeti u životu. No, osim gđe Obama, mnogi studenti su postali "ponos i dika" svojih obitelji jer su prvi "ubrali" diplomu.


Izvor: Shutterstock

Jedan od tih studenata bit će i Marko s Ekonomskog fakulteta. On će uskoro postati jedini u svojoj obitelji s fakultetskim obrazovanjem, a trenutno je na zadnjoj godini faksa. Marko kaže da po završetku srednje škole nije imao neku posebnu želju za upisati fakultet te pretpostavlja da je to bilo dijelom zbog njegovih roditelja koji nikada nisu krenuli na studij.

...Prva diploma u obitelji: što kad na studij dolaziš iz familije bez 'akademskog pedigrea'?...


"Nakon srednje, roditelji me nisu usmjerili niti vršili neki pritisak na mene da moram upisati fakultet. No, ipak sam ga upisao i kada se toga sjetim, volio bih da sam se u početku mogao osloniti na njihov savjet ili 'instrukcije', osobito na prvoj i drugoj godini fakulteta kada gotovo nitko ne zna što ga čeka. Sada kada razmišljam, mislim da bi njihovi savjeti bili ionako nepotrebni ili ih ne bi mogao koristiti jer mi studiramo po bolonji što u njihovo vrijeme nije bilo. Roditelji mi nikada nisu prigovarali kada bih pao ispit jer su smatrali da je velik uspjeh samo to što sam upisao faks. To samo znači da mi je bilo lako s te strane, ali vjerujem da postoje obitelji gdje se na dijete vrši pritisak da mora biti najbolji jer smatraju da dijete mora biti uspješnije od roditelja jer je ipak na fakultetu", ispričao nam je Marko svoje iskustvo.


Izvor: Pixabay

Bivša studentica elektrotehnike, Barbara, prva je u obitelji s diplomom i to inženjera, što nikako nije mala stvar. Djevojka dolazi iz obitelji u kojoj nitko od roditelja, pa niti baka i djedova, nije išao na fakultet. Barbara kaže da joj je uvijek bilo teško objasniti mami zašto je pala ispit za koji je zbilja puno učila.

"Budući da sam bila prva koja je studirala u obitelji najteže mi je bilo objasniti roditeljima kako sam pala ispit za koji sam se spremala i po nekoliko dana. Nisu shvaćali nekada kolika je to količina gradiva bila i informacija koje se moralo naučiti za jedan ispit. Da to nije isto kao u srednjoj da naučiš par poglavlja nego nekada i po par knjiga. I to jako debelih knjiga"
, prepričava nam Barbara svoje iskustvo.

...Uspješna mladež ide na fakultet: Zašto je studiranje tako važno našim roditeljima?...


Iva još uvijek studira novinarstvo, a zbog posla u struci morala je upisati apsolventsku godinu te ju do završetka fakulteta dijele dva ispita. Nitko u Ivinoj obitelji nije išao na fakultet pa čak niti šira rodbina. Kaže da joj je na početku studija bilo teško i nažalost nije mogla tražiti savjet roditelja u vezi nekih problema na fakultetu.


Izvor: Shutterstock

"Moja majka je trgovkinja, a otac građevinar. Nisu nikada studirali, ali su me uvijek ohrabrivali da upišem faks ako je to ono što me zanima. Oduvijek sam bila sklona učenju i smatrala sam da je fakultet 'pravi put' za mene. Nažalost, roditelji me nisu mogli upozoriti na neke stvari koje me čekaju na fakultetu i na ono na što bih trebala obratiti pozornost itd. i to mi je bilo malo teško. Srećom, uvijek su me podržavali, kada mi je bilo teško govorili su mi da ja to mogu. Kada bi vidjeli iz koliko knjiga moram učiti samo za jedan ispit iznova bi ostali bi blago šokirani pa bi mi uvijek čestitali kada bi prošla ispit", kazala nam je Iva.

...Svi studiraju: kako je fakultet postao 'nova' srednja škola...


Čitajući strane portale, naišli smo na informaciju da 'first generation' studenti često idu na fakultet kako bi mogli kasnije pomoći svojoj obitelji. Pred njima su uvijek veliki izazovi, a odlaskom na fakultet na neki način svojoj obitelji osiguravaju "čast". O tome piše sveučilišni profesor na portalu qz.com koji je i sam bio prvi u obitelji s diplomom te zbog toga osobito želi pomoći tim studentima u SAD-u.


Izvor: Unsplash

Naime, oni se susreću s puno izazova tijekom studija, poput već spomenutog "osiguravanja boljeg života svojoj obitelji". K tome, oni i u većem postotku žele zajednicu učiniti boljom (čak 61 % studenata) nego studenti čiji su roditelji išli na fakultet (njihov postotak je 43). Stvar je u tome što istraživanja pokazuju da first generation studenti uglavnom dolaze iz siromašnijih obitelji u kojima se nije ni razmišljalo o upisu fakulteta upravo zbog tog razloga. Profesor u tekstu apelira na to da bi fakulteti trebali više pomoći studentima koji su jedini u obitelji "probili led" sa studiranjem jer je njima puno teže pa bi im trebali pružiti novčanu, psihološku te akademsku podršku.

Marko, Barbara i Iva iz naše priče su zaista "probili led" u akademski svijet i zbog toga im još dodatno želimo puno sreće u školovanju i stjecanju diplome.

Ivana Petrić
foto: scst.unist.hr


prvi u obiteljiobiteljdiplomastudiranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se