Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rad na sezoni iz pakla: 'Rekla sam mu da sam i ja nečije dijete, na što je on rekao da to njega ne zanima'

MojFaks | Akademska četvrt, 10.06.2019.Rad na sezoni iz pakla: 'Rekla sam mu da sam i ja nečije dijete, na što je on rekao da to njega ne zanima'

"Vodice palačinke 6000 kn??" - bila je ponuda posla poslodavca kojeg je jedna zagrebačka studentica dobila na postu kojeg je, u potrazi za sezonskim poslom, objavila na Facebook grupi. Saznavši kakvi su stvarni uvjeti rada od druge studentice iz Našica, odlučila je reagirati novom objavom na grupi, u pokušaju da spasi druge studente.

"Ja sam se čula s njim preko telefona, dogovorili smo plaću od 4500 kuna i radno vrijeme od 11 do 19 sati, ali naravno da je Gospodin to upakirao i ublažio opis posla, kao i smještaj", objasnila nam je studentica iz Rijeke koja se javila zagrebačkoj studentici. Kako je ispričala, poslodavac ih je budio svako jutro u 7.30 sati, iako službeno rade od 11 sati, a morali su raditi i do 21 sat.


"Nečeš mi ti šefovati ovdje"


Poslodavac je konstantno omalovažavao studentice, zadirajući u njihov privatni život i ispitivajući muške studente pitanja poput "čija im se zadnjica i grudi više sviđaju". Studentica iz Slavonije je, govori nam, radila na štandu otvorenog tipa, bez ikakve zaštite od sunca, a kada ga je zamolila za suncobran, poslodavac ju je napao govoreći joj da "mu ona neće šefovati ovdje". Kada se rasplakala i zaprijetila otkazom, ipak je popustio i donio joj suncobran.

Izvor: Freepik

"Rasplakala sam se nasred dvorišta gdje smo bili smješteni i rekla da sam i ja nečije dijete, na što je on rekao da to njega ne zanima", ispričala je studentica.

Smještaj je, kaže, više ličio na štalu nego na sobe, a poslodavac je i muške i ženske studente odlučio staviti u istu sobu.

Raj za sezonce


"Njemu se svi jave radi Vodica jer misle eto super mogu ovo ljeto partijati i raditi", objasnila je studentica iz Zagreba koja je odlučila pod vlastitom odgovornosti objaviti na Facebooku iskustva riječke studentice i ime poslodavca.

"Sinoć kad sam vidjela objavu dotičnog poslodavca, s 50 lajkova i još toliko komentara di se cure označavaju, jednostavno sam pukla", govori nam, no poslodavac je u međuvremenu iz nepoznatog razloga isključio komentare na svojoj objavi u grupi.


Kazna do 100.000 kuna


Zakon zaista i uređuje ovakve propuste, kažnjavajući ih novčanom kaznom od 100.000 kuna ako je to tvrtka te 50.000 ako je za to kriva fizička osoba, a kažnjava se svakog "koji ne zaštiti dostojanstvo izvođača (studenta) za vrijeme obavljanja posla od postupanja nadređenih, suradnika i osoba s kojima izvođač redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova, ako je takvo postupanje neželjeno i u suprotnosti s ovim Zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita dostojanstva radnika", stoji u Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

Izvor: freepik

Obje studentice složile su se oko iste stvari – ovakve se stvari moraju javno podijeliti sa ostalima koji bi kasnije mogli doživjeti iste neugodnosti. Iako je premalo ovakvih upozorenja, studentica iz Slavonije govori kako je svejedno morala reagirati.

"To je upozorenje za sve cure, jer na kraju krajeva može se naći dobar posao na moru :)", zaključuje. 


P.H.
Foto: freepik @freepik.diller


studenticasezonski posaoposlodavacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se