Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fizika, biologija, hrvatski - može sve! Ovo je brucošica koja je upala na svih 5 prijavljenih fakulteta

MojFaks | Akademska četvrt, 26.07.2017.Fizika, biologija, hrvatski - može sve! Ovo je brucošica koja je upala na svih 5 prijavljenih fakulteta

Premda je državna matura gotova, odnosno ljetni rok, priča o uspješnim maturantima ima napretek. Jedna takva priča dolazi iz Koprivnice, a glavna junakinja je brucošica Monika Ranilović koja je rasturila esej iz hrvatskog pa upala na pet fakulteta.

Monika Ranilović, djevojka koja je pohađala prirodoslovno-matematičku gimnaziju te koja se kroz svoje školovanje u Gimnaziji Fran Galović istaknula svojim uspjesima na državnim natjecanjima iz fizike, na državnoj je maturi iznenadila uspjehom iz hrvatskog jezika, piše epodravina.


Iako je Monika kroz školovanje u srednjoj školi uvijek imala zavidne rezultate iz fizike, esej iz hrvatskog na maturi je totalno rasturila... izvor: epodravina/Matija Gudlin

Naime, Monika je esejom na temu učenja, a temeljeno na romanu "Bijeg" Milutina Cihlara Nehajeva i eseju Michela de Montaignea iz djela "Eseji", postigla maksimalan broj bodova, 80. Uz to, postigla je 79 bodova na ispitu znanja i gotovo stopostotnim uspjehom na maturi iz hrvatskoga postala najboljom u zemlji.

Dobila je petice iz svih predmeta, a samo iz biologije ima četvorku


Osim toga, Monika je zaradila petice iz svih predmeta osim iz biologije, iz koje je dobila četvorku. Međutim, to ju nije spriječilo da njen izbor fakulteta i karijere krene upravo u tom pravcu.

"Iako sam se prijavila na pet fakulteta i na sve sam upala, odlučila sam se za svoj prvi izbor, molekularnu biologiju. Što se tiče odlaska iz zemlje, dolazi u obzir možda pokoja godina studentske razmjene, ali voljela bih da se mogu zaposliti u Hrvatskoj. Ipak, ako ne budem mogla birati, i odlazak van je opcija", ispričala je Monika za epodravinu.

...Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu...


...Za top studije državna matura nije dovoljna: Provjerite kako će izgledati prijemni ispiti na ovim fakultetima...


Po pitanju eseja, Monika koristeći primjer navedenih djela povlači paralelu s današnjim obrazovnim sustavom te mu na određeni način upućuje konstruktivnu kritiku. Upravo to slobodno i kritičko mišljenje Moniki je priskrbilo peticu, dok nam ona s jednostavnošću kaže kako misli da je to danas normalno gledanje na naše obrazovanje.


Monika sa svojim ponosnim tatom Miroslavom... izvor: epodravina/Matija Gudlin

"Nisam detaljno upućena što bi nikad provedena kurikularna reforma trebala sve obuhvaćati i koje promjene donijeti, ali definitivno mislim da bi izvjesnih promjena u obrazovnom sustavu trebalo biti", kaže Monika.

Ova maturantica i uskoro studentica najbolji esej u Hrvatskoj završava zrelom mišlju iz koje bi donositelji odluka o našem obrazovnom sustavu mogli samo učiti.

...Ima li života nakon školovanja? Maturanti misle da je 'štela' važnija od diplome...


"Važno je sjetiti se da i u Hrvatskoj vjerojatno postoji mnogo učitelja koji poput Đure Andrijaševića imaju volju i želju poticati takav otvoreni duh učenika, ali ih sustav ograničava. Potrebno je uvažiti i ravnateljev i Montaigneov stav kako bi se došlo do ispravnog zaključka i promjene", zaključila je u eseju.

Dio njenog eseja, konstruktivnu kritiku obrazovanja i priču o ovoj perspektivnoj budućoj znanstvenici možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: epodravina
foto: FOI


matura iz hrvatskogesejpet fakultetaznanstvenicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se