Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rat Studentskog zbora i Uprave se nastavlja: Nakon obavijesti o POVEĆANJU školarine, studenti najavili PROSVJED!

MojFaks | Akademska četvrt, 21.09.2020.Rat Studentskog zbora i Uprave se nastavlja: Nakon obavijesti o POVEĆANJU školarine, studenti najavili PROSVJED!

Nove odluke Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ponovo su izazvale negodovanje studenata.

Skoro dva mjeseca studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta vode borbu s Upravom. Samo nekoliko dana pred početak nove, nikad neizvjesnije akademske godine, na sve postojeće probleme, studenti su obaviješteni o povećanju školarine za izvanredne studente i skraćivanju roka za njezinu uplatu.

Studentski zbor Pravnog fakulteta na Facebook stranici objavljuje kako je povećanje cijene ECTS boda sa 100 na 120 kuna za izvanredne studente kriomice izglasano na sjednici Fakultetskog vijeća 16. rujna.


...Studenti Prava ZARATILI s vlastitim fakultetom: Žele znati kako će polagati ispite i ići na nastavu, a Uprava ih nazvala 'aktivistima'...


"Uprava je prijedlog izmjene u dokumentima (od otprilike 2000 stranica) poslala na takav način da nije bilo razumno očekivati da će on biti uočen. Također, sam način vođenja sjednice, koji nije sličio niti jednoj ranijoj, otežao je raspravu jer sama promjena nije prezentirana na Fakultetskom vijeću od strane Uprave niti je Uprava obavijestila studentske predstavnike da tako što planira”, pojašnjavaju iz Zbora.

...Nastavljaju rat s vlastitim faksom! Više od 1300 studenata prava traži ovih 6 stvari od Uprave: Manje bodova za upis, plaćanje u ratama...


Školarina se može uplatiti u dvije jednake rate, ali rok za uplatu je skraćen i umjesto do kraja rujna, prebačen na 23. rujna 2020. godine. S obzirom na to da je rok za upis 21. rujan, izvanredni studenti imaju dva dana za uplatu dijela školarine u iznosu od 3600 kuna, te 300 kuna za upis u godinu.

Zbog novonastale situacije Studentski zbor uložio je dekanu suspenzivni veto (što znači da se odluka stavlja izvan snage i Vijeće tek za 8 dana može ponovno odlučivati), međutim dekan ga je odbio. Putem Facebook stranice, članovi Zbora apelirali su na kolege studente da još uvijek ne uplaćuju školarinu i da prate obavijesti Zbora.

Za ponedjeljak u 13:30 najavljen je sastanak između Uprave Fakulteta i Predsjedništva Studentskog zbora, gdje će Upravi biti predstavljeni sljedeći studentski zahtjevi:

-Stavljanje odluke o cijeni školarine za izvanredne studente izvan snage i sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj bi se ponovilo glasovanje

...Studenti PRAVA danas prosvjeduju ispred fakulteta: 'Uprava nas ignorira, a neki će pasti godinu ili izgubiti pravo školovanja'...


-Produljenje krajnjeg roka za uplatu školarine za sve studente do 1.10.2020.

-Omogućavanje upisa predmeta modula i izbornih predmeta 5. godine svim studentima pod jednakim uvjetima

U slučaju da zahtjevi ne budu usvojeni, Studentski zbor najavio je organiziranje prosvjeda u najkraćem mogućem roku.

A.Z.
foto: kbf.unizg.hr


Pravni fakultetpovećanje školarinestudentiprosvjedUpravaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se